CachyOS’ta NVIDIA ve Secure Boot uyumluluğu

SafakB

Uzman
Makaleler
1
Merhaba,

Dual Boot ile Linux kullanmayı düşünüyorum. Ancak Windows’ta oynadığım bazı oyunlar Secure Boot istiyor; örnek olarak Valorant ve FACEIT (CS2). Fakat araştırdığımda RTX 4070 Super ekran kartı sürücüsünü sağlıklı kurabilmek için Secure Boot’un kapatılması gerektiğini öğrendim.

Daha önce Debian kurulumumda bu sorunu MOK Key kurulumu ile çözmüştüm, fakat her kernel güncellemesinde yeniden imzalama gibi sorunlar çıkıyordu. Şimdi Zen 4 mimarisine özel derlemeler olduğu için Arch tabanlı CachyOS kurmayı düşünüyorum, ancak Arch tarafında bu işler daha da karmaşık görünüyor.

Bunun kolay bir çözümü var mı? Yoksa Secure Boot’u elle kapatıp açmak mı en iyi seçenek?

Eğer Secure Boot ile dual-boot yapacaksanız Fedora öneririm. Fedora'da Secure Boot imzalı geliyor.

Eğer Secure Boot ile Dual-boot yapacaksanız Fedora öneririm. Fedora'da Secure Boot imzalı geliyor.

Yanlış bilgi hocam, Fedora kullanıyorum ve ekran kartım NVIDIA, Secure Boot açtığımda otomatik olarak dağıtım açılırken açık kaynak sürücü yükleniyor.

Üstteki hocamın attığı wiki sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca NVIDIA sürücleri için şu wiki sayfasını inceleyebilirsiniz:

Yardım ve yönlendirmeleriniz için teşekkürler sanırım CachyOS + Windows + Secure Boot'u sorunsuz yapılandırdım.
SBCTL Üzerinde kritik bir uyarı var ancak yapay zeka ile araştırdığımda şöyle bir metine rastladım:

Kod:
sbctl status’taki CRITICAL uyarısı şu demek:
👉 Anakartın (MSI) Secure Boot politikası biraz gevşek → imzasız dosya bulsa bile bazen çalıştırabiliyor.

🔹 Sen zaten kernel + EFI dosyalarını imzaladın → pratikte güvenli ve sorun yok.
🔹 Initramfs, ucode, random-seed gibi dosyaların imzalanmaması normal.

✅ Yani günlük kullanımda sıkıntı değil, sadece “anakart Secure Boot’u en katı şekilde uygulamıyor” uyarısı.

O hata görünürde Secure Boot açık olsa bile hiçbir işe yaramadığını söylüyor. Verilen linkteki gibi ayarlarınızı değiştirin.

O hata görünürde Secure Boot açık olsa bile hiçbir işe yaramadığını söylüyor. Verilen linkteki gibi ayarlarınızı değiştirin.
İşlem sağlayıp gelişmeleri yazacağım hocam.

@Jennifer Maximum Security ayarını açtım ancak çıktıda hala uyarı kaldı garip bir şekilde.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…