Kardeşim, ''Technolay içerik üreticisi'’ ile konuştuğumuzu unutmuşuz! Bu kadar yüce ve billurlu bir pozisyondayken, biz sıradan fanilerin yaşadığı zorlukları anlamanızı beklemek tabii ki büyük bir hata. Onun gibi bir yüce yaratığa laf anlatmak yerine kendi sıradan hayatlarımıza dönelim. Hayatta başarılar Technolay’ın gururu!
Avrupa'da emekçilerin en çok yüzde 10'u asgari ücrete çalışıyor, Türkiye'de en az yüzde 40'ı...
Hocam vallahi ellerinizi sağlık. Ben arkadaşın yorumlarını okurken sinir krizi geçirdim.
Yurt dışında yaşam daha kolay. Anlamıyor arkadaş, herkesi kendi gibi zannediyor. Kenidis iyi kosullarda herkes iyi koşullarda olabilir diye düşünüyor. Ne diyeyim.
Ana problem bireyci bir yaklaşım takınmak. Sunduğun çözümler de öyle. Ya yurt dışında Türkiye'ye nazaran daha canım cicim bir sömürü sistemine entegre olmak istiyorsun ya da Türkiye'de kalıp "üst tabaka"ya dahil olmak istiyorsun.
Birincisi için şahsen benim gidecek ve bir şekilde sıfırdan düzen kuracak param yok, ülkenin büyük bir çoğunluğunun da yok. Sizin var mı bilmiyorum.
İkincisi için de kaç tane insanın sıfırdan zengin olup hayatını sürdürdüğünü incelemek gerekli. Kaç tane var çevremizde? Çoğu babadan zengin degil mi bu elemanlar? Halihazırda piyasaya yerleşmiş bu insanlarla sıradan bir vatandaş olarak nasıl rekabet edeceksiniz? Harika bir fikriniz olsa dahi devlet desteğiniz ya da babadan paranız olmadığı sürece büyük tekeller sizi yutacak. Elinizdeki paranızdan da olup mahvolacaksınız.
Bu ülkede yaşamak zorunluluğum göz önüne alındığında tek başıma baş edemeyeceğimi görüyorum. Buna çözüm bulabilmek için örgütlenmek, ülke için bir şeyler yapmak isteyen insanlarla birlikte hareket etmek gerekli. Aksi taktirde küçük küçük bireycikler olarak yutulmamız kaçınılmaz.
Bir kısmını okudum fakat bir arkadaş buradaki fırsatlarla, başka ülkelerdeki fırsatları benzer görmüş "akıllara zarar" bir tespit. Türkiye de fırsaz "zihniyet bozukluğudur" bunu yaptığında evet para kazanabilrisin. Yurt dışında bu iş gerçekten bir çaba gösterdiğinde karşılığını alabilme sözkonusu olur. Yani Türkiye'nin özetle "zihniyeti bozuktur" bu yüzden geçmişte vasfı olmayan insanlar milletveki, bakan, başbakan hatta hiç çaba göstermeden IQ su, kapasitesi ve bilgisi yerlerde sürünen insanlar akıl almaz derecede zengin olmuşlardır. Zaten bu ülkede istesen de bir şey yapabilmen mümkün değil.
Katma değer üreten her yerde para kazanır ve hayatını rahatça kurar. Demek ki kolayca yeri doldurulabilecek birisiniz. Kendinizi geliştirmeli ve fırsatları kovalamalısınız. Alabiliyorken ne yapıp edip almak hayattaki ilk dersiniz olsun. Paralar herhangi bir sınır olmadan basılabildiği için her zaman enflasyon altında kalır.
Bu arada yurt dışında da aynı. İnsanlar gene nasıl ev-araba alıp geçineceğini düşünüyorlar. Ortak noktaları ise katma değer üretemeyecek olup yerlerinin hemen doldurulabilecek olması. Berlin'de, Paris'te, D.C'de veya herhangi bir ülkenin metropolünde asgari ücretle çalışarak kira dahi ödeyemezsin. Yurt dışı iyi diye kim soktuysa milletin kafasına artık çok saçma bir hale gelmiş. Yurt dışında tutunmak için Türkiye'de tutunabiliyor olman lazım yoksa burada değil de orada sürünürsün. Bi' fark olmaz yani. Hayat her yerde pahalı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin %3 veyahut 4 farkla seçildiği bir ülkede siyasi dengeden söz edemezsiniz, enflasyonun avrupa ülkelerine göre devasa olan ancak dışa bağımlı ülkede de ekonomik dengeden bahsedemeyiz. Eğitiminde her sene değiştiği bir yerde eğitim sistemi temeli oturmuş diyemeyiz. Yani kısacık bir ülke yönetimi hakkında bile bilginiz olsa, Türkiye'nin şu an yaşadığı durumun normal olmadığını, diğer ülkelerin yaşadığı problemlerin 2 3 katı fazlasını hissettiğimizi anlardın sanırım. Ha sözleriniz tamamıyla yanlış değil ancak bir ülkenin yöneticisi, diyorsa ki sabır edin. O işte bir şey vardır. Yoksa her ülkede milletine sabır edin diyen bir cumhurbaşkanı vardı da benim mi haberim yok ?
Asgari ücret konusu da çok belli ki, Mehmet Şimşek ile birlikte kemer sıkma politikası çalışmış asgari ücreti de sıka sıka ancak bu rakama yükseltebilmişler. Bizim gibi asgari ücretle çalışanın yüksek olduğu ülkelerde asgari ücrete gelen her kuruş zam enflasyonu uçuracak adımlar. Yani doğru adımlar geliyor ancak geç kalındı diyebiliriz. Hani ben sadece hükümeti suçlamak istemem, Türkiye'nin etrafı şu an ateş kaynıyor. Bunu da düşünmek gerekiyor.
Senin durumun iyi olabilir ancak Türkiye'nin komşularının daha toprak bütünlüğünü sağlayamadığını düşünürsek, bu tarz konulara gelip neyi savunduğunuzu dikkat etmenizi isterim.
Ülkemizi madem bu kadar çok sevdiniz, buraya yatırım yapın. Sizde katma değer neler yaptınız mesela ? Casper'a mesela, Monster'a veyahut yerli üreticiye, yerli markalara destek olur. Bağışta olur. Para olarak düşünmeyin sadece burada mesaj yazacağınıza bir imzaya destek olabilirsiniz mesela ? Burada gövde gösterisi yapmaya ne gerek var ? Konu sahibi Türkiye'yi gelişmiş ülkeler ile kıyaslayarak hata yapıyor belli de siz de bence neyi savunduğunuzu bilmiyorsunuz. Türkiye'yi İran ile Sırbistan ile kıyaslarsın bu kadar.
Vatanımı seviyorum, Türk kökenli değilim, halkımdan ve yönetimden nefret ediyorum, iki memleketimin ikisini de aşırı seviyorum, yaşadığım şehri seviyorum, memleketim yaşadığım şehir değil, ama burada da yapamam, yurtdışında çok memleket hasreti çekerim, vatanımda olduğu kadar huzurlu olamam, bu ülkede geleceğimin nasıl şekilleneceği belirsiz… Kafamda deli sorular
Vatanımı seviyorum, Türk kökenli değilim, halkımdan ve yönetimden nefret ediyorum, iki memleketimin ikisini de aşırı seviyorum, yaşadığım şehri seviyorum, memleketim yaşadığım şehir değil, ama burada da yapamam, yurtdışında çok memleket hasreti çekerim, vatanımda olduğu kadar huzurlu olamam, bu ülkede geleceğimin nasıl şekilleneceği belirsiz… Kafamda deli sorular