Celik2TR

Uzman
Makaleler
3
Selamlar dostlar!

Eleştirmeyeyim, sesimi çıkarmayayım diyorum fakat günün sonunda yine dayanamayıp buralara yazmak durumunda kalıyorum. Amacım kesinlikle kimsenin ekmeğiyle oynamak ya da bir firmayı haksız yere karalamak değil. Sadece bilinçli bir donanım meraklısı olarak "neye ciddi paralar ödediğimizi" bilmenin en temel tüketici hakkımız olduğunu düşünüyorum.

Türkiye'deki bilindik bir bilgisayar firmasının YouTube kanalına yaklaşık 2 ay önce, sistemlerinde kullandıkları gizemli parçalarla ilgili detaylı bir yorum yaptım. Çok bekledim ama tahmin edebileceğiniz gibi cevap yok...

Yaptığım yorum:

1788546535682.webp

Firma sahibi, insanların donanım detayı sormasını şu sözlerle savuşturuyor:

"Doğru bilgilerime boykot yapılıyor bu yüzden birçok bilgiyi aktarmakta zorlanıyorum... RAM'ler ve SSD'lerle ilgili bilgilerim var ama o kadar ön yargılı, affedersiniz at gözlüğüyle bakan bir kitle var ki; azlar ama o kadar çok bağırıyorlar ki çoklarmış gibi oluyorlar..."

Dostlar, dünya rekorları kırdığı iddia edilen, 65.000 TL gibi devasa bütçeler istenen sistemlerin içinde hangi bileşenlerin kullanıldığını bilmek istemek ne zamandan beri "at gözlüğüyle bakmak" oldu?

Sorduğum ve gizlenen detaylar çok basit:

• Anakart ve VRM: 10 yıl garanti sunuyorlar ama VRM mosfet soğutması dahi olmayan giriş seviyesi A serisi anakart kullandıklarını belirtiyorlar. İleride üst düzey bir Ryzen 7 veya 9 (X serisi) takmak istesem o VRM'ler o yükü nasıl kaldıracak?
  • Mobil İşlemci Mantığı: 8000 serisi işlemci diyerek mobil platformu masaüstüne uyarlıyorlar. 65.000 TL bütçede safkan bir masaüstü işlemcisi olması daha iyi olmaz mı?
  • Tek Kanal RAM: 1x16 GB RAM tercih edilmiş. CL, MHz gibi değerler ve modeli belirtilmemiş.
  • NASA Kodları Misali Sır Gibi Parçalar: SSD'nin kontrolcüsünde DRAM var mı? 3D TLC mi, SLC mi? Ekran kartı modeli Ventus mu, Gaming Trio mu, Suprim X mi? (İkisi aynı GPU çipini kullansa bile soğutma ve PCB kalitesi arasında dağlar kadar fark var).
Sistem toplarken bu modelleri, detayları sanki NASA'nın gizli fırlatma kodlarıymış gibi saklamak şeffaflıktan çok uzak geliyor. Neye para ödediğimizi bilmek, şansa bağlı kapalı bir kutu almaktan kaçınmak en doğal hakkımız.

Siz bu NASA kodları misali, kapalı kutu sistem satışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Tüketici olarak bu detayları şeffafça talep etmekte haksız mıyım? Fikirlerinizi bekliyorum.