Chrome 139'un çıkışıyla tüm Manifest V2 eklentiler Chrome Web Store'dan kaldırıldı

Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. 3 gün önce Chrome 139 çıktı. Chrome 139, Manifest V2 desteğini tamamen sonlandırdı.

Öncesinde Chrome 138 ile Manifest V2 eklentilerin kullanılması engellenmişti, fakat ExtensionManifestV2Availability kayıt defteri ayarı ile Manifest V2 eklentiler kullanılabiliyordu.

Fakat Chrome 139 ile birlikte artık bu kayıt defteri ayarı da tamamen kaldırıldı. Yani artık Manifest V2 defteri Chrome için kapanmış oldu.

Google bu sürümün çıkışının ardından arkada iz bırakmamak için Manifest V2 kullanan tüm eklentileri Chrome Web Store'dan kaldırdı. Yani artık Manifest V2 destekli bir Chromium tarayıcı (Brave, Supermium vb.) Kullansanız bile bu eklentilere erişemeyeceksiniz. Ya eklentiyi elle kurmanız gerekecek ya da doğrudan Chromium'u terk edip Firefox tabanlı tarayıcılara geçiş yapmanız gerekecek.

Brave bu olayın ardından bazı Manifest V2 eklentileri kendi sunucularında host etmeye başladı. Yani uBlock Origin'i Brave'de hala kullanabiliyorsunuz. Fakat ClearURLs gibi eklentileri kullananlara geçmiş olsun, eğer bir sebeple Brave'i baştan kurmanız gerekirse bir daha bu eklentiyi normal yolla kuramayacaksınız.

Eğer tarayıcınızda gizlilik ve güvenliği önemsediğiniz için birçok eklenti kullanıyorsanız artık Firefox tabanlı tarayıcılara (LibreWolf, Zen Browser gibi) geçiş yapma vaktiniz gelmiş demektir.

Ben de bu konuyu LibreWolf'tan açtım.

Teknik bilgim yok ama neden bunu yapmışlar? manifest nedir biliyorum az buçuk ama çok mu eski bir şey bu? Yani insanların işine yarayan vardır mutlaka içerisinde.

Bilgisayar tarayıcısı alanında Google kendi kafasına sıkıyor. Eklenti olmazsa web çekilmez bir şey hepsi kaldırılmamış olmasa bile. Zen Browser geçeli çok oldu ve niye insanlar hala Chromium'da kalıyor anlamıyorum şahsen. Yıllardır Edge kullanmış birini Firefox veya tabanlı bir tarayıcıya atsak 1 hafta kullansa cennette gibi hisseder eminim ki. (Edge bir örnek tüm Chromium tabanlı tarayıcılar için geçerli bu.)

Opera veya Firefox kullanabilirsiniz arkadaşlar. Bu dünyada sadece Chrome yok.

Ben ne güzel Resurrection Script kullanıyo'dum, Google gene bir yerlerde canıma okuyo'.

Eylül sonuna kadar rahatız.

Maalesef Android'te Chrome alternatifi olan düzgün bir tarayıcı yok.
Edge Kiwi olayı ile biraz ugdastirarwk destek sağlamaya başladı, MV2 icin ne yaparlar bilmiyorum.
Firefox da var.
Bildiğim kadarıyla Brave'in desteği yok. Anca ben en iyiyim diye havlayıp dursun. Adam olan gider mobile ekler, kabiliyetini gösterir.

Maalesef Android'te Chrome alternatifi olan düzgün bir tarayıcı yok.
Diğerlerini geçtim. Samsung tarayıcı bile chrome dan iyi bence.
Şu anda Opera kulanıyorum. Uzun süre Samsung tarayıcı ve Soul kullandım.
Android 2 den beri telefon kullanıyorum. Hiç bir zaman ilk önceliğim Chorome tarayıcı olmadı.

Hayırlı olsun. Chromium tabanlı Opera ve Brave desteklemeye devam edeceğini söyledi. Opera'nın ayrıca kendi mağazası da var destekleme olasılığı yüksek. Brave ise nereye kadar destekler muamma. Zaten yerleşik reklam engelleyicisi gayet iyi ekstra bir eklentiye gerek yok. Vivaldi için destekleme sözü verilmese de yerleşik reklam engelleyicisini yavaş yavaş geliştiriyorlar. Ublock origin veya brave seviyesinde değil ama iyi kötü iş görüyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…