Çözüldü CachyOS'ta snapshots başlığı altındaki yedekleme nasıl kalıcı hale getirilir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Muvi
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 265
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Muvi

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar. CachyOS kurulumunda Limine ve Btrfs seçmiştim. Mağaza dışında fish konsoldan yükleme yapmak istedim. Düzelteyim derken bozuldu. Açılışta snapshots başlığı altında 2025-11-08 13:35 yedeklemesini açtığımda tertemiz devam edebiliyorum. Fakat sürekli snapshots başlığı altından 2025-11-08 13:35 seçerek bilgisayarı açıyorum. CachyOS'u direkt açtığımda bozduğum masaüstü ile karşılaşıyorum. Snapshots başlığı altında 2025-11-08 13:35 yedeklemeyi asıl masaüstüm olacak şekilde nasıl kalıcı hale getirebilirim.

CachyOS -limine -Btrfs -Snapshots yedek geri yükleme aramalarında Türkçe yardımcı bulamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Muhtemelen çok daha fazla çözüm bulabilir ve kullanabilirsiniz, fakat şimdilik size kullanabileceğiniz 6 tane alternatif sunuyorum:

1-BTRFS Assistant'ı Kullanarak (İlk olarak bu çözümü denemenizi tavsiye ediyorum):

Normal şartlarda, CachyOS'i kurduğunuz zaman hali hazırda yüklü bulunan, BTRFS Assistant aracını kullanarak otomatik olarak ve çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz bunu. Tek yapmanız gereken, bahsettiğiniz "2025-11-08 13:35" snapshot'unu boot edip, bu aracı çalıştırdıktan sonra, ilgili snapshot'u seçip "restore" demeniz.

2-limine-snapper-sync kullanarak:

limine-snapper-sync paketi sayesinde hem otomatik yedekleme yapabilir, hem de sadece tek bir komut kullanarak (limine-snapper-restore) çok kolay bir şekilde restore işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kurulum adımlarının da yeterince kolay olduğunu düşünüyorum:

3-Snapper kullanarak:

Kod:
# Root Config'i üzerinden mevcut olan bütün snapshot'ları listeleyin (Ben burada rollback'lemek istediğim Snapshot'un 5 olduğunu varsayıyorum):
snapper -c root list

# "Prova olarak" 5 ID'sine sahip Snapshot'a rollback işlemi gerçekleştirin:
snapper -c root rollback 5 --print-number

# Herhangi bir problemle karşılaşmadığınız takdirde, bu işlemi tam anlamıyla yapın:
snapper -c root rollback 5

#Yeniden başlatın...
# Sistem açıldığında, şu anda yürütülen Subvolume'in 5 olduğundan emin olun:
snapper -c root list

Komutları girerken, 5 yerine snapper -c root list komutunun çıktısında bulduğunuz, sizin restore etmek istediğiniz snapshot'a ait subvolume ID'sini yazacaksınız tabii ki.

4-Default Subvolume'yi değiştirerek:

Sisteminizdeki "default subvolume"yi değiştirebilirsiniz. Bunu yapmak için, btrfs subvolume list / komutu ile / konumu için olan bütün snapshotları listeleyip, komudun çıktısından "restore" etmek istediğiniz snapshot'un ID'sini bulup, şu komutla BTRFS'in default subvolume'sini değiştirebilirsiniz:

Kod:
btrfs subvolume set-default 264 /

264 yerine, btrfs subvolume list / komutunun çıktısından bulduğunuz, "restore" etmek istediğiniz Snapshot'un ID'sini yazacaksınız.

5-Root Snaphot'unu restore ederek:

Bunu da aşağıdaki 2 rehberden herhangi birini takip ederek, rahatlıkla yapabilirsiniz:

6-Rsync Kullanarak:

Sayfada anlatıldığı gibi, benim bu mesajda yazmış olduğum 4. adımın üzerine birkaç farklı adım daha ekleyerek tamamen "restore" işlemi gerçekleştirebilirsiniz:

Muhtemelen çok daha fazla çözüm bulabilir ve kullanabilirsiniz, fakat şimdilik size kullanabileceğiniz 6 tane alternatif sunuyorum:

1-BTRFS Assistant'ı Kullanarak (İlk olarak bu çözümü denemenizi tavsiye ediyorum):

Normal şartlarda, CachyOS'i kurduğunuz zaman hali hazırda yüklü bulunan, BTRFS Assistant aracını kullanarak otomatik olarak ve çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz bunu. Tek yapmanız gereken, bahsettiğiniz "2025-11-08 13:35" snapshot'unu boot edip, bu aracı çalıştırdıktan sonra, ilgili snapshot'u seçip "restore" demeniz.

2-limine-snapper-sync kullanarak:

limine-snapper-sync paketi sayesinde hem otomatik yedekleme yapabilir, hem de sadece tek bir komut kullanarak (limine-snapper-restore) çok kolay bir şekilde restore işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kurulum adımlarının da yeterince kolay olduğunu düşünüyorum:

3-Snapper kullanarak:

Kod:
# Root Config'i üzerinden mevcut olan bütün snapshot'ları listeleyin (Ben burada rollback'lemek istediğim Snapshot'un 5 olduğunu varsayıyorum):
snapper -c root list

# "Prova olarak" 5 ID'sine sahip Snapshot'a rollback işlemi gerçekleştirin:
snapper -c root rollback 5 --print-number

# Herhangi bir problemle karşılaşmadığınız takdirde, bu işlemi tam anlamıyla yapın:
snapper -c root rollback 5

#Yeniden başlatın...
# Sistem açıldığında, şu anda yürütülen Subvolume'in 5 olduğundan emin olun:
snapper -c root list

Komutları girerken, 5 yerine snapper -c root list komutunun çıktısında bulduğunuz, sizin restore etmek istediğiniz snapshot'a ait subvolume ID'sini yazacaksınız tabii ki.

4-Default Subvolume'yi değiştirerek:

Sisteminizdeki "default subvolume"yi değiştirebilirsiniz. Bunu yapmak için, btrfs subvolume list / komutu ile / konumu için olan bütün snapshotları listeleyip, komudun çıktısından "restore" etmek istediğiniz snapshot'un ID'sini bulup, şu komutla BTRFS'in default subvolume'sini değiştirebilirsiniz:

Kod:
btrfs subvolume set-default 264 /

264 yerine, btrfs subvolume list / komutunun çıktısından bulduğunuz, "restore" etmek istediğiniz Snapshot'un ID'sini yazacaksınız.

5-Root Snaphot'unu restore ederek:

Bunu da aşağıdaki 2 rehberden herhangi birini takip ederek, rahatlıkla yapabilirsiniz:

6-Rsync Kullanarak:

Sayfada anlatıldığı gibi, benim bu mesajda yazmış olduğum 4. adımın üzerine birkaç farklı adım daha ekleyerek tamamen "restore" işlemi gerçekleştirebilirsiniz:

Son düzenleme:
Çözüm
Merhaba , ilk yazdığım sayfaya bakıyordum. Şaşkınlık yaşadım bir an bildirimi görünce. Ellerinize sağlık yeni konu açmuşsınız daha iyi olmuş. Ben gibi arayışta olanlara çok faydalı olacaktır.
Uyarılarınızı dikkate alarak btrfs assistant kullandım. Çözüme kavuştum.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…