Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Şu anda bu mesajı CachyOS üzerinden yazıyorum. Masaüstü ortamı olarak KDE Plasma kullanıyorum ve Wayland olarak kullanmaktayım. Ekran kartım RTX 4070.
Windows'ta NVIDIA sürücüsünde yer alan DSR özelliği sayesinde masaüstü çözünürlüğünü sanal olarak 4K veya 5K yapıp daha sonra 1440p'ye downsample edebiliyorum. Bu sayede istisnasız her oyunda 4K/5K ekran görüntüsü alabiliyorum ve bunun için 4K monitörümün olmasına gerek kalmıyor.
Fakat Linux'ta böyle bir şey nasıl yapılır bilmiyorum. Bazılarınız "Gamescope ile oynamak istediğin oyunu sanal olarak 4K'da çalıştırabilirsin" diyebilir fakat Resident Evil 2 Remake'te DX11 modunda REFramework kuruluyken Gamescope deneyince oyun açılmıyor. Proton CachyOS ile deneyince siyah ekranda kalıyor. Düz Proton ile deneyince ise "Assertion failed" hatası veriyor. Sadece oyunu DX12 moduna almam veya REFramework'ü kaldırmam sorunu çözüyor. Fakat DX12 modunda oynarken VRAM tıkanıp takılmalara ve KDE ortamında saçmalamalara sebep oluyor. REFramework de Ultimate Trainer için şart, o olmadan olmaz maalesef.
O yüzden Linux'ta Gamescope'suz bir şekilde Wayland altında DSR benzeri bir sanal çözünürlük kullanmak istiyorum. Fakat internette araştırdığım kadarıyla hiçbir bilgi yok.
CachyOS KDE Plasma Wayland altında Gamescope kullanmadan 1440p olan masaüstü çözünürlüğü nasıl sanal olarak 4K/5K yapılabilir?
Oyunu DX12 moduna almak, REFramework'ü kaldırmak veya Gamescope'u kapatmak sorunu doğrudan çözüyor. Fakat eskiden bu kombinasyon sorunsuz çalışıyordu. Eskiden Arch Linux kullanıyordum ve bu kombinasyon ile RE2R oynayabiliyordum. Fakat şu anda aynısını deneyince bu hatayı veriyor.