NieR

Yetkin
Makaleler
2
Yer
Burdur
(Moderatör hocam lütfen konuyu düzenlemeden önce bu kısmı okuyun ve silin. Sizden istediğim inisiyatif alarak konumun mümkün olduğunca metnine ve başlığına dokunmamanız. Hatta hatalı veya abartı olan durumlar varsa rapor üzerinden bana bildirin ve konunun onayını geri alın ben düzelteyim. Ben devrik yazmayı veya kasıtlı olarak konuştuğum gibi yazmayı severim lütfen eğer bu size küfür hakaret gibi görünmüyorsa dokunmayın. Şu sıralar psikolojik olarak iyi değilim , ben de çözümümü yazmakta buldum. Konuyu illa gerçek hayatta yaşanmış olarak bakmayın ben karşıma birini alarak konuşuyorum ancak hikaye gibi yaşadığımı anlatmak istiyorum. Şimdiden sevgiler , hürmetler , kolay gele sizlere...)

İyi akşamlar, nasılsınız? Bu akşam mutluyum ama dün çok kötüydüm. Kimse de bir şey yapmadı, her şey insanın kendisinden; gerçekten kendisinden, özellikle de benseniz.

Şimdi biliyorsunuz ben AM5 sistemimi satıp ana yadigârı Intel 1150'ye geri döndüm ama ekran kartım hâlâ daha Arc B580. Dolayısıyla ResizeBAR eksikliği YouTube'da video izlerken bile drop yememe sebep oluyor. Oyun demiyorum, işlemci darboğazı demiyorum, Intel ResizeBAR olmadığı için sektörde en iyi olduğu şeyi yapamıyor. Ben de dedim ki ben bunu kabul edemem; tabii etmesem yarın çıkıp 12GB VRAM sana çok demeyecek ama olsun, böyle iş mi olur arkadaş? Dedim kendime "Aslanım sen NVMe ekledin, bunun farkı ne?", ee biraz mantıklı da geldi.

Bu arada yine BIOS'ta CSMCore üzerinden yolumu buldum. Bu kısmı biraz kısa kesiyorum gereksiz detaya girmeyelim, zaten UPS'in fanından dolayı odaklanma diye bir şey kalmadı. UEFIPatch'ti, UEFITool'du, ResizeBAR.dff falandı filandı ben güzelce modladım. Ama muhafazakâr ASUS, AFUWIN üzerinden okuyunca bile ırın gırın ediyor. Yani birkaç kere mevcut BIOS'un yedeğini almıştım okuma kısmında hata verdi, güvenlik bir şeyi yazıyordu tam hatırlamıyorum açıkçası. Dedim ben CMD sürümlerinden bulayım, /GAN ekleyip zorla enjekte ederim. Bu karardan sonra BIOS uçtu sevgili arkadaşlar. AFUWIN zorla yazıcam diye nasıl bir kaydırma yaptı Allah bilir, tetik var CPU görünmüyor.

Bir de bilmediğim şeyler enjekte ediyorum PCIe adreslemesi 63GB sınırına çıksın, ResizeBAR çalışsın diye; dedim herhalde işlemci bunu yapamıyor. CMOS reset atmak istedim çünkü suçun BIOS'ta olduğunu düşünmüyordum. Anakartın ilk sahibi de jumper'ı kasa fan yuvasının ilk iki pinine takmış. Gece saat 1, uyku gözlerimden akıyor artık olacak ya denk geliyor işte. Sen kalk dikkat etme de CMOS pini diye fan pinlerinin 2. ve 3. bacağını birbirine değdir, evet yaptım. Sanırım birkaç alkış sesi geliyor.

Şimdi sistem kapandı ya açılmasını bekliyorum, yaptığım hatayı anlamam da biraz uzun sürdü. Baktım pin yanlış yerde hemen düğmeyi spamlıyorum açılsın diye, yok abi anakart tetiklenmiyor. CLRTC üzerinden açılırsa tuş kapatıyor ancak geri açmıyor. Düşene vuran çok olur misali dedim anakart seni de emekliye ayırdık. Bir yandan sarı siteden Z87/97 anakart fiyatına bakıyorum, bir yandan ah salak eşek kafam diye kendime hakaret ediyorum, bir yandan da hesap yapıyorum. 2600 verdim toplu aldım, RAM'ler 1200 eder, işlemciyi anahtarlık yaptık, 3000 verip i7 aldık; ee biz zarardayız abi falan derken son bir umut ben kasadaki son enerjiyi falan bitirmeye çalışıyorum. Bir beklesin kendine gelsin, umarım gelir, beni bırakma; insan olsa yalvarıcam. Hayatımın tam çocukluk bitimi ile ergenlik başlangıcı yıllarında bizim üvey peder iflas ettiği için ben kendimi maddi anlamda çok kısıtlayan biriyim, hem başına geçip batırdım diye suçu tamamen kendimde arıyorum.

Bir umuttur yaşamak, saat gece 2 sularında dedim tekrar deneyeyim çünkü zaman tanıdım biraz enerjisini atsın diye bekledim. Ve anakart tetik aldı, biz yine CPU ışığında kaldık. Dedim tamam sen elinden geleni yaptın sıra bende. Ben şunu fark etmemişim; eğer sabaha kadar beklesem BIOS'u CH341A programlayıcı ile yazabilirmişim, lehimli değilmiş. Gece gece ben Intel'e sinir olduğum için bunu fark etmemişim bile. 1 haftadır uyku problemim var uyuyamıyorum, kendimi 3:30'a kadar yarın bunu yapacağım diye ikna ettim.

Sabah 7 gibi uyandım, geceden ASUS laptop'u ve kasayı hazır etmiştim. Kahvaltıyı yaptım direkt abimin dükkanına, hiç kaçarı yok. Her yaptığım adımın yedeğini aldığım için bu sefer işim kolay diye düşünüyorum. Programlayıcıyı çekmeceden çıkardım, abim BIOS'u kargaburun ile çekip çıkardı. Ben programlayıcının uygulamasını kaybettiğim için internetten rastgele programlar indirip deniyorum. AFUWIN hariç hiç başarılı girişimim olmadığı için adım adım ne yapmam lazım bilmiyorum. BIOS çipini programlayıcıya takıp Gemini'ye atmıştım "Yok bu yön ters" dedi, hemen çıkardım diğer türlü taktım bu sefer de silikon kokusu geldi. Endişelenmeyin bu hikâyemizde kötü son yok, en azından henüz. Abim de beni "Böyle şeyler olur, benim arkadaşta BIOS çipi de vardır, parayı dert etme" diyerek rahatlatmaya çalışıyor.

Programa teyit etmesi için bastığımda benim modülü görmüştü. Aha dedim şansım hâlâ daha var. Belki içindekiler sıkıntıya düşmüştür diye Erase işlemi uyguladım. BIOS başarılı şekilde yazdı, kontrol ettim doğru mu diye parametre ile aynı dedi. Hemen anakarta taktım, dükkanda esintiden her şey uçtu o kadar hızlıydım yani. Her yer her yerde olduğundan müşteri gelmeden halletmeliyim diye de kendimi zorluyorum. BIOS başarılı bir şekilde yazılmıştı ama modlu olan değil yedeği denedim. Tamam dedim en azından görüntü aldık, demek ki işi çözdüm.

Ben de modlu BIOS dosyalarını yaz, kontrol et, yaz derken aklıma Erase yaptığım geldi. Bir de öyle deneyeyim dedim. Evet Erase yapıp yazdırınca yazım yapıyordu. Modlu BIOS'u yazdırdım ve baktım ki ben başarmışım, sadece 4G Above ayarı olmamış çünkü ASUS menü koymamıştı. 16GB olmasa da 256 MB yerine 1 GB'lık alanı ekran kartına tahsis etmeyi başardım. 1 saatte yazmış olabilirim ancak yaklaşık ikindi vaktinde bitirebilmiştim.

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim, eğer isterseniz başka bir rehber metninde sizinle buluşabiliriz. Bu gecelik bu kadar, kendinize cici bakın, hoşça kalın.

1791315949139.webp