Sorması ayıp tekniği nedir hocam? Kısaca bahsetmek ister misiniz?

Estağfurullah, ne ayıbı hocam. Olabildiğince basit şekilde anlatmak isterim.

Önce telefonun 76mm'lik optik lensine geçiyoruz:

1000321636.webp

Şimdi burada şöyle bir mevzu var, dijital zoom yaptığımız için sensör kırpılıyor, fokuslamak bayağı zorlaşıyor. Ekranda bir yandan ortada tutup bir yandan ekran görüntüsü almaya çalıştığım için fokusu tutturamadım ama bu zaten çekim esnasında ne yaptığımızı göstermek için.

OIS'i agresif şekilde kilitliyor telefon, bu da kadrajlamayı kolaylaştırıyor. Burada yapabileceğim bir tavsiye daha var:

Samsung'un kendi uygulama mağazasını aç, Camera Assistant'ı indir ve fokuslamayı hızlı çekime önceliklendir. Çekim uzar ama out of focus görseller azalır.

1000321683.webp

1000321686.webp

Telefondan cıkan görüntü ISP tarafından işleniyor fakat hala elle tutulur bir görsel degil:

1000321645.webp

Dolunay civarina yaklaştıkça Ay sarı gözükebilir. Telefon lensi zaten optik olarak kusurlu + CA + dijital zoom = kusurları düzeltmek lazim.

Adobe Lightroom'a aktaralim:

Arka plan maskesi açalim:
1000321653.webp

Özne maskesi acalim:
1000321672.webp

Kabaca ayarlari görüyorsun, arka planı clip etmeden kararttım. Özne maskesinde de manuel detay arttırdim, clip etmeden tabii.

Renk dengesini ayarlayalim:

Sarı, kirmizi ve turuncuyu kıstık.
1000321657.webp

1000321660.webp
1000321663.webp

Lensin kusurlarını kısmak icin mor ve tonlarını kısalım:

1000321666.webp

1000321669.webp

Bitti.

Hocam ben de S24 var. Sahile gittiğimde ışıksız bir ortamda ayın resmi kameramda çok net olmadığı halde resmini çektikten sonra çektiğim fotoğrafı düzeltip aya daha çok benzetiyor; aynı şekilde görüntüyü az da olsa netleştiriyor. Buna ek olarak arkadaş, görüntü kalitesini yükseltmek için uygulamalar kullandığını düşünüyorum.

Buna ISP deniyor. Elle manuel olarak attığım ayarlari telefon öncesinde kendisi atiyor ama telefon neticede bu, kusurlari da yok etmek lazim. Kaliyor yani öncesinde yine.

Estağfurullah, ne ayıbı hocam. Olabildiğince basit şekilde anlatmak isterim.

Önce telefonun 76Mm'lik optik lensine geçiyoruz:

Eki Görüntüle 269409

Şimdi burada şöyle bir mevzu var, dijital Zoom yaptığımız için sensör kırpılıyor, fokuslamak bayağı zorlaşıyor. Ekranda bir yandan ortada tutup bir yandan ekran görüntüsü almaya çalıştığım için fokusu tutturamadım ama bu zaten çekim esnasında ne yaptığımızı göstermek için.

OIS'i agresif şekilde kilitliyor telefon, bu da kadrajlamayı kolaylaştırıyor. Burada yapabileceğim bir tavsiye daha var:

Samsung'un kendi uygulama mağazasını aç, camera Assistant'ı indir ve fokuslamayı hızlı çekime önceliklendir. Çekim uzar ama out of focus görseller azalır.

Eki Görüntüle 269410
Eki Görüntüle 269411
Telefondan cıkan görüntü ISP tarafından işleniyor fakat hala elle tutulur bir görsel degil:

Eki Görüntüle 269412

Dolunay civarina yaklaştıkça ay sarı gözükebilir. Telefon lensi zaten optik olarak kusurlu + ca + dijital Zoom = kusurları düzeltmek lazim.

Adobe Lightroom'a aktaralim:

Arka plan maskesi açalim:
Eki Görüntüle 269414

Özne maskesi acalim:
Eki Görüntüle 269422

Kabaca ayarlari görüyorsun, arka planı clip etmeden kararttım. Özne maskesinde de manuel detay arttırdim, clip etmeden tabii.

Renk dengesini ayarlayalim:

Sarı, kirmizi ve turuncuyu kıstık.
Eki Görüntüle 269417
Eki Görüntüle 269418Eki Görüntüle 269419

Lensin kusurlarını kısmak icin mor ve tonlarını kısalım:

Eki Görüntüle 269420
Eki Görüntüle 269421

Bitti.

Buna ISP deniyor. Elle manuel olarak attığım ayarlari telefon öncesinde kendisi atiyor ama telefon neticede bu, kusurlari da yok etmek lazim. Kaliyor yani öncesinde yine.

Bilgilendirme için teşekkür ederim hocam. Aslında demek istediğim direkt telefondan çekilip filtresiz buraya yüklenmediği. Elinize sağlık bu arada yanlış anladıysanız kusura bakmayın.

Bilgilendirme için teşekkür ederim hocam. Aslında demek istediğim direkt telefondan çekilip filtresiz buraya yüklenmediği. Elinize sağlık bu arada yanlış anladıysanız kusura bakmayın.

Yanlis anlamadım fakat bu dediginiz biraz yanlış anlaşılıyor diger insanlarca zira AI dediğimiz sey telefonlarda gorseli işlemek icin uzun sürelerdir egitilmis, kullanılan bir sey. Cektigin gündüz fotoğrafinda da gölgeleri ne kadar açması gerektiğini, pozlamayi ne kadar kismasi gerektigini vesaire telefon hızlıca gorsele aktarıp onune koyuyor. Hatta haberin yokken arka arkaya gorselleri birleştiriyor ust uste. Bunu iPhone, Samsung, Xiaomi hepsi yapiyor. Mantik bu artik.

Çok garip bir hayat. Uzay çok büyük değilmi. Güneşten de büyük gezegenler var ama uzay boşluğunda iğne ucu kadar değil.

Şöyle düşünün dünyaya gelmeden önce o kadar küçüktük ki mikroskobik boyutta.
Dünyanın büyüklüğünü hayal bile edemezdik.

Aynı orantı şimdide göz önünde.