Sorması ayıp tekniği nedir hocam? Kısaca bahsetmek ister misiniz?
Estağfurullah, ne ayıbı hocam. Olabildiğince basit şekilde anlatmak isterim.
Önce telefonun 76mm'lik optik lensine geçiyoruz:
Şimdi burada şöyle bir mevzu var, dijital zoom yaptığımız için sensör kırpılıyor, fokuslamak bayağı zorlaşıyor. Ekranda bir yandan ortada tutup bir yandan ekran görüntüsü almaya çalıştığım için fokusu tutturamadım ama bu zaten çekim esnasında ne yaptığımızı göstermek için.
OIS'i agresif şekilde kilitliyor telefon, bu da kadrajlamayı kolaylaştırıyor. Burada yapabileceğim bir tavsiye daha var:
Samsung'un kendi uygulama mağazasını aç, Camera Assistant'ı indir ve fokuslamayı hızlı çekime önceliklendir. Çekim uzar ama out of focus görseller azalır.
Telefondan cıkan görüntü ISP tarafından işleniyor fakat hala elle tutulur bir görsel degil:
Dolunay civarina yaklaştıkça Ay sarı gözükebilir. Telefon lensi zaten optik olarak kusurlu + CA + dijital zoom = kusurları düzeltmek lazim.
Adobe Lightroom'a aktaralim:
Arka plan maskesi açalim:
Özne maskesi acalim:
Kabaca ayarlari görüyorsun, arka planı clip etmeden kararttım. Özne maskesinde de manuel detay arttırdim, clip etmeden tabii.
Renk dengesini ayarlayalim:
Sarı, kirmizi ve turuncuyu kıstık.
Lensin kusurlarını kısmak icin mor ve tonlarını kısalım:
Bitti.
Hocam ben de S24 var. Sahile gittiğimde ışıksız bir ortamda ayın resmi kameramda çok net olmadığı halde resmini çektikten sonra çektiğim fotoğrafı düzeltip aya daha çok benzetiyor; aynı şekilde görüntüyü az da olsa netleştiriyor. Buna ek olarak arkadaş, görüntü kalitesini yükseltmek için uygulamalar kullandığını düşünüyorum.
Buna ISP deniyor. Elle manuel olarak attığım ayarlari telefon öncesinde kendisi atiyor ama telefon neticede bu, kusurlari da yok etmek lazim. Kaliyor yani öncesinde yine.