Çözüldü Casper Excalibur G870 laptop dengeli modda 4.55GHz frekanslara çıkıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ahmethan Savar

Üyecik
Cihaz
Casper Excalibur G870
Merhaba,

5 gün önce almış olduğum Casper Excalibur G870 bilgisayarımın işlemcisi "dengeli" modda yük altında değilken bile 4.55GHz hızlara çıkıyor. Yük altında olmamasına rağmen fan çalıştırıyor ve bu ses oldukça rahatsız ediyor. Güç tasarruf moduna aldığımda işlemci 1.2-1.8GHz seviyelerine gerileyip fan sesini kesiyor. Dengeli modda ihtiyaç duyduğu zaman yüksek hızlara çıkması gerekmiyor mu?
Güç planından ayarlara baktığımda en düşük işlemci %5 en yüksek %100. işlemici kullanımı %1-2 seviyelerindeyken 3.2-4.55 arası kullanım normal gelmiyor bana.

Denemelerim;
-Öncelikle dengeli modunu varsayılan ayarlara sıfırladım işe yaramadı.
-Dengeli Güç Planı ayarlarından 'En yüksek işlemci kullanımı' %99'a aldım. Boost kapatması için işe yaramadı.
-Güç planı ayarlarından soğutma ilkesini 'edilgen' yaptım işe yaramadı.
-Excalibur Control Center yükleyip onun kendi ayarlarını denedim işe yaramadı. (Çok daha kötü oldu)

Dengeli modda yük altında değilken 1.5-2.0GHz arası çalışmasını istiyorum ancak sürekli yüksek. En düşük hali bile 3.2 GHz. Forumlarda dolanırken bunun sebeplerinden birini Windows 10 22H2 sürümü olduğu konusunda fazlaca açıklama okudum. Bu konuda bilgisi olan var mı? Bios ekranı eski tip olduğu için çok fazla uğraşmaya cesaret edemedim. Yeni nesil bios ekranlarında boost frekansı kapatabilirim ama eski tipler karmaşık geliyor bana yapamadım. Biosdan Turbo Boost frekansını kapatmadan düzeltmenin yolu var mı acaba?

Casper Excalibur G870 bileşenleri;
-Intel i7 12700H.
-32 GB DDR4 RAM.
-NVIDIA GeForce RTX 4060.
-1TB M.2 SSD.

Bir de tüm bunların yanında FN+ESC tuşuna bastığımda ekrana touchpad kapalı yazısı gelmesine rağmen touchpad açık kalıyor. Oyun oynarken ister istemez elim çarpıyor. Buna da bir çözüm biliyorsanız yarımlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• Adsız.webp
    95,1 KB · Görüntüleme: 74
  • 2.webp
    96,3 KB · Görüntüleme: 49
  • 3.webp
    95,9 KB · Görüntüleme: 53
Çözüm
Oncelikle ParkControl indirin ve kurun.

Uygulamayi actiktan sonra, hem AC hem de DC kategorisinde, ''Short Threads'' secenegini ''Prefer performant processors'' yapin. Ardindan ''Long Threads'' secenegini de ''Prefer efficient processors'' yapin. ''Apply'' dedikten sonra biraz bekleyin ve durumu tekrar gozlemleyin.

Bunu yapmaniza ragmen devam ediyorsa bir de ''Prefer'' ile baslayan degil de, direkt ''Prefer'' icermeyen secenekler ile tekrar deneyin. Yani ''Performant processors'' ve ''Efficient processors'' seklinde.

Bunlari ''Dengeli'' guc planindayken yapin bu arada, belirteyim.
Oncelikle ParkControl indirin ve kurun.

Uygulamayi actiktan sonra, hem AC hem de DC kategorisinde, ''Short Threads'' secenegini ''Prefer performant processors'' yapin. Ardindan ''Long Threads'' secenegini de ''Prefer efficient processors'' yapin. ''Apply'' dedikten sonra biraz bekleyin ve durumu tekrar gozlemleyin.

Bunu yapmaniza ragmen devam ediyorsa bir de ''Prefer'' ile baslayan degil de, direkt ''Prefer'' icermeyen secenekler ile tekrar deneyin. Yani ''Performant processors'' ve ''Efficient processors'' seklinde.

Bunlari ''Dengeli'' guc planindayken yapin bu arada, belirteyim.

Çözüm
Denedim. Şu anda 3.5 ghz civarlarında fan sesi de oldukça azaldı. Yüksek sistem gerektiren oyunlarda bu fan sesine katlanıp yüksek performansa alacağım mecburen ancak şimdilik işimi gördü çok teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…