Rehber Casper N240 BIOS girme, USB ile format atma ve driver güncelleme

Makaleler
2
Cihaz
Casper N240
Hepinize selamlar. Bugün, Windows güncellenirken şarjı bittiği için Windows’a girmeyen Casper N240 tableti tekrar hayata döndürüyoruz.

Bu tabletle ilgili birkaç video var, ancak çoğu farklı şeyler söylüyor ve genellikle aradığınız detayları vermiyor. Bu yüzden size daha kapsamlı ve detaylı bir rehber sunacağım.

Ön söz​

Gerekenler:
1 Adet Mikro USB OTG dönüştürücü Benim kullandığım dönüştürücü.
1 Adet USB hub Benim kullandığım hub. (yarın kapında muhabbeti yüzünden aldım, yoksa kendisi tamamen bir çöp)
1 Adet minimum 8gb Flash bellek
1 Adet şarjı dolu veya şarja takılı N240 tablet (Bazen şarja takılı olsa bile şarjı bitebiliyor çünkü bu tablet ile uyumlu Nokia 3310 şarj aletleri genelde Max 3-5w veriyor)

Önemli Not: Eğer sizde tabletin altına takılan orijinal klavyesi varsa, bu iki parçaya ihtiyacınız yok.
Önemli Not 2: Benim tabletim mi bozuk bilmiyorum; ancak tablet açıkken yeni bir klavye veya fare bağladığımda çalışmıyor. Klavyeyi taktıktan sonra tableti kapatıp tekrar açtığımda klavye çalışıyor. Bu yüzden, bu işlemleri yapmadan önce USB bellek, klavye ve farenizi ne olur ne olmaz diye tablet kapalıyken takın.
1747521712305.webp

Windows İso İndirme​

Ben, 2019 LTSC sürümünü indirmeyi tercih ettim. Siz isterseniz Windows 8.1 veya başka bir Windows 10 sürümünü de indirebilirsiniz (32 bit olmak zorunda).
ISO dosyanız indikten sonra, Rufus aracılığıyla bu dosyayı USB belleğe yazdırın.

Rufus ayar listesi:
Yansı/İmaj seçeneği-Standart Windows yüklemesi
Disk bölüm düzeni-GPT
Hedef sistem-UEFI
Dosya sistemi-FAT32

Recovery / Bios Girme

Sanırım bu tabletle ilgili en fazla yanlış bilgi, BIOS’a (ya da kurtarma moduna) nasıl girileceği konusunda var.
Bende işe yarayan yöntem şu şekilde: Tablet kapalıyken Güç tuşu + Ses kısma tuşu + Windows tuşuna aynı anda basarak Windows kurtarma (recovery) ekranına ulaşmayı başardım.
Ancak bu tabletler oldukça eski olduğu için, tuşları tam basmıyor. Bu yüzden ben bile ilk denememde recovery ekranına giremedim.
Tuşlara güçlü şekilde bastığınızdan emin olun. Kombinasyonu uygularken tablet açılıp Casper logosu göründüğünde güç tuşundan parmağınızı çekin, ama ses kısma ve windows tuşlarına basmaya devam edin. Logo ile birlikte "Lütfen bekleyiniz" yazısı çıkana kadar bekleyin. Bu yazı geldiğinde tüm tuşları bırakabilirsiniz.
Artık kurtarma ekranındasınız.

Dipnot: Benim denediğim yöntemler arasında, az önce anlattığım dışında hiçbir internetteki yöntem işe yaramadı. Ancak bu tabletlerde belli olmuyor. Belki şansınız yaver gider diye diğer tuş kombinasyonlarını da aşağıya ekliyorum:
Güç+ses kısma
Güç+ses açma
Klavye ile açılış ekranında DEL, ESC, F2, F12 tuşlarına basma.

Dediğim tuş kombinasyonunu kullanarak recovery moduna girdiğinizde, karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Bu ekranda "Sorun Giderme" seçeneğini seçin.
1747522814584.webp

Ardından gelen ekranda "UEFI Donanım Yazılımı Ayarları" seçeneğini seçin ve gelen ekranda "Yeniden Başlat" butonuna tıklayın.
1747522926533.webp

Ve sizi tam olarak böyle bir ekran karşılayacak. Bu kısımda Boot Manager'ı seçin. Boot Manager açıldığında, gelen menüde ses kısma ve ses açma tuşları ile yukarı aşağı hareket edebilir, güç tuşu ile seçimi onaylayabilirsiniz. Boot Manager ekranında flash belleğinizi seçip güç tuşuna basarak işlemi onaylayın. (Eğer menüde flash belleğiniz yoksa başka usb portuna takarak yeniden deneyin)
1747523092351.webp

Tablet micro USB kullandığı ve biz de hem OTG hem USB hub kullanmak zorunda kaldığımız için kurulum süreci oldukça yavaş. Ben flash belleğimi seçtikten sonra Casper logosu geldi, fakat herhangi bir yükleme simgesi görünmeden yaklaşık 10 dakika beklemek zorunda kaldım. 10 dakikanın sonunda Windows kurulum ekranı açıldı. Bu yüzden sabırlı olun, biraz zaman alabilir :D

Windows 10 Kurulumu​

1747523532847.webp

Tüm işlemler sorunsuz tamamlandığında klasik Windows kurulum ekranı karşımıza çıkacak. Bu aşamada anlatılacak çok fazla bir şey yok. Windows’un kurulacağı disk kısmında isterseniz 28 GB olan ana depolama bölümünü biçimlendirerek daha temiz bir başlangıç yapabilirsiniz. Aynı ekranda yer alan 100–500 MB büyüklüğündeki iki küçük bölüm, recovery ve tabletin sistem dosyalarına aittir; bunları silmenizi önermem. USB hub ve diğer bileşenler nedeniyle, "dosyalar kurulum için hazırlanıyor" kısmı 10–15 dakika sürebilir.

Kurulum Tamamlandı​

Windows kurulum ekranında isteğinize göre ayarları yapıp kurulumu tamamladığınızda tabletinizi artık kullanabilirsiniz. Ancak burada küçük bir sorunumuz var, o da:

Driver Sorunu​

Evet, geldik tabletin muhtemelen en çok uğraştıran kısmına. Çünkü Casper’ın resmi sitesinde bu tabletle ilgili artık hiçbir sürücü bulunmuyor. İnternette bazı kullanıcılar Intel Driver Support Assistant indirerek sürücü sorununu çözdüklerini yazmış, ancak ben denediğimde program "güncellenecek hiçbir sürücü bulunamadı" uyarısı verdi.

Aygıt Yöneticisi üzerinden de birkaç bileşeni güncellemeyi denedim ama bir sonuç alamadım. En son çare olarak Driver Booster yükledim, fakat o bile hiçbir sürücü bulamadı. Windows’un kendi kendine güncellemesini bekledim, birkaç kez yeniden başlattım, yine işe yaramadı.

Sonunda bir telefon forumunda bu tablete özel sürücü dosyalarını buldum. Elbette bu şekilde dışarıdan driver indirmeyi önermem, ancak artık üreticisinin bile sayfasında yer vermediği bu cihaz için başka bir seçenek kalmamıştı. Sürücüleri kurduktan sonra tableti yaklaşık 3–4 saat boyunca test ettim ve hiçbir sorunla karşılaşmadım.

Driver Kurulumu​

Maalesef bu sürücü dosyasını paylaşmamın başıma sorun çıkarıp çıkarmayacağını kestiremediğim için buraya koymuyorum. Ancak ufak bir Google aramasıyla dosyayı bulabilirsiniz. Bu yüzden sadece kurulum kısmından bahsedeceğim.

Sürücü dosyasını indirdikten sonra içindeki setup dosyasını çalıştırmanız yeterli oluyor, gerisini program kendisi hallediyor. Kurulum bitince cihazın yeniden başlatılsın mı dedi ve ben ne yazık ki evet dedim. Ve sonuç olarak tablet yaklaşık 10 dakika boyunca yeniden başlatma ekranında takıldı ve sonunda kapatıp açmak zorunda kaldım. Yine de en azından sürücüler yüklenmişti.
Tablet açılır açılmaz sürücüler tam olarak kurulmuş gibi görünmüyor (ya da yeniden başlatma sırasında kapatıp açmamdan olabilir). Bu yüzden Aygıt Yöneticisi’nde 3-4 tane bilinmeyen cihaz göreceksiniz. Her birinin üstüne gelip sürücü güncelle dediğiniz zaman, sürücü başarıyla kuruluyor. Bahsettiğim driver dosyasını kurduğunuzda Ekran kartı, Pil, Ses, Kamera, Dokunmatik ekran driverları kurulmuş olacak.

Hayırlı Olsun​

Evet, artık tamamen çalışır durumda bir Windows tabletiniz oldu. Ben de hep böyle bir tabletim olsa diye hayal etmiştim, ancak performansının beklentimin yaklaşık 100 kat altında olması biraz üzdü. GTA 5 testi yaparım diye düşünüyordum ama Half-Life’ı zar zor açıyor gibi :D Ama önemli değil, asıl mesele bu Windows kurulum macerasını tamamlamaktı. Hepinize iyi günler dilerim.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt