Max Caulfield 76

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Sizin ilk kullandığınız Linux dağıtımı nedir? Eğer sanal makinede çok daha önceden Linux denediyseniz sanal makinede ilk kullandığınız ile gerçek bilgisayarda ilk kullandığınız Linux dağıtımını ayrı ayrı yazın.

Ben sanal makinede ilk olarak yanlış hatırlamıyorsam BackTrack 5 R3 kullanmıştım. Kali Linux'un atası diyebileceğimiz bir dağıtım, zaten Kali Linux da BackTrack'in Debian ile yeniden inşa edilmesiyle ortaya çıktı. O dönemde BackTrack ile Wi-Fi Hacking videolarında görmüştüm BackTrack'i, ben de en azından denemek için VMware ile kurdum. Sonrasında Ubuntu 14.04 (ve Kubuntu/Lubuntu gibi flavor'ları), Ubuntu'nun daha sonraki sürümleri (ve flavor'ları), Linux Mint, Fedora ve birçok diğer dağıtımı sanal makinede denedim.

Gerçek bilgisayarda ise ilk olarak abimin bilgisayarında harici SSD'de Pop!_OS 21.04 kullandım. Gerçekten epey hızlıydı fakat kısa süre sonra silmiştim, çünkü harici SSD'deki alana ihtiyacım vardı. Sonra 3 yıl daha Windows ile devam ettim. Bu sırada sanal makinede Linux denemeye devam ettim, çünkü abim FACEIT oynadığı için Secure Boot nedeniyle kolayca Linux kullanamıyordum. Yani ben Secure Boot'u kapatıp Linux'a boot ettikten sonra abim bir gün ben Secure Boot'u açmadan Windows'a girerse ve bir sürü program açıkken FACEIT'e girmeye çalışıp Secure Boot hatası alırsa bana kızar diye uğraşmıyordum. Fakat 2024'ün Mayıs ayında artık VMware üzerinde birçok Linux dağıtımında yaşadığım VMX çökmesi sorunundan illallah ettiğim için artık yeter dedim ve Ekim 2023'te abim de eski bilgisayarını bana verince artık kendi bilgisayarımda Linux denemeye tam o zaman başladım.

Kendi bilgisayarımda ilk olarak EndeavourOS kullandım. Sonra Arch Linux, Fedora, tekrar Arch Linux derken şu anda CachyOS kullanıyorum. Tabii sanal makinede Linux denemeyi bırakmadım, hala sık sık sanal makinede başka Linux dağıtımlarını deniyorum. Zaten VMware'de yaşadığım o VMX çökmesi sorunu da tamamen çözüldü, artık rahatça sanal makinede istediğim Linux dağıtımını deneyebiliyorum.

Sizde durum nedir? Ayrıca ilk kullandığınız dağıtımla ilgili kısa da olsa bir hikayeniz var mı?