Altaist

Uzman
Yer
Türkiye
Selam. Chrome'un arka planda gizlice 4 GB Yapay zekâ modeli indirdiğini öğrendikten sonra artık tarayıcımı değiştirmeye karar verdim. Sistemi ve RAM'i yormayan, gizlilik konusunda güvenilir ve hızlı çalışan bir tarayıcı arıyorum. Sizin kullandığınız ve memnun kaldığınız alternatifler hangileri?

Microsoft Edge. Düşündüğünüz kadar önyargılı olmayın Edge'e. Direkt Windows ile gelen ve RAM optimizesinde mükemmel denebilecek tarayıcılardan biri. Ayrıca Chrome eklentilerini destekliyor ve direkt Chrome'dan geçişte sağlıyor diye biliyorum.

Selam. Chrome'un arka planda gizlice 4 GB Yapay zekâ modeli indirdiğini öğrendikten sonra artık tarayıcımı değiştirmeye karar verdim. Sistemi ve RAM'i yormayan, gizlilik konusunda güvenilir ve hızlı çalışan bir tarayıcı arıyorum. Sizin kullandığınız ve memnun kaldığınız alternatifler hangileri?
LibreWolf'e bakabilirsiniz.

Bahsettiğin 4 GB'lık veri sadece depolama alanını etkileyen bir durum. Aktif olarak kullanılmadığı sürece RAM veya işlemci performansına bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Yani tarayıcı yine eski kullanım değerlerinde çalışmaya devam eder, sadece diskte fazladan yer kaplamış olur.

Yılların Chrome kullanıcısıydım, yaklaşık 2 yıldır Edge kullanıyorum bence bilgisayara ekstra bir tarayıcı kurmaya gerek bile yok. Recep Bey'in eski formunda Dark Tower isimli bir arkadaş ayar falan paylaşmıştı onun ayarlarını yaparak başlamıştım sonra kendime göre kullandıkça konfigüre ettim. Ram kullanımı olsun, özelleştirilebilirliği olsun gayet güzel ve yeterli.

Chrome'un yapay zekâ modelini otomatik indirmesini ve kullanımını kapatabilirsiniz. Tarayıcıda chrome://flags adresine gidip
#optimization-guide-on-device-model,
#prompt-api-for-gemini-nano ,
#prompt-api-for-gemini-nano-multimodal-input,
#writer-api-for-gemini-nano,
#rewriter-api-for-gemini-nano
#proofreader-api-for-gemini-nano ayarlarını kapatırsanız sorununuz çözülmüş olur.

Ek olarak Chrome'un user data klasörünün altında bulunan OptGuideOnDeviceModel klasörünün içerisindeki "weights.bin" klasörünü silerek de indirdiği yapay zekâ modelini cihazdan kaldırabilirsiniz.