rhungon501 4

Becerikli
Bu üçünü de yeterince deneyimleyenlere sormak istiyorum;

Bu üçünü birbirinden ayıran en bariz özellikler nedir sizce?

Bir de akademi/eğitim amacıyla hangisini kullanmak en iyisi?

Bir ekleme yapmak isterim soru için; Düz versiyonlarıyla birlikte paralı modelleriyle birlikte kıyas yapabilir misiniz?

Gemini veri güncelliği açısından daha iyi.
ChatGPT, bellek yönünden daha iyi. Yani yeni bir sohbette bile geçmiş sohbetlerin bağlamlarını çok iyi hatırlayabiliyor.
Claude, hiç kullanmadım, bilemiyorum.

Bu arada ChatGPT ve Gemini ikisini de ücretli olarak kullanıyorum.

• Gemini çöp. 3.1 Pro'da kaldı. Düşünen bir model. Ama GPT-5.6 düşünmeden daha iyi yanıtlar veriyor.
  • Claude kodlamada en iyisi şu an. Ama genel olarak aptallaştı. Sonnet 4.5'ten sonra bir şeyler oldu ona.
  • Günlük sohbet, yaratıcı işler için ChatGPT en iyisi. GPT-5.2'e kadar aptaldı, ciddili. N'oldu bilmiyorum ama GPT-5.3'ten sonra yukarı tırmanmaya başladılar. GPT-5.5'e kadar en iyilerdi. Ki hala öyleler. GPT-5.6'nın tek sorunu kullanıcıyı çok pohpohlaması. Eski huyu geri döndü. Ama bu da kişilik ayarlarından halledilebilir.
  • Ekstra olarak; ücretsiz, yüksek bağlam penceresi, bağlamı anlayabilme, az kelimeli prompt'ta bile kullanıcının asıl istediği şeyi anlayabilme ve ajanik çalışabilmesinden ötürü Meta AI (Muse Spark 1.1) şu an en iyisi. Meta AI'da pohpohlama göremezsiniz. Realistiktir. Ve sizin fikrinizi yanlış buluyorsa karşı durmaktan geri kalmıyor. Tek sorunu var, arada halüsinasyon görüyor -ki bu her AI'da var. Ve şu an Muse Image ile ChatGPT'den sonraki en iyi görsel oluşturucu -ajanik yapısı görsel üretiminde de işliyor.
Kısaca: Meta AI kullanabilirsiniz.

• Gemini çöp. 3.1 Pro'da kaldı. Düşünen bir model. Ama GPT-5.6 düşünmeden daha iyi yanıtlar veriyor.
  • Claude kodlamada en iyisi şu an. Ama genel olarak aptallaştı. Sonnet 4.5'ten sonra bir şeyler oldu ona.
  • Günlük sohbet, yaratıcı işler için ChatGPT en iyisi. GPT-5.2'e kadar aptaldı, ciddili. N'oldu bilmiyorum ama GPT-5.3'ten sonra yukarı tırmanmaya başladılar. GPT-5.5'e kadar en iyilerdi. Ki hala öyleler. GPT-5.6'nın tek sorunu kullanıcıyı çok pohpohlaması. Eski huyu geri döndü. Ama bu da kişilik ayarlarından halledilebilir.
  • Ekstra olarak; ücretsiz, yüksek bağlam penceresi, bağlamı anlayabilme, az kelimeli Prompt'ta bile kullanıcının asıl istediği şeyi anlayabilme ve ajanik çalışabilmesinden ötürü Meta AI (Muse Spark 1.1) şu an en iyisi. Meta AI'da pohpohlama göremezsiniz. Realistiktir. Ve sizin fikrinizi yanlış buluyorsa karşı durmaktan geri kalmıyor. Tek sorunu var, arada halüsinasyon görüyor -ki bu her AI'da var. Ve şu an Muse Image ile ChatGPT'den sonraki en iyi görsel oluşturucu -ajanik yapısı görsel üretiminde de işliyor.

Kod konusunda Grok'ta fena değil.

• Ekstra olarak; ücretsiz, yüksek bağlam penceresi, bağlamı anlayabilme, az kelimeli prompt'ta bile kullanıcının asıl istediği şeyi anlayabilme ve ajanik çalışabilmesinden ötürü Meta AI (Muse Spark 1.1) şu an en iyisi. Meta AI'da pohpohlama göremezsiniz. Realistiktir. Ve sizin fikrinizi yanlış buluyorsa karşı durmaktan geri kalmıyor. Tek sorunu var, arada halüsinasyon görüyor -ki bu her AI'da var. Ve şu an Muse Image ile ChatGPT'den sonraki en iyi görsel oluşturucu -ajanik yapısı görsel üretiminde de işliyor.
Keratoprotez ve kanser odaklı çalışmalarda destek almak amaçlı kullanmak için Gemini Pro'yu kullanıyordum, acayip sıkıntılı. Özellikle bedava dağıtıldıktan sonra sapıttı iyice.
Projelerimin odak noktasından dolayı Meta AI'a geçmeyi düşünüyorum, değer mi cidden hocam?

Ben artık lokal LLM'e tamamen geçmeyi düşünüyorum. İstediğim yeterli güce ulaştı, hem de çok çok az yer istiyor. Qwen 3.8 27B modeli.