seeraddar

Yetkin
Mağazadan Philips diye aldığımız bir küçük ev aletinin aslında Philips tarafından üretilmediğini, markanın bu hakları Versuni diye başka bir firmaya sattığını ve ürünün sadece Philips adı altında piyasaya sürüldüğünü öğrendim. Firmanın büyük puntolarla Philips yazıp asıl üreticiyi arkaya gizlemesi ve bu şekilde satması yasal mı? Tüketiciyi aldatmaya girmiyor mu bu? @Şişman Adam

Mağazadan Philips diye aldığımız bir küçük ev aletinin aslında Philips tarafından üretilmediğini, markanın bu hakları Versuni diye başka bir firmaya sattığını ve ürünün sadece Philips adı altında piyasaya sürüldüğünü öğrendim. Firmanın büyük puntolarla Philips yazıp asıl üreticiyi arkaya gizlemesi ve bu şekilde satması yasal mı? Tüketiciyi aldatmaya girmiyor mu bu? @Şişman Adam

Philips her şeyi üretemez ki, kendi kalite şartlarını belirttiği müddetçe karşı firmaya mal ürettirebilir. Mesela Rampage fareler falan Çin'de farklı firmalara üretiliyor o zaman gidelim onu da dava edelim kendi üretmiyor diye.

Versuni zaten Philips'in eski şirketiymiş, anlaşmalarında 15 yıl Philips logosu basarak üretebilecek kalite standartlarını karşılaması karşılığı.

Mağazadan Philips diye aldığımız bir küçük ev aletinin aslında Philips tarafından üretilmediğini, markanın bu hakları versuni diye başka bir firmaya sattığını ve ürünün sadece Philips adı altında piyasaya sürüldüğünü öğrendim. Firmanın büyük puntolarla Philips yazıp asıl üreticiyi arkaya gizlemesi ve bu şekilde satması yasal mı? Tüketiciyi aldatmaya girmiyor mu bu? @Şişman Adam

Bu çok normal bir şey, tıpkı xbox ve Sony'nin zamanında PS3 için çiplerini ismini hiç duymadığımız bir firmaya yaptırtmış olması gibi.

Merhaba,

Böyle bir anlaşmanın varlığını sizin sayenizde öğrenmiş oldum, doğrulamak adına yapay zekaya da sordum.

Neyse, iki şirket arasındaki anlaşmanın detayları nedir bilmiyoruz ama gelin size soru yönelterek anlatmış olayım. :)
  • Marka kullanım hakkının satın alınmasından sonra Versuni'nin ürettiği mallara neden Philips markasını yerleştirmesi yasal olmasın?
  • Tersten de sorabiliriz, Philips marka kullanım hakkının Versuni'ye devrettikten sonra Versuni'ye mal ürettirip üstüne Philips markasınını yerleştirmesi neden yasal olmasın?
  • Bu durum yasal değilse bu iki firma durup dururken neden böyle bir anlaşma yapmış olabilir o zaman? O halde bu anlaşmanın amacı nedir, imzalayanların menfaatleri nedir o zaman? :)
Yani özetle bu durum anlattığınız kadarıyla yasal görünüyor.

Yine de aralarındaki anlaşmanın detaylarını bilmek ve yorum yapmak daha sağlıklı olur elbette ama bu detayları bizler bilemeyiz. Zaten o detaylarla alakalı bir sorun olursa da her iki taraf birbirine karşı dava açıp hak talep edecek. Tüketiciler için herhangi bir hak talebi gerektiren veya herhangi bir hakkını zedeleyen bir durum yok bu senaryoda.

...ama bu X firması, ben Philips'im diyerek satış yapıyor, bence farklı şeyler.
İşte o X firmasının "Ben Philips'im kardeşim" diyerek satış yapmasına yine Philips izin veriyor aralarındaki anlaşma gereği.

Yine satın aldığınız ürün Philips, ürünün kalitesi Philips kalitesi, ürünle alakalı bir sorun yaşadığınızda yine muhatabınız Philips, merak etmeyin.

Fabrika yok diye Çin'de üretiliyor Rampage ama bu X firması, ben Philips'im diyerek satış yapıyor, bence farklı şeyler.

Hocam şimdi düşünün, elinizde milyon tane LEGO parçası var ve bundan 500 tane Spider-Man figürü yapıp satacaksınız. Parçayı siz ürettiniz veya orijinal legodan satın aldınız. Bu 500 Spider-Man figürünü 5 farklı kişiye bölüp 100 100 yapmak mı daha mantıklı olur? Yoksa tek başınıza 500'ünü yapmak mı?