Bilinebilir ya da doğrulanabilir bir soru mu ki bu? "Komadan uyanan adam rüya görmüş müdür?" sorusu üzerine bir çalışma varsa ve paylaşılabilirse bir şeyler ifade edilebilir belki, yoksa bence bu gayet muğlak.

Sizce dediğinize göre duvara dayanarak istediğimi söyleyebilirim.
Rüya görecek kadar beyin aktivitesi olan bir kişinin bulunduğu duruma bitkisel hayat demeyi doğru bulmuyorum. Koma demek daha doğru.

Görebilir.
Komadaki hastalar hemşirelerin söylediklerini duyduklarını ve duyduğu şeyleri aynen aktarmıştır daha önce. Rüya gibi de değil bazen.
Bitkisel hayat ve koma, araf gibi, hayatın film şeridi gibi gözlerinin önünden geçmesi gibi, rüyayla uyanıklık arasındaki çizgi gibi, uyku felci gibi bir durumda sizi tutuyor beyin ölümünüz gerçekleşmediği sürece bazı şeyleri görebiliyorsunuz. Her hasta için geçerli değildir ama. Ben büyükbabam hasta olduğunda bunu öğrenmiştim. Hemşireler söylemişti.

Sizce dediğinize göre duvara dayanarak istediğimi söyleyebilirim.
Rüya görecek kadar beyin aktivitesi olan bir kişinin bulunduğu duruma bitkisel hayat demeyi doğru bulmuyorum. Koma demek daha doğru.
Koma, "bitkisel hayat"tan daha ağır bir durumdur. Bitkisel hayat demeyi uygun görmüyorsan koma demeyi düşünemezsin bile.

1736118301172.webp

Bir süre daha cevabını bilemeyeceğimiz mükemmel bir soru! PET, fMRI ve EEG ile REM aktivitesine benzer durumlar tespit edebilsek bile hastayla konuşamadığımız için baya bir şüpheli durumdur. Bu da şu soruyu akıllara getiriyor: Bilinç nedir? "Bilinçli" denilen durumu hangi kriterlere göre tanımlamamız gerekir?

Bitkisel hayat kavraminin hem tibbi alandaki hem de diger baglantili branslarda anlamlari genis bu yuzden genelleme yapmak hatali olabilir.

Yine de soruya cevap verecek olursam bitkisel hayatta beyin sapindaki aktivitelerde durma gozlemlenmedigi icin bu hem kismi olarak bireyin bilincinin oldugunu gosterir hem de vucut uyku islevini yerine getirebilir. Ruyalarin bildigimiz kadari ile uykudaki REM evresinde gelistigini dusunursek buna dayanarak gorulebilecegini dusunuyorum.

Ancak kimi EEG kayitlarinda bitkisel hayatta olanlarin uykulari tespit edilse bile uyku evreleri tam olarak tespit edilemiyor, bu alinan beyin hasarina bagli olarak beyin sapinin saglam olmamasindan oturu uyku duzenleme islevinin saglikli yapilamamasindan da oturu olabilir. Yani farkli vakalarda farkli sonuclar elde edilebilir.

Son düzenleme: