Ethem Efe 77

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa
Selamlar. 17 yaşındayım ve çizime sadece birkaç gün önce başladım. Uzun zamandır istiyordum ama bir türlü başlayamamıştım. Bir tanıdığımın tavsiyesiyle sonunda başladım; 2B/4B kalem ve bir eskiz defteri aldım.

Şimdilik perspektif ve temel formlar üzerine çalışıyorum. 1 ve 2 noktalı perspektifi az çok anlamaya başladım fakat hâlâ tam oturmuş değil. Sürekli kutu veya grid çalışmak da istemiyorum; bir noktadan sonra neye geçmem gerektiğinden emin değilim.

Asıl hedefim portre çizmeyi öğrenmek. Şu anda Loomis yöntemiyle kafa çalışıyorum ve temel olarak kafanın yönünü verebiliyorum fakat göz, burun, ağız gibi yüz detaylarını nasıl çalışmam gerektiğini bilmiyorum.

Ayrıca referans olmadan neredeyse hiçbir şey çizemiyorum. Hayal gücümden bir insan veya obje oluşturamıyorum. Bunun başlangıçta normal olduğunu düşünüyorum ama zamanla bunu nasıl geliştirebileceğimi de merak ediyorum.

Gesture ve mannequin çalışmalarına geçmem gerektiğini görüyorum fakat bunların nasıl çalışıldığını ve nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum.

Sizce şu aşamada nasıl bir yol izlemeliyim? Perspektif ve temel formlara ne kadar devam etmeliyim, ne zaman gesture/mannequin ve portre çalışmalarına ağırlık vermeliyim? Başlangıç seviyesine uygun kaynak veya kanal önerileriniz varsa çok sevinirim.

En büyük problemim belli bir yol haritam olmaması sanırım. Önce neyi öğrenip, neye geçeceğimi kavrayabilsem çok daha efektif olabilir gibime geliyor.

Selam. 17 yaşındayım ve çizime sadece birkaç gün önce başladım. Uzun zamandır istiyordum ama bir türlü başlayamamıştım. Bir tanıdığımın tavsiyesiyle sonunda başladım; 2B/4B kalem ve bir eskiz defteri aldım.

Şimdilik perspektif ve temel formlar üzerine çalışıyorum. 1 ve 2 noktalı perspektifi az çok anlamaya başladım fakat hâlâ tam oturmuş değil. Sürekli kutu veya Grid çalışmak da istemiyorum; bir noktadan sonra neye geçmem gerektiğinden emin değilim.

Asıl hedefim portre çizmeyi öğrenmek. Şu anda Loomis yöntemiyle kafa çalışıyorum ve temel olarak kafanın yönünü verebiliyorum fakat göz, burun, ağız gibi yüz detaylarını nasıl çalışmam gerektiğini bilmiyorum.

Ayrıca referans olmadan neredeyse hiçbir şey çizemiyorum. Hayal gücümden bir insan veya obje oluşturamıyorum. Bunun başlangıçta normal olduğunu düşünüyorum ama zamanla bunu nasıl geliştirebileceğimi de merak ediyorum.

Gesture ve mannequin çalışmalarına geçmem gerektiğini görüyorum fakat bunların nasıl çalışıldığını ve nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum.

Sizce şu aşamada nasıl bir yol izlemeliyim? Perspektif ve temel formlara ne kadar devam etmeliyim, ne zaman gesture/mannequin ve portre çalışmalarına ağırlık vermeliyim? Başlangıç seviyesine uygun kaynak veya kanal önerileriniz varsa çok sevinirim.

En büyük problemim belli bir yol haritam olmaması sanırım. Önce neyi öğrenip, neye geçeceğimi kavrayabilsem çok daha efektif olabilir gibime geliyor.

Belli standart kalıpların içine sokma kendini. Temel anatomiye ufak bir bakış atıp çizime girişebilirsin. Günümüzde herkesin çizimi birbirinin kopyası gibi. Sanki bir fabrika var seri üretimden çıkıyormuş izlenimi bırakıyor bende. Kendi kalemini oluşturman senin her zaman önceliğin olsun. Bir kalem dilin olursa gerisi gelir. Kol, bacak ve kafa bunları çizemiyorsan iyi çizer değilsin demek değildir. Belki başka şekilde başarılı olacaksın. Kübist çalış. Veyahut elleri yuvarlak yap karakterlerinde. Kendinden bir değer kat. Hayal gücü konusunda da çok takılma derim. Zamanla yaşamdan birikimler edindikçe kafanda bir şeyler her türlü canlanacaktır.
Kağıt üzerinde seksenler sonu doksanlar başından kalma antika Rotring Tikky Special ile çizim yaptığım için malzeme olarak müthiş tavsiyeler veremeyeceğim. Elinde çizebileceğin bir kalem, bir silgi ve kaliteli bir kağıt olduğu sürece her şeyi yaparsın. 2B/5B fark etmiyor.
Elinde imkan varsa bir iPad ve kalem ile her şeyi yapabilirsin. Bunu da dipnot olarak eklemek istedim.

Yetenek yoksa zor, bence emekleriniz boşa gidebilir. Bunun farkında olarak başlayın. Kurs arayın, araştırın, iyisinden o şekilde öğrenmeye çalışın.

Yetenek yoksa zor, bence emekleriniz boşa gidebilir. Bunun farkında olarak başlayın. Kurs arayın, araştırın, iyisinden o şekilde öğrenmeye çalışın.
Kurs konusunda şu an düşüncem yok, kendi başıma araştırıp çalışarak ilerlemek istiyorum. Çizim yeteneğinin doğuştan geldiği fikrine de pek katılmıyorum. Tabii ki bazı insanlar diğerlerine göre daha rahat kavrayabilir veya daha yatkın olabilir, o ayrı. Ama düzenli çalışmayla geliştirilebilen bir beceri olduğunu düşünüyorum.

Kurs konusunda şu an düşüncem yok, kendi başıma araştırıp çalışarak ilerlemek istiyorum. Çizim yeteneğinin doğuştan geldiği fikrine de pek katılmıyorum. Tabii ki bazı insanlar diğerlerine göre daha rahat kavrayabilir veya daha yatkın olabilir, o ayrı. Ama düzenli çalışmayla geliştirilebilen bir beceri olduğunu düşünüyorum.

Maalesef doğuştan geliyor, çok çalışırsanız Da Vinci olamazsınız. Videolu kurs olursa daha iyi olur; teknik şekilde ilerlersiniz. Rastgele başlarsanız bence daha acemice olur.

Maalesef doğuştan geliyor, çok çalışırsanız Da Vinci olamazsınız. Videolu kurs olursa daha iyi olur; teknik şekilde ilerlersiniz. Rastgele başlarsanız bence daha acemice olur.
Herkesin aynı seviyeye gelebileceğini demedim. Çizimin düzenli çalışmayla geliştirilebilen bir yetenek olduğunu söyledim. Bazı insanların doğuştan çok daha yatkın veya hızlı kavrıyor olmasını zaten kabul ediyorum. Sadece bunun, yatkınlığı olmayan birinin de kendini geliştiremeyeceği anlamına gelmediğini düşünüyorum.

Herkesin aynı seviyeye gelebileceğini demedim. Çizimin düzenli çalışmayla geliştirilebilen bir yetenek olduğunu söyledim. Bazı insanların doğuştan çok daha yatkın veya hızlı kavrıyor olmasını zaten kabul ediyorum. Sadece bunun, yatkınlığı olmayan birinin de kendini geliştiremeyeceği anlamına gelmediğini düşünüyorum.
Normal birisi için bir noktaya kadar gidilebilir; ancak sonrası gelmez. Benim düşüncem budur. Değeri de olmaz ama hobi olarak vaktiniz de varsa öğrenilebilir.