Makaleler
1
Windows 10'un tüketici sürümlerine (Home ve alt sürümleri & Pro ve alt sürümleri) ve Uzun Hizmetli Bakım Dalı'nın 2015 yılı sürümlerine (Windows 10 Enterprise LTSB 2015 ve Windows 10 IoT Enterprise LTSB 2015) yönelik destek, 14 Ekim 2025 günü saat 20:00'da, ilgili SKU'lara yönelik yayımlanan olan son toplu güncelleştirme ile sonlandırıldı. Tüketici sürümlerinde (Home ve alt sürümleri & Pro ve alt sürümleri) Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) programına kayıtlı olan cihazlar ve 2015'ten daha yeni Uzun Hizmetli Bakım Dalı sürümlerini (Windows 10 Enterprise LTSB 2016+ ve Windows 10 IoT Enterprise LTSB 2016+) çalıştıran cihazlar, bu değişiklikten etkilenmeyecektir.

Windows 10, Microsoft'un mobil işletim sistemi hattındaki son Windows sürümüdür.

Windows 10 2022 Güncelleştirmesi, Windows 10 hattına yönelik yayımlanan 13'üncü, ilk kez yıl bazlı isimlendirme şemasını kullanan, en uzun süre desteklenen ve yayımlanan son özellik güncelleştirmesidir.

1760435123870.webp

İlk olarak 1 Ekim 2014'te Windows Insider kullanımına sunulan ve 29 Temmuz 2015'te Windows 7, Windows 8 ve Windows 8.1'i çalıştıran tüm cihazlar için bir Windows Uptade güncelleştirmesi veya yükleme dosyalarının çevrim dışı yüklenmesi için kullanıma sunulan Windows 10'a yönelik destek, saat 20.00'da; Windows 10 Kasım 2021 Güncelleştirmesini ve Windows 10 2022 Güncelleştirmesini çalıştıran cihazlara yönelik yayımlanan KB5066791 güncelleştirmesi ile sona erdi.

Bugünden itibaren Microsoft, Windows 10'un tüketici sürümleri ve Windows 10 Enterprise LTSB 2015 ailesi için aşağıdaki hizmetleri sağlamayı sonlandırdı;
  • Herhangi bir sorun için teknik destek
  • Kalite güncelleştirmeleri
  • Güvenlik güncelleştirmeleri veya düzeltmeleri
  • Windows Insider Preview derlemeleri (Yalnızca Windows 10)
Ekim 2026'ya kadar ücretsiz bir şekilde Güvenlik güncelleştirmelerini almak ve güvende kalmaya devam etmek için Windows 10'a yönelik Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) Programına geçin; Windows 10'un Uzun Hizmetli Bakım Dalı'nın (LTSB) yeni bir sürümüne güncelleştirin ya da Uzun Hizmetli Bakım Kanalı'na (LTSC) geçin veya tam destek, performans iyileştirmeleri, hata düzeltmeleri, geliştirilmiş korunma ve tam destek, tanıdık bir arayüz ve uygun cihazlarda yeni nesil AI özelliklerinden faydalanmak için Windows 11'e yükletin.

1760435220346.webp

Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) Programı ve yeni nesil Windows 11 hakkında daha fazlasını edinin:

Son düzenleme:
Artık Linux'a geçmenin vakti gelmiştir. Zaten Windows 10 ile veri takibine başlamışlardı. Windows 11 ile iyice azıttılar. Recall ile artık göstere göstere kullanıcının ne yaptığını an be an kayıt altına almaya başladılar. Hatta Brave gibi gizlilik odaklı bir tarayıcı bu özelliğe izin vermiyordu. Linux'a geçin mis gibi. Windows 10/11 gibi kirli bir sistem değil. Tüm sistem kullanıcının kontrolü altında. Veri takibi yok telemetri yok gereksiz arka plan işlemleri yok. Hem hafif hem de tertemiz sistem. Linux Mint ile başlayın bu rezil sistemden kurtulun arkadaşlar.

Son düzenleme:
Artık Linux'a geçmenin vakti gelmiştir. Zaten Windows 10 ile veri takibine başlamışlardı. Windows 11 ile iyice azıttılar. Recall ile artık göstere gösstere kullanıcının ne yaptığını an be an kayıt altına almaya başladılar. Hatta Brave gibi gizlilik odaklı bir tarayıcı bu özelliğe izin vermiyordu. Linux'a geçin mis gibi. Windows 10/11 gibi kirli bir sistem değil. Tüm sistem kullanıcının kontrolü altında. Veri takibi yok telemetri yok gereksiz arka plan işlemleri yok. Hem hafif hem de tertemiz sistem. Linux Mint ile başlayın bu rezil sistemden kurtulun arkadaşlar.
Zaten ikinci işletim sistemi olarak Arch Linux kullanıyorum :)

Ancak Topaz Photo, Topaz Video AI gibi bazı yazılımlar nedeniyle hala Windows kullanmak zorundayım maalesef. Linux'ta çalışan alternatifleri Topaz gibi iyi bir kaliteye sahip değil. Yoksa ben zaten Linux'u daha çok seviyorum.

Sırf Windows'ta bu abuk subuk veri toplama ve reklamlar olmasın diye zaten Home veya Pro yerine Enterprise sürümünü kullanıyorum. Kafam o kadar rahatladı ki size anlatamam. Pro sürümünde sürekli saçma sapan dayatmalar oluyordu. Enterprise sürümünde ise bu dayatmalar çok daha az. Yine bazı dayatmaları olduğu için Linux'u daha çok seviyorum fakat Windows kullanacaksam kesinlikle Enterprise sürümünü tercih ediyorum.

Zaten ikinci işletim sistemi olarak Arch Linux kullanıyorum :)

Ancak Topaz Photo, Topaz Video AI gibi bazı yazılımlar nedeniyle hala Windows kullanmak zorundayım maalesef. Linux'ta çalışan alternatifleri Topaz gibi iyi bir kaliteye sahip değil. Yoksa ben zaten Linux'u daha çok seviyorum.

Sırf Windows'ta bu abuk subuk veri toplama ve reklamlar olmasın diye zaten Home veya Pro yerine Enterprise sürümünü kullanıyorum. Kafam o kadar rahatladı ki size anlatamam. Pro sürümünde sürekli saçma sapan dayatmalar oluyordu. Enterprise sürümünde ise bu dayatmalar çok daha az. Yine bazı dayatmaları olduğu için Linux'u daha çok seviyorum fakat Windows kullanacaksam kesinlikle Enterprise sürümünü tercih ediyorum.
Kubuntu'ya geçtim mis gibi sistem. Gerek sadelik gerek hafiflik gerekse masaüstü ortamı olsun Windows'u her türlü tokatlar. Halâ Windows 10 kullanmanın akılla izah edilir tarafı yok.