Bir sitedeki bilgileri yapay zekaya öğretme nasıl yapılır?

MeReKGs67

Uzman
Bannerlord'da Gemini PRO ile çok güzel bir mod geliştirdim. İlk modlama deneyimim olduğu için haliyle biraz zorladı, zamanımı aldı bayağı 1 hafta civarı.

BannerlordModding.LT adresli sitede aslında genel olarak temel modlama sistemlerinden bahsediyor. Bu sitedeki bilgileri ben nasıl yapay zekaya aktarabilirim, ona öğretebilirim? Bilgisi olan var mıdır? @iamnoobhas hocam, sizin de görüşünüzü almak isterim.

Daha önce de mesela Python ve Gemini API ile bir proje geliştiriyordum ama mesela Gemini'nin kendisi bile Python scriptini hazırlarken eski verileri kullandığı için yanlış kodlamalar yapıyordu. Atıyorum, eskiden a ile yapılıyorsa o işlev yenisinde b'ye çevrilmiş, o a komutunu yazıyordu, çalışmıyordu bu sefer. Ben de Gemini API | Google AI for Developers diye bir dökümantasyon bulmuştum ama bunu nasıl yapay zekaya öğretirim, bilememiştim, başaramamıştım. Genel olarak mevzuyu anlamışsınızdır siz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sitenin linkini, çatı linkleri vb. şeyleri sohbette vererek istenilen şeyi bu linklere dayanarak yapması istenebilir. Çoğu şeyi okuyabiliyorlar.

Dokümantaston sayfalarının yerel bir kopyasını alıp IDE üzerinden bir index çıkartılmasını isterdim ben. Ardından yapılacak her şeyi bu solumanı göz önüne alarak yapmasını belirtmek bir agents.md dosyası hazırlar devam ederdim.

Sitenin linkini, çatı linkleri vb. şeyleri sohbette vererek istenilen şeyi bu linklere dayanarak yapması istenebilir. Çoğu şeyi okuyabiliyorlar.
Dediğini AI'a da sordum şöyle dedi:

1.​

Özet: "Yapay zekaya doğrudan sitenin linkini ver, oraya bakarak kod yazmasını söyle."
  • Nasıl çalışır: Chat arayüzüne "Şu linkteki (BannerlordModding.li) kurallara göre bana bir C# scripti yaz" diyorsun.
  • Sorun ne: Bu yöntem küçük ve tek sayfayı ilgilendiren işlerde harika çalışsa da, tüm bir modlama dokümantasyonunu bu şekilde besleyemezsin. Yapay zeka sitenin derinliklerine (çatı linklerine) her zaman tam anlamıyla erişemez, erişse bile okuma limiti (token) veya güncel tarama kısıtlamaları yüzünden bazı bilgileri kaçırabilir ya da uydurabilir (hallucination).

Hocam söylediğiniz terimler bana biraz ağır geldi Yerel kopyasını al derken ne demek istedin tam olarak nasıl yapıcam, IDE derken VSCode'u falan mı kastettin o ne demekti tam olarak, indexlemek veri tabanı çıkarmak mıydı, son olarak da agents.md dediğiniz; o dökümanla ilgili yapay zekaya vereceğimiz prompt mu?

sizin cevabınıza yapay zekanın cevabı:

2.​

Özet: "Sitenin içeriğini bilgisayarına indir, bunu bir geliştirme ortamında (IDE) indeksle ve yapay zekaya bu dosyaları kaynak gösteren bir kural dosyası (agents.md / .cursorrules) hazırla."
  • Nasıl çalışır:
    1. BannerlordModding.li sitesindeki tüm sayfaları (HTML, Markdown veya PDF olarak) yerel bilgisayarına indirirsin.
    2. Üyenin bahsettiği "IDF" ifadesi muhtemelen "IDE" (Cursor, VS Code gibi kod editörleri) için bir yazım hatası ya da arama motoru mantığındaki "TF-IDF" (metin indeksleme) terimidir. Yani yapay zekanın bu yerel dosyalardaki kodları hızlıca tarayıp anlamasını sağlayacak bir indeks oluşturmaktan bahsediyor.
    3. Proje klasörünün içine bir agents.md veya .cursorrules (sistem talimatları dosyası) koyarsın. Bu dosyaya "Benim yazdığım kodlarda her zaman şu yerel klasördeki güncel dokümantasyonu baz al, eski ezber bilgilerini kullanma" talimatını verirsin.

Peki Bunu Kendin Nasıl Yapabilirsin?​

Senin için en mantıklı ve işe yarayacak iki farklı yöntemi aşağıda derledim:

Yöntem A: Google AI Studio (En Kolay ve En Güçlü Gemini Çözümü)​

Madem Gemini API ve Gemini modellerini kullanıyorsun, Gemini'ın devasa bağlam penceresi (Context Window) avantajını kullanabilirsin. Gemini, tek seferde yüzlerce sayfalık dokümanı hafızasında tutabilir.

1. Dokümanları Topla: BannerlordModding.li sitesindeki önemli sayfaları PDF olarak kaydet veya metinlerini kopyalayıp tek bir büyük .txt / .md dosyasında birleştir. (Bunu otomatikleştirmek için basit bir Python scraping scripti de yazabilirsin).
  2. Google AI Studio'yu Aç: Google AI Studio adresine git.
  3. Sistem Talimatı (System Instructions) Yaz: Sağ paneldeki sistem talimatı kısmına şuna benzer bir kural ekle:

4. Dosyayı Yükle: Birleştirdiğin dökümantasyon dosyasını chat ekranına yükle ve kodunu üretmeye başla. Gemini artık tamamen o dosyaya sadık kalacaktır.

Yöntem B: Cursor veya VS Code (Yazılım Geliştirirken Doğrudan Kullanım)​

Eğer modunu yazarken yapay zeka destekli bir kod editörü (örneğin Cursor veya VS Code üzerinde Continue eklentisi) kullanıyorsan:

1. Sitenin çevrimdışı kopyasını projenin içerisindeki bir klasöre (örn: /docs) koy.
  2. Editörün yapay zekasına hitap ederken @docs veya doğrudan klasörü hedef göstererek (@docs-klasoru) soru sor.
  3. Projenin ana dizinine .cursorrules isimli bir dosya açıp içerisine yapay zekanın her zaman bu klasördeki kod yapısını takip etmesi gerektiğini yaz.
Bu yöntemlerden hangisi senin geliştirme sürecine daha uygun görünüyor ve sitedeki verileri yerel bilgisayarına indirmek (veya tek bir dosya haline getirmek) için bir Python betiğine ihtiyacın var mı?

Hocam Oturum açın - Google Hesapları. ücretli ancak bir yere kadar ücretsiz kullanabiliyorsunuz. AI'ı iyi kullanmayı biliyorsanız 24 saatlik limit her türlü yetiyor. Kaynağı da siz kendiniz ekliyorsunuz. Ayrıca 300 saat Bannerlord'u olan biri olarak modunuzu denemek isterim. Her ne kadar yakın zamanda Bannerlord oynamayacak olsam da büyük ihtimalle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…