Konu Başlıkları Gizle
Selamlar bu yazımda ChatGPT vs Gemini karşılaştırmasında kendi yorumumu söylemek istedim. Kim ne kullanıyorsa kullansın, ben sadece kendi deneyimimi aktaracağım.
ChatGPT vs Gemini konusunda insanların yanlış bir noktada düğümlendiğini gördüm. İnsanlar genelde iki AI sohbet botunun karşılaştırırken şu noktalara dikkat ediyor: fiyat, erişim ve hype. Bence problem tam da burada başlıyor. Çünkü insanlar modeli değil, etrafındaki koşulları tartışıyor.
Asıl soru daha çok şu olmalı: Günlük kullanıcı için hangisi daha iyi deneyim veriyor?
Bu forumda Gemini'nin daha iyi olduğu yönünde bir kabul var. Bunun ben Gemini'nin iyi olması veya ChatGPT'nin kötü olmasından dolayı olduğunu düşünmüyorum. Konu para...
Gemini free plan nezdinde daha cömert, bu biliniyor. ChatGPT ise free planda daha sınırlı. Bu da şu insanların model bazlı deneyim olarak değil de erişilebilirlik bazlı yorum yaptığını gösteriyor. Ki bu modeller arası karşılaştırmayı yanlış bir cevaba götürüyor.
Karşılaştırmalarda en sık yapılan hatalardan bir diğeri de, birbirine denk olmayan modelleri karşılaştırmak. Bu denksizlik yanlış deneyim yargılarına varıyor.
ChatGPT vs Gemini için doğru denklik hemen hemen şudur:
- GPT-5.3 Instant ↔ Gemini 3 Flash Hızlı
- GPT-5.4 Thinking Mini ↔ Gemini 3 Flash Düşünen
- GPT-5.4/5.5 High ↔ Gemini 3.1 Pro
Hızlı Modeller: GPT-5.3 Instant vs Gemini 3 Flash
Kağıt üstünde bakınca Gemini 3 Flash daha güçlüymüş gibi bir algı oluşuyor. Bunun birkaç nedeni var: Gemini tarafında multimodal anlama becerisi ve 1 milyon token bağlam penceresi, bazı benchmark paylaşımlarının öne çıkarılması ve ücretsiz erişim sayesinde daha fazla kullanıcının bu modeli deneyimlemesi. Bu faktörler birleşince "daha güçlü" algısı oluşuyor.Ama pratikte iş kullanıcı deneyimine gelince daha farklı oluyor. GPT-5.3 Instant’ın en ilginç tarafı şu ki, hızlı olmasına rağmen beklenmedik şekilde iyi anlıyor. Cevaplarının doğru olmasının yanında aynı zamanda akıcı, doğal ve çoğu zaman daha insani hissettiriyor. GPT sadece doğru cevabı değil, doğru cevabın nasıl verileceğine de odaklanıyor.
Düşünen Modeller: GPT-5.4 Thinking Mini vs Gemini 3 Flash Düşünen
Bu iki model de, gerçi yine Flash ama bu sefer düşünce zinciri aktif, gayet iyi. Yalnız kendi deneyimlerimde GPT-5.4 Mini daha iyi.Bu kısmı kısa bir test üzerinden anlatmak istiyorum.
Aynı görevi iki modele de verdim: 118 sayfalık Wands & Wizards Player’s Handbook’u (bir TTRPG sistemi) okuyup detaylıca anlatmalarını istedim.
Sonuçlar net ayrıştı.
Gemini 3 Flash Thinking hızlıca genel ve yüzeysel bir özet verdi. Temel yapıyı anlatıyordu ama detaylara inmiyordu.
GPT-5.4 Thinking Mini ise yaklaşık 4 dakika 35 saniye düşündü ve çok daha kapsamlı bir anlatım sundu. Hiçbir şeyi atlamadan anlaşılır şekilde aktardı.
Buradan görebiliriz ki, GPT-5.4 Thinking Mini, derinlik gerektiren görevlerde çok daha kapsayıcı ve işlenmiş bir çıktı verebiliyor.
Ki ben bu 118 sayfayı baştan sona okumadan W&W sistemini anlayıp bir one-shot oyunu yazıp geçen hafta oynattım. Yani bir sistemi öğrenip one-shot hazırlayacak kadar yardımcı oldu GPT.
Size şöyle bir bilgi de vereyim, ben aynı anda hem ChatGPT hem de Gemini'yi kullanıyordum o PDF'yi analiz ettirirken. Gemini'de ise 3.1 Pro'yu kullanıyordum. Buna rağmen, Gemini beni yarı yolda bıraktı. Yanlış ve uydurma bilgi verdiği çok oldu. Yani aslında şunu da görebiliriz, Gemini 1 milyon token bağlam hacmine sahip ama, bu 1 milyon token'lık veriyi ciddi anlamda işleyebiliyor mu?
Gerçek Kullanım Senaryosu
Şimdi biraz dürüst olalım. Forumlarda konuşulan kullanım senaryolarının ne kadarı gerçek?Evet, teknik olarak şu şeyler mümkün:
- 1500 sayfa PDF analiz etmek
- Video ve ses işlemek
- Multi-modal ağır işler yapmak
Burada ChatGPT daha iyidir demiyorum. Burada Gemini'nin yeteneklerinin kaç kişi tarafından ne çapta kullanıldığıyla, ChatGPT'nin yeteneklerinin kaç kişi tarafından ne çapta kullanıldığıyla ilgili bir karşılaştırma var. Bence cevap net, ChatGPT "everyday AI user" perspektifinden daha önde bir sohbet botu.
Sonuç
Model ve deneyim bazlı olarak baktığımızda ChatGPT'nin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Özellikle, kullanıcıyla kurduğu ilişkinin daha doğal ve kullanıcının isteğindeki alt metni anlama konusunda daha iyi olduğunu düşünüyorum, bunu eğer ChatGPT ile refleksif diyalog kurarsanız görebilirsiniz.Diğer bir konuda ChatGPT'yi sürekli normal halde kullanıp kötülemek de var. Halbuki OpenAI, oraya "Düşün" modunu boş yere koymamış. Eğer daha karmaşık istemleriniz varsa, "Düşün" modunu kullanın. O zaman 5.3 Instant değil de, 5.4 Thinking Mini'yi kullanmakta.
Son olarak ChatGPT pazarlamacısı değilim, OpenAI avukatı değilim. Sadece bir forum kullanıcıs olarak deneyim aktaran biriyim.