tueok2892

Çalışkan
Selam arkadaşlar, savunma sanayi üzerine. Bir fabrikada CNC işi için yetiştirmek üzere çağırıldım.

Yapmak istediğim kariyer;

-CNC ve imalat temelini öğrenmek (1-2 yılda ) daha önce atölye deneyimim var.( tesfiye-freze )

-Boş vakitlerimde ders çalışmak için kendime bir ders programı yapacağım İngilizce, 3 boyutu çizim programları, CAD Cam Autocat SolidWorks.

-Yabancı dilde gittiği yere kadar geliştireceğim.

-Çizim programlarında SolidWorks Autocat gibi programları öğreneceğim.
Bir yandan da iki yıllık açık öğretim fakültesi bölümü okuyacağım,

Bu programda uyku yemek oyun ve spor dışında boş vaktim az olacak sizce bu plan mantıklı mı?
Bir diğer amaç da yurt dışında yaşamak.

Son düzenleyen: Moderatör:
CNC operatörlüğü eğer kendi yerini açabilecek yerin yoksa patronunu zengin etme mesleğidir. Ameleliğin ta kendisidir. 1.5 sene bu illet mesleği yaptım keşke de CNC yerine endüstriyel kalıp öğrenseydim. Yoğun çalışma saatleri, düşük ücretler bir de seri imalatta çalışırsan vay haline... CNC operatörü kod yazarsa kazanır ve birçok yer cam ile çalışıyor kısaca yüksek maaş hayal. Görebiliceğin en yüksek maaş 45 tir o da kaç senelik tecrübe ile. Ben de pişmanım çevremde bu mesleği yapanlarda pişman. Mesleği güzelleyenlere kolay kolay güvenme bu işi 1.5 2 sene yapsınlar öyle laflarına inan ben pişmanım.
6 ay da cam yapmanın temelini öğrendim. Bu benim çalıştığım atölyeden kaynaklı belki de ama mühendisler varken beni tutup yetiştirmediler. Bir mühendis abi işi bırakmadan gece vardiyasında catia dersleri verecekti ama işten ayrıldım. Benim bu çalıştığım yer otomotiv sektörü. Savunma sanayini bilmiyorum sadece kendi edindiğim tecrübeleri aktardım yapıp sevende var yapıp pişman olanda. Aynı sektör olmayacak belki de aynı tecrübeleri yaşamayacağız bile. Sana tavsiyem savunma sanayinde CNC operatörlüğü yapan biri ile konuşmalısın.

Dostum ben kalıphane de çalıştım kalfa oldum manuel freze taşlama hepsinde çalıştım asgari maaş yarısını veriyorlardı hayvan gibi de iş yapıyordum kalıp piyasası bitik şu an millet hazır eldeki kalıpları revize edip kullanıyor 2 hafta önce bir yere gittim adam 6 aydır kalıphane çalışmıyor dedi usta bile yoktu içinde, CNC sektörü şu an savunma sanayi raylı sistemler sağlık sektörü etrafında dönüyor bunun dışında piyasa ağlıyor silah sanayi en büyük payı oluşturuyor CNC de Anadolu da maaşlar İstanbul'un yarısı kadar oralar hepten bitmiş bende yarın görüşmeye gideceğim fabrikaya.