Merhaba, geçtiğimiz günlerde birden fazla akım korumalı priz aldım ve bunlardan birini odama bilgisayarım için taktım. Ancak diyelim ki bir sorun oldu. İçindeki akım koruma özelliğini sağlayan parça kendini imha etti ve priz artık akım korumalı değil, normal bir prize dönüştü. Bunu nereden anlarım? Mesela üzerindeki "protected" ışıkları söner mi?
Güç sağlamaz, akım koruma denen şey ufak bir tek kullanımlık sigortadır aslında, sigortanın izin verdiği gerilim ve akımdan fazla güç geçmeye çalışırsa devreden sigorta yanar ve devre açık hale gelir, iletim olmaz.
Güç sağlamaz, akım koruma denen şey ufak bir tek kullanımlık sigortadır aslında, sigortanın izin verdiği gerilim ve akımdan fazla güç geçmeye çalışırsa devreden sigorta yanar ve devre açık hale gelir, iletim olmaz.
Ben aksine akım korumalı prizler, yüksek voltaj (ani gerilim yükselmeleri) durumunda içlerindeki varistör adlı parçanın "kendini feda etmesi" prensibiyle çalışır. Yani, varistör aşırı gerilimi emerek hasar görür ve devreyi korur. Bu işlem sonrasında priz, cihazlara elektrik sağlamaya devam edebilir. Ancak, varistör hasar gördüğü için akım koruma özelliği artık işlevsiz hale gelir. Dolayısıyla, priz normal bir prize dönüşür ve bağlı cihazları yüksek voltajdan koruyamaz diye biliyorum.
Kanka bendeki güç kaynağında AC ınput diye bir kısımda "110-240v" yazıyor. Elektrik akımı 240'tan fazla gelince ya da 110'un altına düşünce Power Supply gücü kesecek anlamına mı geliyor bu değerler?
Sistem bir kere kapanmıştı da kendi kendine orada yazan değerden fazla akım gelip kendini korumaya mı aldı güç kaynağı acaba diye düşündüm de, tamamdır. Alakası yok öyleyse.
Sistem bir kere kapanmıştı da kendi kendine orada yazan değerden fazla akım gelip kendini korumaya mı aldı güç kaynağı acaba diye düşündüm de, tamamdır. Alakası yok öyleyse.