Merhaba arkadaşlar, sinirden biraz kaba kelimeler kullanacağım, şimdiden affola.

Az önce öylesine bir Gardrops'ta (bir ikinci el satış platformu) gezineyim dedim. Karşıma bir ASUS Dual RTX 3060 ilanı çıktı. Fiyata baktım, 23.000 TL. Evet, yanlış duymadınız, fiyat 23.000 TL.

Gardrops'ta mesaj atma özelliği var, satıcıya şöyle yazdım:

"Kartın edeceği maksimum 9 bin lira, hadi sizin eliniz şifalı olsun, kart 10 bin lira etsin. 23.000 TL'ye sıfır RTX 5060 Ti alınıyor. Sizin kartınızın 2 nesil yenisi ve üst modeli. Siz ne hakla bu karta 23.000 TL yazıyorsunuz?"

Aldığım cevap:

"Kart benim değil mi? Ne kadara istersem o kadara satarım, istersem 30 bine satarım. Git sıfırını al."

Ya sabır... Ya arkadaş, beyninizde karıncalar mı geziyor sizin? Siz nasıl bir varlıksınız? Duvara anlatsam duvar anlar, prokaryot hücreye anlatsam o anlar. Siz niye anlamıyorsunuz? Yani herkes bilgisiz de siz mi çok zekisiniz? Gerçekten şu insan müsveddelerini bir yere şikayet edemiyor muyuz biz? Serbest piyasa diye 8-9 binlik kartı 23 bine satma hakkını kim veriyor bunlara?

Düpedüz yasal dolandırıcılıktır bu. Hayır bir de "git sıfırını al" diyerek satabileceğini mi sanıyor bu arkadaşlar? Gidip elbette sıfırını alacağız. Sizin kıytırık malınıza 3 katı fiyat ödemeyeceğiz. Artık 10 sene ilanda çürür, sonra da müzeye verirsiniz.

Neyse, ağız dolusu sövsek de olmayacak bunlara. Allah beyin versin, ne diyelim...

İyi geceler hepinize ❤️

Sarı sitede de var buna benzer şeyler. Izoly gibi kasaları 6-7k pahalıya satıp bilgisiz insanları dolandırıyolar. Koca koca ikinci el sitelerinde bunları denetleyebilecek güç yok mu? Yahu site bizim içeride ne dönüyor, birileri bizim aracılığımızla dolandırılıyor olmasın bir bakalım diyecek kimse yok mu? Elbette vardır ama onların da işine geliyor.

Açık düşüncem aslında şu şekilde, dün akşam işim vardı pek yazamadım ama şimdi müsaitim:
Dediği gibi kart adamın kartı. İstediği fiyata koyar ister 100 bine ister 1 milyona koyar. Asıl sorun onu alan kişi, platform da denetleme yapamaz çünkü bu hem para hem güç hem extra yönetim hem de yasal sorun getirir. Bir kişi ürününü istediği fiyattan koyabilir. Mesela diyelim ki yasal sorun yok ve platform denetleme yapmaya karar verdi. 0ının piyasası bitmiş bir ürüne ne yapacaklar? Mesela özellikle bu sıralar Airsoft bakınıyorum ama karşılaştırabileceğin bir 0 ürün yok. Çoğu batarya satıyor silahı bulmak zaten zor alacaksan 0 alacaksın. Ama adam 20'ye koymuş içinde bataryası mermisi şarjı falan var mesela neyle karşılaştıracak bunu platform? O yüzden saçma.
Caner beye de tavsiyem şu şekilde, böyle bir satıcı görürseniz yazmak yerine eğer platformda engelleme tuşu varsa engellemeniz. Böyle insanlarla ben de dalga geçiyorum ama gidip de uğraşmam işim var gücüm var. Sizin de işiniz gücünüz var, zamanınız değerli.
O yüzden hiç uğraşmayın engel tuşu varsa basın geçin, yoksa görmezden gelin. Veya mesela platformlarda benim çok kullandığım fiyat limit butonu var. Mesela RTX 5070 alacaksınız diyelim, en fazla 30 veririm diyorsunuz örnek, oradan filtreleyin hem kendi fiyatınıza ürün bulursunuz hem de bu tarz karıncalarla karşılaşmazsınız.
Eğer onu alacak kişi varsa bunun adı dolandırıcılık değil 'doğal seçilim'dir. Bana hiç 'ama ya çocuğuna alan bir baba hiç bilmiyorsa' edebiyatı yapmasınlar. Bir baba marketten aldığı 1 TL'lik sakızı sorgulayıp 30 bine aldığı kartı sorgulamıyorsa alsın.
Kısacası bırakın kim satarsa satsın kim alırsa alsın. Hiç değerli vaktinizi ve kartı satanın aksine çalışan beyninizi yormaya gerek yok arkadaşlar. İyi sosyaller <3

Ha bu arada ekleyeyim: Gardrops'ta kurusıkıdan bozma gerçek, veya direkt satışı yasak/şaibeli silahlar var. Hani Airsoft bakınıyorum demiştim ya? Arama kısmına Airsoft yazınca çıkan 'oyuncak' silahları satanlara yazın. Özellikle bir adam havalı demir bilye atan tüfek koymuş. Bu tüfeği 16 yaşında biri Airsoft sanıp alsa, arkadaşlarıyla oynarken birini yaralasa hoş mu? Direkt deler geçer yani. Veya onu geç alması bile yasak. Kurusıkıdan bozmaları saymıyorum bile, en son bayağı vardı bu tarz gerçek silahlar. Adama yazıyorum özellikle kuruaydın33 diye biri vardı. Adama 'bu silahları sattığın için senden şikayetçi olacağım' yazıyorum adam bana 'olmazsan adam değilsin' yazıyor. Platform denetleyecekse yasa dışı satışı denetlesin.

Açık düşüncem aslında şu şekilde, dün akşam işim vardı pek yazamadım ama şimdi müsaitim:
Dediği gibi kart adamın kartı. İstediği fiyata koyar ister 100 bine ister 1 milyona koyar. Asıl sorun onu alan kişi, platform da denetleme yapamaz çünkü bu hem para hem güç hem extra yönetim hem de yasal sorun getirir. Bir kişi ürününü istediği fiyattan koyabilir. Mesela diyelim ki yasal sorun yok ve platform denetleme yapmaya karar verdi. 0ının piyasası bitmiş bir ürüne ne yapacaklar? Mesela özellikle bu sıralar Airsoft bakınıyorum ama karşılaştırabileceğin bir 0 ürün yok. Çoğu batarya satıyor silahı bulmak zaten zor alacaksan 0 alacaksın. Ama adam 20'ye koymuş içinde bataryası mermisi şarjı falan var mesela neyle karşılaştıracak bunu platform? O yüzden saçma.
Caner beye de tavsiyem şu şekilde, böyle bir satıcı görürseniz yazmak yerine eğer platformda engelleme tuşu varsa engellemeniz. Böyle insanlarla ben de dalga geçiyorum ama gidip de uğraşmam işim var gücüm var. Sizin de işiniz gücünüz var, zamanınız değerli.
O yüzden hiç uğraşmayın engel tuşu varsa basın geçin, yoksa görmezden gelin. Veya mesela platformlarda benim çok kullandığım fiyat limit butonu var. Mesela RTX 5070 alacaksınız diyelim, en fazla 30 veririm diyorsunuz örnek, oradan filtreleyin hem kendi fiyatınıza ürün bulursunuz hem de bu tarz karıncalarla karşılaşmazsınız.
Eğer onu alacak kişi varsa bunun adı dolandırıcılık değil 'doğal seçilim'dir. Bana hiç 'ama ya çocuğuna alan bir baba hiç bilmiyorsa' edebiyatı yapmasınlar. Bir baba marketten aldığı 1 TL'lik sakızı sorgulayıp 30 bine aldığı kartı sorgulamıyorsa alsın.
Kısacası bırakın kim satarsa satsın kim alırsa alsın. Hiç değerli vaktinizi ve kartı satanın aksine çalışan beyninizi yormaya gerek yok arkadaşlar. İyi sosyaller <3

Ha bu arada ekleyeyim: Gardrops'ta kurusıkıdan bozma gerçek, veya direkt satışı yasak/şaibeli silahlar var. Hani Airsoft bakınıyorum demiştim ya? Arama kısmına Airsoft yazınca çıkan 'oyuncak' silahları satanlara yazın. Özellikle bir adam havalı demir bilye atan tüfek koymuş. Bu tüfeği 16 yaşında biri Airsoft sanıp alsa, arkadaşlarıyla oynarken birini yaralasa hoş mu? Direkt deler geçer yani. Veya onu geç alması bile yasak. Kurusıkıdan bozmaları saymıyorum bile, en son bayağı vardı bu tarz gerçek silahlar. Adama yazıyorum özellikle kuruaydın33 diye biri vardı. Adama 'bu silahları sattığın için senden şikayetçi olacağım' yazıyorum adam bana 'olmazsan adam değilsin' yazıyor. Platform denetleyecekse yasa dışı satışı denetlesin.
Komple düşüncelerin bana mantıksız geldi. O da senin görüşün saygı duyarım.

Keşke neden mantıksız geldiğini de yazsaydın cevap verirdim hocam :D ama yani satan satsın ne yapabilirsin ki?
Bir ürün stoku tükendikten sonra her sene yenisi gelen bir ürün değilse ve koleksiyonluksa, bunu zaten herkes normal karşılar. Ancak nedeni belirsiz, piyasada 50'den fazlası bulunurken kendi ürününü %50 pahalıya satan adama "cingöz" ve "dolandırıcı" derim.

Çünkü iki amacı vardır: Birincisi bilinçsiz tüketiciye kakalamak, ikincisi ise piyasa fiyatlarını değiştirmek. Alıp almamak bizim elimizde de olsa, çürük zihniyet görünce dayanamayıp tepki veriyoruz haliyle. Bu ürün ekran kartı olmak zorunda değil; yarın farklı bir ürün dikkatini çekebilir ve sen de bunun gibiler tarafından dolandırıldıktan sonra daha ucuzunu bulabilirsin. Olmaz dememek lazım her şey başımıza gelebiliyor.

"Mal benim malım, istediğim fiyata satarım" mantığı çürük bir mantıktır bence. Şu zamana kadar 100'lerce ürün sattım ve hiç böyle bir düşünceye kapılmadım. Normal olan da budur bence. Bu biraz —tamamen olmasa da— deprem zamanları pahalı çadır satma olayına benziyor; biri zor durumu, diğeri bilgisizliği kullanıyor.

Klasik Türk vatandaşı kazıkçılığı. Bir de tüm kategorilerde var. Yani şunu alacak insan zaten enayi de şimdi herkes 3060'ı 13-15 bine endeksleme yapsa hayırlı olsun diğer kartlar da onunla birlikte çıkacak. Bunları direkt sistemin denetleyip ilandan kaldırması lazım. Serbest piyasa zırvalığından ortalık ateş pahasına döndü zaten. Sen ekran kartından örnek vermişsin ben de teneke parçasından örnek vereyim 1.2 milyona 10 yıllık i20 tenekesi kakalamaya çalışıyorlar örneğin.

Bir ürün stoku tükendikten sonra her sene yenisi gelen bir ürün değilse ve koleksiyonluksa, bunu zaten herkes normal karşılar. Ancak nedeni belirsiz, piyasada 50'den fazlası bulunurken kendi ürününü %50 pahalıya satan adama "cingöz" ve "dolandırıcı" derim.

Çünkü iki amacı vardır: Birincisi bilinçsiz tüketiciye kakalamak, ikincisi ise piyasa fiyatlarını değiştirmek. Alıp almamak bizim elimizde de olsa, çürük zihniyet görünce dayanamayıp tepki veriyoruz haliyle. Bu ürün ekran kartı olmak zorunda değil; yarın farklı bir ürün dikkatini çekebilir ve sen de bunun gibiler tarafından dolandırıldıktan sonra daha ucuzunu bulabilirsin. Olmaz dememek lazım her şey başımıza gelebiliyor.

"Mal benim malım, istediğim fiyata satarım" mantığı çürük bir mantıktır bence. Şu zamana kadar yüzlerce ürün sattım ve hiç böyle bir düşünceye kapılmadım. Normal olan da budur bence. Bu biraz —tamamen olmasa da— deprem zamanları pahalı çadır satma olayına benziyor; biri zor durumu, diğeri bilgisizliği kullanıyor.

Doğru ama kaçırdığın nokta ben 'herkes öyle demeli' demedim. Adam bunu diyorsa kendi haline bırakmak lazım dedim, bilinçsiz tüketici 30 bini bilinçsizce harcayacak kadar zenginse ona koymaz zaten. Koyarsa da bilinçlenmiş olur. Piyasa fiyatlarını değiştirmeye asla katılmıyorum, öyleyse diyelim sende 4060 var bende 4060 var onda 4060 var. Böyle böyle 20 kişi topladığını düşünelim. Kartın fiyatı 5 binse biz 10 bine koyalım. Bu sefer ne olacak? Normal fiyatta satanı desteklemiş olacaksın. Piyasayı hiçbir şekilde yükseltemezsin herhangi bir üründe. Satışı bitmiş bir ürün dahi olsa piyasa yükselmez çünkü o ürünü satan illaki başkası vardır. Anlatabildim mi? Sen 10 bine koydun ya kartı? 4 bine satan adam satar sen satamazsın. Çünkü adam arama kısmına 4060 yazdığında bilinçsiz bile olsa hani mağara adamı da olsa 4 bin ve 10 bini ayırabilir.
Mal onun malı istediği fiyata satar mantığı çürük değil, herkesin bir satış rakamı var. Ben derim ki bu kart sıfır gibi 4 bin eder. Sen dersin ki bu kartın şurası çizik 2 bine satmalısın. O durumda ben çürük mü oluyorum? Seni dinleyip kartımı 2 bine koymak zorunda mıyım? İsteyen istediğini istediği fiyata satsın. Ona bakarsan manavda pazarda da aynı. Sence 50'ye aldığın domates o adama 50'ye mi geliyor? 5 lira vermiyordur :D