Merhaba, biliyorum bu forum pek elektrik ve elektronik ile alakalı değil ama sormak istedim. Bir güç kaynağının maksimum kaç Watt güç sağlayacağını hangi komponent belirliyor? Kullanılan kapasitörlerin büyüklüğü ve sayısı mı, konvertörler mi yoksa transistörler mi? Teorik olarak güç kaynağına ek veya daha iyi komponentler takarak daha yüksek bir güç vermesi sağlanabilir mi yoksa daha fazla güç için en baştan bir tasarım mı yapılmalı?
İlk olarak trafonon da yeterince güç vermesi gerekir. Dediğiniz komponentler ve devre tasarımı da iyi olması lazım. Gücü verimli hale getirmek için de bazı şeyler lazım. PSU çeşitli voltajlarda ve akımlarda güç veriyor. Elbette korumalar da lazım.
Selam, bu konu biraz karışık aslında. Bunun için güç kaynaklarındaki primary ve secondary taraf kavramına hakim olmak gerekiyor. Yardımcı olması için hazırladığım güç kaynağı topolojileri hakkında 3 bölümlük bir serim var. Göz atabilirsiniz:
Aşırı sıkıldım, öyle böyle değil. Açıkçası inceleme yapacak pek bir ürün bulamadım. Yani var da çoğu inceleme yapmaya değecek ürünler değiller, olanlar da ülkemizde bulunmuyorlar. Belki bir ara MSI A-G, A-GF ve A-GL arasındaki farklar ile alakalı bir rehber konusu da açabilirim belli olmaz ama incelemeye değecek, ortalıkta olmayan pek bir ürün yok. Onun zirvesini Power Boost Warrior 1000W incelemesi ile şimdilik yaptık gibi. O yüzden bu sefer biraz güç kaynaklarının derinlerine inelim istedim. Ek olarak topolojiler etrafında gezerken, konu ile bağlantılı olacak ek güzel bilgiler de...
Başlamadan önce, eğer bu bölüm ile ilk defa topolojiler ile tanışacaksanız ve ilginizi çektiyse, ilk bölümü mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Zira ikisi birbiri ile doğrudan bağlantılı, orayı okumazsanız burası büyük oranda pek bir anlam ifade etmeyecek.
Aşırı sıkıldığım için, ilk bölümde PSU'larda kullanılan topolojilerde, topoloji seçimi esnasında göz önünde bulundurulması gereken kriterlerden, ardından topolojilerin avantaj ve dezavantajlarından bahsettikten sonra, çalışma mantığını anlamanız için güç kaynaklarında sık gördüğümüz bir topolojinin çalışma prensibinden...
Evet geldik topoloji serimizin final bölümüne. Öncelikle buraya kadar üşenmeyip, konulara ilgi gösterip okuyan herkese teşekkür ediyorum. Finali de yine korkunç detaylı, uzun ve elimden geldiğince okuması keyifli hale getirmeye çalışacağım. 3. Bölüm ile topoloji serisini ilk defa okuyacak arkadaşlarımız için bir önceki bölümde yaptığım hatırlatmayı yine yapayım: Önceki bölümleri okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü hepsi birbiri ile bağlantılı, direkt bunu okumaya başlarsanız pek bir şey anlamayacaksınız. Girişi bu sefer fazla uzun tutmadan konuya girelim, kemerleri bağlıyoruz...
Evet büyüklük ve sayı anahtar nokta burada. Siz o topoloji serisine bir bakın. Kafanızda çok fazla fikir oluşacak.
Günün sonunda olay, iç yapıdaki bileşen seçiminde "bigger and better" kavramına gidiyor. Yani topoloji kavramına giriş yapmamız gerekiyor. O kısmı anlattım orada.