Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
ÇözüldüCities Skylines 2'de VIDEO_DXGKRNL_FATAL_ERROR mavi ekran hatası
Cities Skylines 2 oynarken arada driver sorunu veya mavi ekran hatası alıyorum NVIDIA sürücülerinden. Bıktım sırf bu yüzden mavi ekran hata kodu dxgkernel olarak geçiyor donanımda bir şey yok eminim çünkü yeni servisten geldi. Isınmadığına da eminim, oyun esnasında ekran kartı 79 derecelerde. Ekran kartı RTX4060 Mobile. Minidump dosyası: 081024-15437-01.rar
VIDEO_DXGKRNL_FATAL_ERROR (113)
The dxgkrnl has detected that a violation has occurred. This resulted
in a condition that dxgkrnl can no longer progress. By crashing, dxgkrnl
is attempting to get enough information into the minidump such that somebody
can pinpoint the crash cause. Any other values after parameter 1 must be
individually examined according to the subtype.
Arguments:
Arg1: 0000000000000019, The subtype of the BugCheck:
Arg2: 0000000000000002
Arg3: 00000000000010de
Arg4: 00000000000028a0
Gördüğün gibi, grafik alt sistemi DXGRNL kurtarılamaz bir hatayla karşılaşıyor ancak açıklama bundan daha fazlasını sağlamıyor ve bu nedenle çağrı yığınını incelememiz gerekiyor. Normal şartlarda bu hatada belli başlı sebepler olur. Misalinde 3 ve 4.parametreler ekran kartını simgeliyorlar 10DE NVIDIA 28A0 4060M'a özel kimlikler. Yığıtlara bakıp devam edersek;
Ekran kartının bizzat sürücü tarafından başlatılan çağrı yığının grafik alt sisteminde bir güç yönetimi çağrıları sonrası watchdog'un devreye girmesiyle durduğunu ve mavi ekrana girdiğini görüyoruz. Bunu burdan bakarak da anlayabiliriz ama aygıt nesnelerinden ilerleyip o anda yürütülen istek paketlerinin ne olduğunu ve sorunun ne bağlamında ortaya çıktığını anlamaya çalışabiliriz.
Ondan önce, FailireBucketID'den dikkatimi çeken bir noktaya değinmek istiyorum:
'unknown_function' eki, sürücüdeki (nvlddmkm.sys) bir işlevin çağrıldığı ancak işlevin mevcut olmadığı anlamına geliyor. Bu genellikle bir sürücü hatasıdır, işlev işaretçileri bozulmuştur ya da gerçek bir bilinmeyen işlev çağrılmıştır diyebiliriz ama ondan önce dediğim gibi devam edelim.
[CODE lang="rich" highlight="4"]7: kd> !devobj ffffb88cfaa36030
Device object (ffffb88cfaa36030) is for:
InfoMask field not found for _OBJECT_HEADER at ffffb88cfaa36000 \Driver\nvlddmkm DriverObject ffffb88cfb4029c0
Current Irp 00000000 RefCount 0 Type 00000023 Flags 00002004
SecurityDescriptor ffff94044f3805e0 DevExt ffffb88cfaa36180 DevObjExt ffffb88cfaa377f8
ExtensionFlags (0000000000)
Characteristics (0x00000100) FILE_DEVICE_SECURE_OPEN
AttachedTo (Lower) ffffb88cf1c54e10 \Driver\ACPI
[/CODE]
[CODE lang="rich" highlight="7,37,42"]7: kd> drvobj ffffb88cfb4029c0 7
Couldn't resolve error at 'rvobj ffffb88cfb4029c0 7'
7: kd> !drvobj ffffb88cfb4029c0 7
fffff8055b63ff78: Unable to get value of ObpRootDirectoryObject
fffff8055b63ff78: Unable to get value of ObpRootDirectoryObject
Driver object (ffffb88cfb4029c0) is for:
\Driver\nvlddmkm
İşaretlediğim ve yorumladığım rutin, sürücünün kendisiyle ilgili bir hataya tekabul ediyor ve daha çok güç geçişleriyle ilgili olabilir mi dedirtiyor? Bu ve buna benzer bir hatanın daha çok sistemin uykuya geçerken ya da çıkarken olması olası ama direkt olarak oyunun ortasında olması bi tık tuhaflaştırıyor durumu. Lakin baktığım dosya da oyundayken oluşan bir dosya değil gibi.
[CODE highlight="19,23"]7: kd> !irp ffffb88cf632a8b0
Irp is active with 6 stacks 5 is current (= 0xffffb88cf632aaa0)
No Mdl: No System Buffer: Thread 00000000: Irp stack trace. Pending has been returned
cmd flg cl Device File Completion-Context
[N/A(0), N/A(0)]
0 2 00000000 00000000 00000000-00000000
Burdaki gönderim rutinleri, çökmenin nedenini tam olarak açıklıyor. [16,0] rutini grafik alt birimine gönderiliyor. Bunun sebebi, IRP'nin bize sistemin cihaza bekleme modundan güç durumuna geçmesini söylediğini ancak cihazın takılıp kaldığını gösteriyor.
Devamında ise IRP_MN_WAIT_WAKE ile basitçe cihaza bir uyandırma sinyali gönderiliyor, bu da sürücüye tam güç durumuna geçmesini söyleyen başka bir güç IRP'si üretiyor. Uyandırma sinyali her şey olabilir. Lakin sonrasında gördüğün gibi \Driver\nvlddmkm hala pending durumda yani takılı durumda. Bu da neden güç problemi olduğunu ve neden sürücü temelli olduğunu gösteriyor. Sürücü takılı kalıyor çünkü.
Bunlara ek olarak sistemin aynı zamanda, PnP IRP'ler için kayıtlı bir işleyici işlevi yok dolayısıyla sürücü bu G/Ç isteğini ele almayı bilmiyor.Kısacası bir PnP IRP gönderiliyor ancak grafik kartı sürücüsü bunu çözemiyor..
Burda yapılacak şeylerden biri de DDU ile sürücünü kaldırıp Laptop'un destek sayfasına yüklenen NVIDIA sürücüsünü kurmayı denemek. Zira genel sürücülerdense özelleştirilmiş bir sürücü ile denemek en azından daha mantıklı olacaktır. Laptoplarda güç geçişlerinin masaüstü bilgisayarlar kadar başına buyruk olduğunu düşünmüyorum, daha basit ve tek çatı altında toplanan sistemler. Eğer sorun devam ederse direkt olarak işlemcinin gelişmiş güç planlarını bir planda sabitleyip denemeni öneririm.
Bunlardan bağımsız olarak, serviste ne kadar detaylı inceleme yapıldığı muamma. Çok da güvenme. Bunu söylememin sebebi de bu tip hataların anakart problemlerinden çıkması direkt olarak.
Cities Skylines 2 oynarken arada driver sorunu veya mavi ekran hatası alıyorum NVIDIA sürücülerinden. Bıktım sırf bu yüzden mavi ekran hata kodu dxgkernel olarak geçiyor donanımda bir şey yok eminim çünkü yeni servisten geldi. Isınmadığına da eminim, oyun esnasında ekran kartı 79 derecelerde. Ekran kartı RTX4060 Mobile. Minidump dosyası: 081024-15437-01.rar
Daha önceden bunu bir çok oyunda yaşıyordum ve asla bir çözüm bulamadım. En son olarak format attım o zaman düzelmişti. Tek verebileceğim tavsiye bu maalesef net bir çözümü olduğunu sanmıyorum.
Intel(R) Innovation Platform Framework Processor Participant ürününü sisteminizden kaldırın. Ek olarak güncel GPU sürücünüzü indirip eskisini DDU ile kaldırıp güncel sürücüyü yeniden kurun. Hatanın devam etmesi durumunda OCCT ile ekran kartınıza 5 dakikalık 3D testi uygulayın, sıcaklık çok yükselmezse 10 dakikaya kadar devam ettirin. Ek olarak VRAM testini de 10 iterasyona kadar yapın.
Intel(R) ınnovation platform Framework Processor participant şeklinde bir program bulunmuyor denetim masasında Microsoft Store dada aynı şekilde. Düzeltme: Pardon aygıt yöneticisindeymiş.
Intel(R) ınnovation platform Framework Processor participant ürününü sisteminizden kaldırın. Ek olarak güncel GPU sürücünüzü indirip eskisini DDU ile kaldırıp güncel sürücüyü yeniden kurun. Hatanın devam etmesi durumunda OCCT ile ekran kartınıza 5 dakikalık 3D testi uygulayın, sıcaklık çok yükselmezse 10 dakikaya kadar devam ettirin. Ek olarak VRAM testini de 10 iterasyona kadar yapın.