Rehber Bir USB'ye birden fazla Linux dağıtımı nasıl kurulur?

Charles Leclerc

Üstün
Makaleler
45
Yer
Çayeli
Bu rehberimde bir USB'ye birden fazla Linux dagitimi nasil kurabilirsiniz onu anlatacagim. Ilk once Ventoy programini yuklemeniz lazim. Daha sonra kuracaginiz Linux dagitimlarinin live ISO dosyasini indirin.

Ventoy'u buradan indirebilirsiniz.

Ventoy programini indirdikten sonra USB'nizi takin ve programi acin. Daha sonra programda cikan install tusuna basin.

1743937009709.webp

Install tusuna bastiktan sonra birden fazla dagitim icin gerekli olanlar yuklenecektir.

Bu islem USB'de olan butun dosyalari silecektir!

Islem tamamlandiktan sonra ISO dosyalarini USB'nin icine tasimaniz yeterli olacaktir. Tasima islemi tamamlaninca bilgisayari tamamen kapatin. BIOS'a giris yapin. BIOS'tan Secure Boot'u disabled olarak ayarlayin ve bilgisayari USB'den boot edin.

1743927417091.webp

Boyle bir ekran gelecek. Bu ekranda istediginiz dagitimi secip kullanabilirsiniz.

Son düzenleme:
Windows üzerinde Ventoy alternatifi olan yumi üzerinde de aynı şey yapılabilmekte. Peki hocam Linux'u sabit diskte dualboot yaparmış gibi USB'de de dualboot yapmayı gösterecek misiniz?
Ventoy yükledikten sonra. 2 alan oluşur. Bu iki alandan biri USB'nizin gerçek boyutuna yakındır. İşte o gerçek boyutuna yakın olana .ISO dosyalarınızı atın.

Diyelim bir Windows, bir Ubuntu, bir Fedora ISO'su attınız. Bilgisayarı yeniden başlatın ve Boot Menu'den USB diskinizi ya da Ventoy'u seçin. Ventoy ekranı gelecek ve sizin USB'ye attığınız ISO'ları sıralayacak ve istediğinizi boot edin yani başlatın diyecek.

Ventoy yükledikten sonra. 2 alan oluşur. Bu iki alandan biri USB'nizin gerçek boyutuna yakındır. İşte o gerçek boyutuna yakın olana. ISO dosyalarınızı atın.

Diyelim bir Windows, bir Ubuntu, bir Fedora ISO'su attınız. Bilgisayarı yeniden başlatın ve boot Menu'den USB diskinizi ya da Ventoy'u seçin. Ventoy ekranı gelecek ve sizin USB'ye attığınız ISO'ları sıralayacak ve istediğinizi boot edin yani başlatın diyecek.

Onu ben de biliyorum hocam. Live boot için olanı sormamıştım. Sistemin GUI kurucusunu kullanarak USB üzerinde kalıcı olacak şekilde kurulumunu anlatabilir mi onu sordum? EFI, boot ve Home bayraklarını USB üzerinde yerleştirilmesini kast ettim.

Onu ben de biliyorum hocam. Live boot için olanı sormamıştım. Sistemin GUI kurucusunu kullanarak USB üzerinde kalıcı olacak şekilde kurulumunu anlatabilir mi onu sordum? EFI, boot ve Home bayraklarını USB üzerinde yerleştirilmesini kast ettim.
Başka bir USB'den kurulum medyasını açar yaparsın. İzin vermezse komut yazarak da kurarsın ama pek uğraştırır.

Geri
Yukarı Alt