S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Casper Excalibur E600 model bilgisayar kullanıyorum. Son zamanlarda sistem oldukça yavaşladı. Özellikle açılış ekranında 5-6 dakika kadar bekliyorum, ardından kilit ekranı geliyor.

Önceden, 'Excalibur' yazısı göründükten sonra 1-2 dakika içinde sistem açılıyordu.

Şu ana kadar denediğim bazı adımlar şunlar:
  • İşlemci ve ekran kartının termal macunlarını değiştirdim.
  • Antivirüs taraması yaptım, herhangi bir sorun çıkmadı.
  • Arka planda çalışan Discord, WhatsApp, Steam gibi yazılımları devre dışı bıraktım.

Ancak hiçbir sonuç alamadım, hâlâ aynı yavaşlık devam ediyor. Sistemde Kingston 1TB M.2 SSD takılı. Okuma/yazma hızları 6000/4000 Mb/s seviyelerinde, dolayısıyla SSD kaynaklı gibi görünmüyor ama emin olamıyorum.

Sistem Özelliklerim:
  • i5 11400F
  • GTX 1650
  • 16 GB RAM
  • M.2 SSD 1 TB / SSD 500 GB

Son düzenleyen: Moderatör:
@20424,
Biz niye bilgisayar donanımında bir sorun yaşadığımızda ilk çözüm olarak hemen “format atalım” diyoruz acaba? 😅

Hani ekran kartı güncelleme mi lazım, sürücü mü bozulmuş, RAM mi arızalı. Yok abi, biz direkt “format at gitsin” kafasındayız.

Belki de yılların alışkanlığı, her şeyi sıfırlayınca düzelir sanıyoruz. Ama bazen sadece küçük bir sürücü hatası ya da BIOS ayarı bile sebep olabiliyor bu tarz sorunlara.

@20424,
Biz niye bilgisayar donanımında bir sorun yaşadığımızda ilk çözüm olarak hemen “format atalım” diyoruz acaba? 😅

Hani ekran kartı güncelleme mi lazım, sürücü mü bozulmuş, RAM mi arızalı. Yok abi, biz direkt “format at gitsin” kafasındayız.

Belki de yılların alışkanlığı, her şeyi sıfırlayınca düzelir sanıyoruz. Ama bazen sadece küçük bir sürücü hatası ya da BIOS ayarı bile sebep olabiliyor bu tarz sorunlara.

Sizi bilmem ben o amaçla format önermiyorum.

İlla sistemde sorun olmasına gerek yok, üst üste binen sürücüler, güncellemeler, uyugulamalar bir süre sonra işletim sisteminin şişmesine sebep olabiliyor, o yüzden format atıyoruz yoksa 10 yıl format atmadan kullanırız işletim sistemini.

@20424,
Anladım şimdi kardeşim, eyvallah.

Peki bir şey daha sorayım:
Harddisk (HDD) ya da M.2 SSD’lerin ömrü ne kadar oluyor, bilgin var mı? İşletim sistemi M.2 SSD’ye kurulu şu anda, o yüzden merak ettim açıkçası.

Hocam her ne kadar önerdiğim bir program olmasa da seneler önce aynı sorunu yaşadığımda CCleaner ile çözmüştüm. Ancak bunun yerine format atıp temiz kurulum da deneyebilirsin.

@20424,
Anladım şimdi kardeşim, eyvallah.

Peki bir şey daha sorayım:
Hard disk (HDD) ya da M.2 SSD'lerin ömrü ne kadar oluyor, bilgin var mı? İşletim sistemi M.2 SSD'ye kurulu şu anda, o yüzden merak ettim açıkçası.

SSD, HDD ömrü şans işi, kullandığınız HDD'de boot aşamasını yavaşlatabilir, onu devreden çıkarıp deneyin, faydası olmazsa temiz kurulum iyi olur.

@20424,
Yanlış anlaşılmak istemem kardeşim, eğer yanlış anladıysan da ne olur kusura bakma.

Sadece bir örnek vermek istemiştim:
Bir forumda bir arkadaş, monitörün HDMI kablosunu bağlamayı unutmuş.

Bir başka arkadaş da yorum yapmış:
Format at, geçer.

Ben de tam bu noktaya değinmek istedim aslında.Yani bazen basit bir kontrolle çözülebilecek bir soruna, hemen “format at, düzelir” gibi bir çözüm sunuluyor.

Oysa sadece “HDMI kablosunu taktın mı, bir kontrol et lütfen” denilseydi, sorun belki de 1 dakikada çözülecekti.

Amacım kimseyi eleştirmek değil, sadece önce basit kontrolleri yapmadan formatı çözüm gibi görmek çok yaygın hâle geldi. Onu belirtmek istemiştim. Belki de ben yanlış düşünüyor olabilirim, ama sadece fikrimi paylaştım, kimseyi kırmak ya da eleştirmek gibi bir niyetim yoktu.

@S C O

Yanlış anlamadım tabii ki, o konuda rahat olabilirsiniz.

Bu format ile sorun çözme algısı artık çok azaldı, herkes bu şekilde öneride bulunmuyor, sorun varsa çözmeye çalışıyor.

Ben niye format önerdim söyleleyim, sistemin termal bakımlarını yapmışsınız, virüs kontrolü yapmışsınız, diskinizin okuma yazma hızları gayet iyi, sorunu sadece açılış anında yaşıyorsunuz sonrasında sorun belirtmemişsiniz, bu da bana şişmiş bir işletim sistemini çağrıştırıyor.

Bazen de şöyle oluyor, sorunlu bir sistemde ilk önce donanımlarla uğraşmak yerine format atıp daha sonrasında donanım kontrolü yapmak daha iyi oluyor, günlerce uğraşıp sorunun bozuk işletim sisteminden kaynaklandığını anlamak kötü olabiliyor.