50-60 yaşlarında, çevremde okuma yazma bilmeyen birkaç kişi var. Bazıları ise ortaokul ya da lise terk. Ben de sadece lise mezunuyum. Bu durum benim de cahil olduğumu mu gösteriyor?
Cahillik mantıklı olunduğu sürece kötü bir şey değil. Nedeni cahilliğin bilgisizlik anlamı taşımasındadır yani tahsili olmayan, belirli bir yetkinliği olmayan kişiye söylenir. Ama bu adı geçen kişilerin cahil kalacağı anlamına gelmez, kişi istemedikten sonra cahil kalma olasılığı çok düşüktür veya imkansızdır. Özele inecek olursak hepimiz bir nevi cahiliz ben İslam ve diğer dinlerin tarihini bilmiyorum, Türk tarihini adamakıllı bilmiyorum, Avrupa tarihini adamakıllı bilmiyorum vb. şeklinde bu böyle devam eder. Kimisi felsefe alanında cahildir kimisi fizikte cahildir günlük hayattaki etkilerine hiç anlam veremez.
Asıl korkman gerekenler cahiller değil yobazlardır, yobazlar bir düşünceye körü körüne bağlı olup farklı düşüncelere de düşman olurlar hiçbir zaman kabul etmezler ve kendileriyle aynı düşünceye sahip olmayan insanları da ayrıştırıp dururlar.
Ama sana tavsiyem gerçekten kendi ayaklarının üzerinde durmayı bilen sorumluluk sahibi bir insan olmak istiyorsan, artık yetişkin bir birey olmak istiyorsan; şehir dışında üniversite oku çünkü şehir dışında okul okumanın vermiş olduğu sorumluluğu ve yetkinliği kişiye başka hiçbir şey vermiyor. Eskiden olsa ailemden korkar "onlar olmasa yapamazdım" diyen biriydim, bugün onlar olmadan onların olduğunda olduğumdan daha başarılı bir kişi oldum. Hayatın içine girip sorumluluk almayı öğrendim aynı zamanda da üzerimdeki pısırıklığı attım. O yüzden bence git iki yıllık dahi olsa o üniversiteyi okuyup sana sunmuş olduğu imkanları iliklerine kadar sömür.
Şimdiki aklım olsa üniversite başlamadan evvel Erasmus başvuru tarihlerine bakar ve yurt dışına çıkardım ama başvuru tarihleri çok erken olduğu ve duyuru yapılmadığı için başvuruyu kaçırmıştım öyle kaçtı gitti. İşte benim bu yaptığıma da cahillik değil pasiflik denir, cahil olunur çok kötü değildir ama pısırık, yobaz, saf olmak kötüdür insanlar ya seni dışlar ya da senden faydalanır.
Bugün ben 22 yaşındaki halimle tekrar sınava girdim ve öğrenci olduktan sonra nasıl yurt dışına çıkarım, nasıl orada bulunabilirim, ne gibi gönüllülük projeleri var, kaç para ile hangi ülkelere gidilebilir gibi soruları araştırıp duruyorum.
Yani kısaca sen kötü anlamda cahil değilsin, hepimiz cahiliz ama her birimizin odak noktası farklı olduğu için cahil olduğumuzu belirtmiyoruz. Ama eğer bu hayatı ot gibi yaşar ve kendini geliştirmezsen kelime anlamıyla 30-40'lı yaşlarda cahil olabilirsin bugünlerde çoğu kişi öyle olmamak için çabalıyor.