Brave mi, Firefox mu, Floorp mu, Zen Browser mı?

• Oy verenlerin toplamı
    56
Düz Firefox'u Yusuf İpek tavsiye etmiyor. Sebeplerini şu videosundan öğrenebilirsiniz:

Firefox'ta PWA desteği gibi özelliklerin olmaması beni de sinir ediyordu bu arada. YouTube Music'i PWA olarak yüklemek istiyorum, fakat Firefox'ta böyle bir özellik yok.

O yüzden düz Firefox'u tercih etmiyorum.

Bu r3dfox değil mi hocam? r3dfox, Firefox gibi değil bu arada. Düz Firefox'un varsayılan ayarlarında birçok telemetri özelliği açık gelirken r3dfox'ta birçoğu kapalı geliyor.

Yani aslında ankete r3dfox'u da eklemek istiyorum. Hatta şimdi ekliyorum.

Brave Gizlilik konusunda Firefox tan daha sıkıntı ama ben bu kadar takılmıyorum bu konulara şahsen. Güvenli şirketler.

Brave Gizlilik konusunda Firefox tan daha sıkıntı ama ben bu kadar takılmıyorum bu konulara şahsen. Güvenli şirketler.
1731138502809.webp

Varsayılan veri toplama ayarlarında sadece "Automatically send daily usage pinig to Brave" seçeneği aktif geliyor. Bu seçenek açık olunca sadece Brave'in sunucularına günlük ping atılıyor, bu sayede aktif Brave kullanıcı sayısı hesaplanabiliyor. Diğer iki seçenek ise direkt kapalı geliyor.

Firefox'ta ise kullanım verilerini Mozilla'ya gönderme özelliği direkt açık geliyor. Ayrıca "Privacy-preserving ad measurement" özelliği de aktif geliyor maalesef. O yüzden asıl Firefox'un gizliliği Brave'e göre daha kötü.

Zaten Yusuf İpek de illaki Chromium tabanlı tarayıcı isteyenler için Brave öneriyor.

Ben Zen Browser diyorum. Güncel olarak da kullanıyorum. Çoğu kişi yatay sekmelere alışkın olduğu için geçmiyor Zen'e. Ancak zaten çözümü var. Geri kalan özelliklerinden birkaçına değinecek olursam dikey sekmeler ile minimal bir görüntü sunuyor, istemezseniz kompakt modu açıp sayfaları tam ekran haline getirebiliyorsunuz. Kısacası özelleştirmesi bol, sade ve minimal bir tarayıcı. Sade ve özelleştirilebilir diyorum çünkü isteyen özelleştirebilir. Firefox tabanlı olması bile yeterli.

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir Firefox tabanlı tarayıcılar kullanıyordum. İlk başta sade Firefox ile başladım fakat Mozilla'nın her geçen gün mahremiyete karşı kararlar alması olayından sonra Floorp'a geçtim. Floorp gerçekten çok hoşuma gitti ve 2024'ün temmuz ayından beri Floorp kullanıyordum. Ta ki Arch Linux üzerinde VS Code Web Server kurup kullanmaya başlayana kadar...

VS Code'un arayüzü maalesef Chromium tabanlı tarayıcılara göre yapılmış. Zaten VS Code'un masaüstü uygulamasının da Electron (Chromium tabanlı) tabanlı olmasından belli. VS Code'u Floorp üzerinde kullanmaya çalışınca bazı sorunlar çıkıyor. Mesela yüklediğim eklentiler kendi kendine aktif olamıyor, Activating yazısında kalıyor. Elle tüm eklentileri devre dışı bırakıp pencereyi yeniden yüklemem, sonra ise tekrar tüm eklentileri etkinleştirmem gerekiyor. Bunları yapınca o anlık tüm eklentiler tekrar aktif hale geliyor. Fakat sayfayı tekrar yeniden yükleyince yine bozuluyor.

O yüzden de alternatif olarak Brave'e bakmak istedim. Brave, Chromium tabanlı bir tarayıcı. Fakat standart Chromium'da olmayan birçok özellik barındırıyor. Bunların arasında benim için en önemli olanı Manifest V2 desteği.

Google bildiğiniz gibi hem Chrome'dan hem de Chromium tabanından Manifest V2'yi komple kaldırdı. Ekim ayından itibaren Manifest V2 eklentiler Chrome'da devre dışı bırakılmaya başlandı. 2025'e kadar sadece Enterprise Policy ile Manifest V2 desteği tekrar aktif edilebiliyor. Ondan sonra artık Manifest V2 Chrome'dan tamamen kalkacak ve tüm eklentiler Manifest V3 kullanmak zorunda olacak. Manifest V3'te reklam engelleyiciler artık kendi başına içerik engelleyemeyecek, bir API üzerinden engelleyecek. Bu API da bazı kısıtlamalara sahip. Ayrıca Manifest V3 eklentileri dışarıdan bir kod çalıştıramıyor, yasak. Bu nedenle Manifest V3 tabanlı reklam engelleyicilerde filtre listelerini güncelleme seçeneği yok. Tüm filtre listesi güncellemeleri eklenti güncellemesi ile yapılıyor. Google'ın da işine geliyor elbette, çünkü Google'ın elinde YouTube'da var. YouTube bildiğiniz gibi reklam engelleyicilere izin vermiyor. Manifest V3 sayesinde Google, YouTube'un reklam engelleyici tespitini bypass eden bir filtre listesi güncellemesini dahil eden bir eklenti güncellemesini onaylamadan hemen önce YouTube'un reklam engelleyicisi tespiti kodunu değiştirip o Bypass'ı etkisiz hale getirdikten sonra eklenti güncellemesini onaylayacaktır. Bu da YouTube'un reklam engelleyici tespitinin neredeyse hiçbir şekilde Chrome altında bypass edilememesi demek.

Brave ise Manifest V2 desteğini devam ettireceğini açıkladı. Ben de dün Arch Linux'UMA Brave yükledim. Ayarlarını yaparken şunu fark ettim, direkt Manifest V2 eklentiler için ayrı bir kısım yapmışlar. Orada da NoScript, uBlock Origin, uMatrix ve AdGuard mevcut. İleride umarım bu liste daha da genişler ancak şu anki hali bile benim için çok iyi.

Bu nedenle şu anda Brave kullanıyorum. VS Code arayüzü de çatır çatır sorunsuz bir şekilde çalışıyor ve eklentiler sayfayı açar açmaz sorunsuzca devreye giriyor.

Siz bu 4 tarayıcıdan hangisini tercih edersiniz?

Firefox ve Floorp arasında aman aman bir fark yok ancak ben Floorp kullanıyorum.

Ben Zen Browser diyorum. Güncel olarak da kullanıyorum. Çoğu kişi yatay sekmelere alışkın olduğu için geçmiyor Zen'e. Ancak zaten çözümü var. Geri kalan özelliklerinden birkaçına değinecek olursam dikey sekmeler ile minimal bir görüntü sunuyor, istemezseniz kompakt modu açıp sayfaları tam ekran haline getirebiliyorsunuz. Kısacası özelleştirmesi bol, sade ve minimal bir tarayıcı. Sade ve özelleştirilebilir diyorum çünkü isteyen özelleştirebilir. Firefox tabanlı olması bile yeterli.
Ben Zen Browser'ı denedim, ancak dikey sekmelerin kapatılamamasından dolayı direkt vazgeçtim. Floorp'u ise düne kadar kullanıyordum fakat VSCode gibi bazı uygulamalar Firefox tabanlı tarayıcılarda sorunlu çalıştığı için Brave'e geçtim.

Tarayıcıları tek tek kendi açımdan değerlendireceğim.

Brave: Şahsen Firefox'a geçmeden önce yaklaşık 3 yıl kadar Brave kullandım. Google, uBlock Origin'i mağazalarından kaldıracağını söylediğinde de o benim için bardağından taşıran damla oldu ve temelli olarak Firefox'a geçtim. Geçmeden önce tecrübelerim ise şu şekildeydi: Brave, o zamana kadar kullandığım en iyi Chromium tabanlı tarayıcı. Şahsen arayüzünü kullandığım 3 yıl boyunca oldukça beğendim ve halen daha beğeniyorum. Özelleştirmesi Floorp veya Zen Browser kadar değil fakat yeterli. Kendi önceden yüklü ad Blocker'ı, gayet hızlı olması ve kullanıyorsanız Brave ödülleri gibi birçok artısı da var. Fakat en büyük eksiği ise Chromium tabanlı olması. Chromium tabanlı olması Google'ın getirdiği saçmalıklardan dolaylı olarak etkilenmesi anlamına geliyor. Brave'i kullandığım son zamanlarda Google'ın uBlock Origin'i kısıtlamak için aldığı önlemler dolayısıyla hantallık, YouTube'da kasma, çeşitli hatalar alıyordum. Firefox'a geçtiğimde ise bu hataların hepsi ortadan kalktı. "demek ki bu hatalar Google'dan kaynaklıydı" gibi bir sonuca var mış oldum. Şimdi ise Google uBlock Origin'i temelli mağazalarından kaldırdı. Brave her ne kadar uBlock Origin'i destekleyeceklerini söylemiş olsalar bile Chromium tabanlı olduklarından bu destek nereye kadar muamma. Ayrıca son zamanlarda Brave'in çok hantallaştığına dair şeyler de duydum. O yüzden artık Brave'i 1-2 yıl öncesi kadar pek öneremeyeceğim.

Firefox: Temeli en iyi tarayıcı. Günümüzde 10 durumun 10'unda artık Chromium yerine Firefox'u tercih ederim. Fakat tarayıcı kısmında Firefox'u sade bir şekilde kullanılmasını önermem. Sade burada önemli kısım. Zira yukarıda atılan Yusuf ipeğin videosunda anlatılan eksilerin neredeyse hepsi Firefox'a yapılan Betterfox ayarlarıyla çözülüyor. Built in reklamlar, açık gelen telemetri, zorla dayatılan Firefox Sync, Firefox view gibi şeylerin hepsi bu ayarlar sayesinde kaldırılabiliyor. Ayrıca betterfox ayarları yapılmış Firefox normal Firefox, Floorp ve Zen Browser'dan da daha az kaynak tüketiyor. İkinci bilgisayarımda ana olarak betterfox kullanıyorum ve bir iki özelleştirme ayarı dışında hiçbir eksik hissetmedim. Betterfox ayarları güvenlik ve mahremiyetten hiçbir fedakarlık etmiyor hatta gerekli ayarlarla daha da sıkılaştırıyor diyebilirim. Ayrıca direkt olarak Firefox'un kendisinden güncellemelerini alması da + yanlarından birisi.

Floorp: Benim asıl önerdiğim tarayıcı bu. Özelleştirebilirliği, arayüzü, Firefox'tan da fazla olan hızlılığı, güvenlik ve mahremiyeti ve en önemlisi Chromium olmayışı gibi avantajlarıyla benim gündelik olarak kullandığım tarayıcı budur. Aylardır kullanıyorum ve gerçekten memnunum. Firefox'un bütün -'lerini kendine göre özelleştirmiş betterfox ayarlarıyla kapatmasıyla birlikte daha da üstüne şey katmış. Güncel Floorp Firefox'un 128 esr sürümünü kullanıyor. Tek eksiği Betterfox'lu Firefox ve Brave'den bile daha fazla RAM kullanması olabilir. Eğer 16 ve daha üstü belleğiniz varsa bu durum pek sıkıntı olmaz. Onun dışında biraz düşündüm ne eksiği var diye bulamadım. İsmi biraz kötü olabilir sadece :D.

Zen Browser: Gündelik olarak uzun süre hiç kullanmadım fakat uzaktan oldukça güzel durduğunu söyleyebilirim. Bildiğim kadarıyla halen Alpha sürümünde yani beta sürümünde bile değil. Hatalarla veya değişik durumlarla karşılaşmanız olası. Geliştirilerin hala tarayıcı üzerinde yeni bir şeyler denediği bir tarayıcı olduğundan stabil bir gündelik tarayıcı olur mu kısmı muamma. Ama gördüğüm kadarıyla şunu söyleyebilirim ki, Floorp'tan bile daha fazla özelleştirme imkanı sunuyor. Mod eklenmesi gibi özellikleri de gerçekten iyi duruyor. Alpha sürümünden çıkıp ta bir beta sürümüne geçtiğinde uzun süre gündelik olarak kullanmayı deneyeceğim. Ama o zamana kadar biraz daha uzun süre geliştirilmiş bir tarayıcı olan Floorp'a devam gibi :). Üstüne şunu da eklemek isterim ki, daha Alpha sürümünde olan bir tarayıcı olduğundan Zen'in ileride şu ankinden bile bambaşka bir tarayıcı olması olası.

r3dfox hakkında direkt olarak hiçbir bilgim yok ilk defa duydum :D.

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir Firefox tabanlı tarayıcılar kullanıyordum. İlk başta sade Firefox ile başladım fakat Mozilla'nın her geçen gün mahremiyete karşı kararlar alması olayından sonra Floorp'a geçtim. Floorp gerçekten çok hoşuma gitti ve 2024'ün Temmuz ayından beri Floorp kullanıyordum. Ta ki Arch Linux üzerinde VSCode Web Server kurup kullanmaya başlayana kadar...

VSCode'un arayüzü maalesef Chromium tabanlı tarayıcılara göre yapılmış. Zaten VSCode'un masaüstü uygulamasının da Electron (Chromium tabanlı) tabanlı olmasından belli. VSCode'u Floorp üzerinde kullanmaya çalışınca bazı sorunlar çıkıyor. Mesela yüklediğim eklentiler kendi kendine aktif olamıyor, Activating yazısında kalıyor. Elle tüm eklentileri devre dışı bırakıp pencereyi yeniden yüklemem, sonra ise tekrar tüm eklentileri etkinleştirmem gerekiyor. Bunları yapınca o anlık tüm eklentiler tekrar aktif hale geliyor. Fakat sayfayı tekrar yeniden yükleyince yine bozuluyor.

O yüzden de alternatif olarak Brave'e bakmak istedim. Brave, Chromium tabanlı bir tarayıcı. Fakat standart Chromium'da olmayan birçok özellik barındırıyor. Bunların arasında benim için en önemli olanı Manifest V2 desteği.

Google bildiğiniz gibi hem Chrome'dan hem de Chromium tabanından Manifest V2'yi komple kaldırdı. Ekim ayından itibaren Manifest V2 eklentiler Chrome'da devre dışı bırakılmaya başlandı. 2025'e kadar sadece Enterprise Policy ile Manifest V2 desteği tekrar aktif edilebiliyor. Ondan sonra artık Manifest V2 Chrome'dan tamamen kalkacak ve tüm eklentiler Manifest V3 kullanmak zorunda olacak. Manifest V3'te reklam engelleyiciler artık kendi başına içerik engelleyemeyecek, bir API üzerinden engelleyecek. Bu API da bazı kısıtlamalara sahip. Ayrıca Manifest V3 eklentileri dışarıdan bir kod çalıştıramıyor, yasak. Bu nedenle Manifest V3 tabanlı reklam engelleyicilerde filtre listelerini güncelleme seçeneği yok. Tüm filtre listesi güncellemeleri eklenti güncellemesi ile yapılıyor. Google'ın da işine geliyor elbette, çünkü Google'ın elinde YouTube da var. YouTube bildiğiniz gibi reklam engelleyicilere izin vermiyor. Manifest V3 sayesinde Google, YouTube'un reklam engelleyici tespitini bypass eden bir filtre listesi güncellemesini dahil eden bir eklenti güncellemesini onaylamadan hemen önce YouTube'un reklam engelleyicisi tespiti kodunu değiştirip o bypass'ı etkisiz hale getirdikten sonra eklenti güncellemesini onaylayacaktır. Bu da YouTube'un reklam engelleyici tespitinin neredeyse hiçbir şekilde Chrome altında bypass edilememesi demek.

Brave ise Manifest V2 desteğini devam ettireceğini açıkladı. Ben de dün Arch Linux'uma Brave yükledim. Ayarlarını yaparken şunu fark ettim, direkt Manifest V2 eklentiler için ayrı bir kısım yapmışlar. Orada da NoScript, uBlock Origin, uMatrix ve AdGuard mevcut. İleride umarım bu liste daha da genişler ancak şu anki hali bile benim için çok iyi.

Bu nedenle şu anda Brave kullanıyorum. VSCode arayüzü de çatır çatır sorunsuz bir şekilde çalışıyor ve eklentiler sayfayı açar açmaz sorunsuzca devreye giriyor.

Siz bu 4 tarayıcıdan hangisini tercih edersiniz?
Sizin burada saydığınız manifest v2 ya da v3 desteği kalkması, chromium olması vs bu konular hakkında detaylı bilgiye nasıl sahip olurum? Chromium olması neden kötü? Çok özel bir şey yapmıyorsanız güvenlik o kadar da önemli mi?

Tarayıcıları tek tek kendi açımdan değerlendireceğim.

Brave: Şahsen Firefox'a geçmeden önce yaklaşık 3 yıl kadar Brave kullandım. Google, uBlock Origin'i mağazalarından kaldıracağını söylediğinde de o benim için bardağından taşıran damla oldu ve temelli olarak Firefox'a geçtim. Geçmeden önce tecrübelerim ise şu şekildeydi: Brave, o zamana kadar kullandığım en iyi Chromium tabanlı tarayıcı. Şahsen arayüzünü kullandığım 3 yıl boyunca oldukça beğendim ve halen daha beğeniyorum. Özelleştirmesi Floorp veya Zen Browser kadar değil fakat yeterli. Kendi önceden yüklü ad Blocker'ı, gayet hızlı olması ve kullanıyorsanız Brave ödülleri gibi birçok artısı da var. Fakat en büyük eksiği ise Chromium tabanlı olması. Chromium tabanlı olması Google'ın getirdiği saçmalıklardan dolaylı olarak etkilenmesi anlamına geliyor. Brave'i kullandığım son zamanlarda Google'ın uBlock Origin'i kısıtlamak için aldığı önlemler dolayısıyla hantallık, YouTube'da kasma, çeşitli hatalar alıyordum. Firefox'a geçtiğimde ise bu hataların hepsi ortadan kalktı. "demek ki bu hatalar Google'dan kaynaklıydı" gibi bir sonuca var mış oldum. Şimdi ise Google uBlock Origin'i temelli mağazalarından kaldırdı. Brave her ne kadar uBlock Origin'i destekleyeceklerini söylemiş olsalar bile Chromium tabanlı olduklarından bu destek nereye kadar muamma. Ayrıca son zamanlarda Brave'in çok hantallaştığına dair şeyler de duydum. O yüzden artık Brave'i 1-2 yıl öncesi kadar pek öneremeyeceğim.

Firefox: Temeli en iyi tarayıcı. Günümüzde 10 durumun 10'unda artık Chromium yerine Firefox'u tercih ederim. Fakat tarayıcı kısmında Firefox'u sade bir şekilde kullanılmasını önermem. Sade burada önemli kısım. Zira yukarıda atılan Yusuf ipeğin videosunda anlatılan eksilerin neredeyse hepsi Firefox'a yapılan Betterfox ayarlarıyla çözülüyor. Built in reklamlar, açık gelen telemetri, zorla dayatılan Firefox Sync, Firefox view gibi şeylerin hepsi bu ayarlar sayesinde kaldırılabiliyor. Ayrıca betterfox ayarları yapılmış Firefox normal Firefox, Floorp ve Zen Browser'dan da daha az kaynak tüketiyor. İkinci bilgisayarımda ana olarak betterfox kullanıyorum ve bir iki özelleştirme ayarı dışında hiçbir eksik hissetmedim. Betterfox ayarları güvenlik ve mahremiyetten hiçbir fedakarlık etmiyor hatta gerekli ayarlarla daha da sıkılaştırıyor diyebilirim. Ayrıca direkt olarak Firefox'un kendisinden güncellemelerini alması da + yanlarından birisi.

Floorp: Benim asıl önerdiğim tarayıcı bu. Özelleştirebilirliği, arayüzü, Firefox'tan da fazla olan hızlılığı, güvenlik ve mahremiyeti ve en önemlisi Chromium olmayışı gibi avantajlarıyla benim gündelik olarak kullandığım tarayıcı budur. Aylardır kullanıyorum ve gerçekten memnunum. Firefox'un bütün -'lerini kendine göre özelleştirmiş betterfox ayarlarıyla kapatmasıyla birlikte daha da üstüne şey katmış. Güncel Floorp Firefox'un 128 esr sürümünü kullanıyor. Tek eksiği Betterfox'lu Firefox ve Brave'den bile daha fazla RAM kullanması olabilir. Eğer 16 ve daha üstü belleğiniz varsa bu durum pek sıkıntı olmaz. Onun dışında biraz düşündüm ne eksiği var diye bulamadım. İsmi biraz kötü olabilir sadece :D.

Zen Browser: Gündelik olarak uzun süre hiç kullanmadım fakat uzaktan oldukça güzel durduğunu söyleyebilirim. Bildiğim kadarıyla halen Alpha sürümünde yani beta sürümünde bile değil. Hatalarla veya değişik durumlarla karşılaşmanız olası. Geliştirilerin hala tarayıcı üzerinde yeni bir şeyler denediği bir tarayıcı olduğundan stabil bir gündelik tarayıcı olur mu kısmı muamma. Ama gördüğüm kadarıyla şunu söyleyebilirim ki, Floorp'tan bile daha fazla özelleştirme imkanı sunuyor. Mod eklenmesi gibi özellikleri de gerçekten iyi duruyor. Alpha sürümünden çıkıp ta bir beta sürümüne geçtiğinde uzun süre gündelik olarak kullanmayı deneyeceğim. Ama o zamana kadar biraz daha uzun süre geliştirilmiş bir tarayıcı olan Floorp'a devam gibi :). Üstüne şunu da eklemek isterim ki, daha Alpha sürümünde olan bir tarayıcı olduğundan Zen'in ileride şu ankinden bile bambaşka bir tarayıcı olması olası.

Floorpla Bravei karşılaştırsanız ne dersiniz?

R3dfox, Windows 7 için modern bir Firefox forku: GitHub - Eclipse-Community/r3dfox: r3dfox is a modern Firefox based web browser for Windows Vista & 7. SourceForge link for downloading with older browsers. https://sourceforge.net/projects/r3dfox/

Bu tarayıcıyı Windows 10'da kullananlar mevcut, çünkü klasik bir arayüze ve daha iyi gizlilik ayarlarına sahip.

Sizin burada saydığınız manifest v2 ya da v3 desteği kalkması, chromium olması vs bu konular hakkında detaylı bilgiye nasıl sahip olurum? Chromium olması neden kötü? Çok özel bir şey yapmıyorsanız güvenlik o kadar da önemli mi?
Manifest V2 desteğinin kalkması demek Chromium tabanlı tarayıcılarda üst seviye reklam engelleyicilerin (uBlock Origin gibi) kullanılamaması demek. O yüzden kötü.

Chromium tabanının her şeyde kullanılması kötü çünkü Chromium, Google'a ait. Her ne kadar açık kaynaklı olsa da reponun sahibi Google. Dolayısıyla Google her şeye hakim durumda oluyor. Google eğer Chromium tabanında bir şeyi kaldırma kararı alırsa o zaman tüm Chromium tabanlı tarayıcılarda da aynısı olacak.