Devrenin fotoğrafı var mı? Önce + ve - yönünü belirlersin, üzerindeki siyah çizgili alan eksi - yönünü gösterir. Bir de üzerinde 3 basamaklı ve 2 basamaklı sayı olur, birisi volt, diğeri mikro farat değeri. Bu değere göre değiştirirsin. Düz küçük gümüş, hafif dikdörtgen şeklinde kondansatör ise, hiçbir şey yazmıyorsa, ölçüm yapman lazım. Bu modellerinde çoğunda kutup yönü yok. Devrede fazladan varsa, oradan söküp aktarabilirsin.

Son düzenleme:
Devrenin fotoğrafı var mı? Önce + ve - yönünü belirlersin, üzerindeki siyah çizgili alan eksi - yönünü gösterir. Bir de üzerinde 3 basamaklı ve 2 basamaklı sayı olur, birisi volt, diğeri mikro farat değeri. Bu değere göre değiştirirsin. Düz küçük gümüş, hafif dikdörtgen şeklinde kondansatör ise, hiçbir şey yazmıyorsa, ölçüm yapman lazım. Bu modellerinde çoğunda kutup yönü yok. Devrede fazladan varsa, oradan söküp aktarabilirsin.

Merhaba devrenin fotoğrafı yok. Bahsettiğim kondansatör küçük iki tarafı iletken, ortası kahverengi bir kondansatör, ekte örnek resmi var. İki bacağı da kısa devre gösteren bu parçayı söküp ölçü aleti ile ölçüp o değerde bir şey mi takmam lazım yani? Bozuk parçada kaç farad olduğuna dair ölçüm yapılıyor mu ki? Yoksa sadece benzeri ile mi değiştirmem lazım.

Dosya Ekleri

• 1785617379823.webp
    1785617379823.webp
    32,1 KB · Görüntüleme: 3
5 yıl oldu bu işleri bırakalı, bir daha başlamayı düşünmüyorum, beni firenle bu konulara.

Bozuk parça özelliğini kaybeder, geçirmemesi gereken akımı geçirir, bu yüzden ölçemessin. Eklediğin görseldeki seramik olarak geçen model. Devre şemasına ulaşman gerekli, Türkçe aramalarla ulaşamazsın, İngilizce aratman gerekli, bu kondasatörün bağlı olduğu hattı ölçmen gerekiyor, hattan 2 volt geçiyorsa 5 volt kondansatör takman gerekli. Diğer yöntem, enini ve boyunu ölçmen lazım, ölçmesi kolay ama, o ölçüm hangi değeri veriyor onu bulman lazım, bu kısımları unuttum, bu işleri bırakalı 5 yıl oldu püf noktaları var.

Bir de o devrede, o kondansatör bozulduysa, diğer parçaları da kontrol etmen gerekli, dirençleri de ölçmelisin, zarar gören başka bir şey olabilir, sigorta ya da küçük buton, anahtar düğme ne varsa bakman lazım.

Son düzenleme: