13021

Deneyimli
Ekstra olarak oyun konusunda size kendi deneyimlerimi aktarmak isterim. Ben başta hep Lutris kullanmıştım. Ancak save dosyalarına vs. ulaşmak Lutris ile çok zor. Ayrıca oyun bazlı ayarları tek tek her oyun için yapmam gerekiyordu ve bu zor oluyordu. Sonrasında oyunları Heroic'e kurmaya başladım. Bu oyunlar orijinal Epic oyunuymuş gibi harika bir hal almıştı. Çok memnundum. Ancak sonra keyfi olarak Bottles'a geçme kararı aldım. Sebebim ise eklediğim birkaç oyunun gereksinimlerinin otomatik yüklenmemesi sebebiyle sorunlar yaşamamdı. Bottles'ta gereksinimleri 1 kez kurunca o şişeye bağlı tüm oyunlarda çalışırken Heroic her oyun için ayrı şişeler oluşturup tekrardan gereksinimlerin kurulmasını gerektiriyordu. Lutris'de benzer şekilde gereksinimler konusunda birkaç sorun çıkartmıştı.

Şu anda kullandıklarım:
Steam: Steam + GE-Proton9.11
Epic/GOG: Heroic Games Launcher + GE-Proton9.11
Diğer oyunlar (EA, Ubisoft): Bottles + Wine-GE-Proton8.26

Not: GE-Proton sürümlerini kurmak için ProtonPlus uygulamasını kullanıyorum. Bottles'a normalde Wine-GE-Proton kurmanız biraz zor olabilir. Ancak eski oyunları veya korsan oyunları da açmak istiyorsanız yapsanız daha iyi olur. Ben ChatGPT yardımıyla yapmıştım. Heroic'ten bir klasörü Bottles'a kopyalıyorsunuz.

Ek olarak gOverlay ve mangohud kurarsanız FPS ve sıcaklık değerlerinizi takip edebilirsiniz. Heroic ve Bottles bunu doğrudan destekliyor. Steam'de ise mangohud'un çalışması için her oyuna kod girmeniz gerekiyor.
Bottles nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows uygulama ve oyunlarını daha rahat çalıştırıp kullanmak için kullanılan bir Wine frontend'i. Kısaca wine isimli uygulamaya arayüz sağlıyor. Normalde terminal üzerinden veya elle dosya düzenleme ile yapılacak işlerin çoğunu kullanıcı arayüzünden yapabiliyorsunuz. Wine içerisindeki ek ayar gerektirebilecek DXVK ve VKD3D gibi özelliklerin de kolayca kontrolünü sağlıyor.

Windows uygulama ve oyunlarını daha rahat çalıştırıp kullanmak için kullanılan bir Wine frontend'i. Kısaca wine isimli uygulamaya arayüz sağlıyor. Normalde terminal üzerinden veya elle dosya düzenleme ile yapılacak işlerin çoğunu kullanıcı arayüzünden yapabiliyorsunuz. Wine içerisindeki ek ayar gerektirebilecek DXVK ve VKD3D gibi özelliklerin de kolayca kontrolünü sağlıyor.

Hocam Bottles bazı programlarda çok kötü çalışıyor. Misal vermem gerekirse: Ubisoft Connect, PS+.