TEORYA

Üyecik
Evet, Chameleon (2005) oyunu gizlilik ve casusluk (stealth-action) türünde, dönemi için oldukça iddialı ancak bir o kadar da gözden kaçmış bir video oyunu. Ama oyunun kaderi öyle ki: Oyun sadece Doğu Avrupa'da (Çekya, Polonya, Rusya gibi) piyasaya sürülmüş ve Batı pazarı için resmi bir İngilizce çevirisi hiç yapılmamıştır. Fakat eklediğim linkten İngilizce versiyonunu indirebilirsiniz.
Çok ilginçtir ki oyun StarForce, Rus şirketi Protection Technology tarafından geliştirilen ve özellikle 2000'li yılların başında popüler olan tartışmalı bir kopya koruma (DRM - Digital Rights Management) yazılımı ile korunmaktaydı.
Bu DRM koruması;
Oyunun kurulu olduğu bilgisayarın donanımına ve çekirdek seviyesindeki (kernel) sürücülerine çok derinlemesine yerleşir.
Disk Doğrulama: Orijinal oyun CD/DVD'sinin üzerindeki fiziksel izleri ve verileri benzersiz bir yöntemle okuyarak doğrular.
Bu koruma sistemi güçlü bir kopya engeli sunmasına rağmen, oyuncular arasında oldukça kötü bir şöhrete sahiptir: [1]
  • Sistem Kararsızlığı: Bilgisayarın derinliklerine kurulan sürücüler zaman zaman mavi ekran hatalarına ve Windows çökmelerine neden olmuştur. [1]
  • Donanım Zorlaması: CD/DVD okuyucuları sürekli maksimum hızda çalıştırarak sürücülerin erken yıpranmasına yol açmıştır.
  • Uyumluluk Sorunları: Eski StarForce sürümleri, yeni Windows işletim sistemleriyle uyum sağlayamadığı için eski oyunların güncel sistemlerde oynanmasını engellemiştir.
Oyun ile ilgili bana en enteresan gelen şeylerden birisi de oyundaki detay seviyesi oldu. Grafikleri de hâlen dönemine göre değerlendirdiğimizde gözüme hoş geldi.

Oyunu "abandonware" dediğimiz terkedilmiş yazılım olduğu için korsana girmediği için paylaşmak istedim. Emin olun oynadığınızda böyle bir oyun mu var diyeceksiniz.

Verdiğim bağlantıda sorunsuz oynayabileceğiniz versiyonunu oynayabilirsiniz.

1.webp