• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümüne gitmeli miyim?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan nisaa
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 333

nisaa

Üstün
Makaleler
3
Merhaba arkadaşlar,

Benim gibi bir durumla karşılaşan var mı acaba? Bir süredir kendimi çok kötü hissediyorum, daha önce de yaşıyordum ama bu sene içerisinde çok fazla arttı. Overthinking, OKB gibi psikolojik sorunlar yaşadığımı düşünüyorum, hatta bazen depresyona girdiğimi düşünüyorum. Reşit bir birey olmadığım için psikiyatri bölümüne gidemiyorum, çocuk ve ergen ruh sağlığı bölümüne yönlendiriyorlar.

Asıl sorunum şu: Aileme sorunlarımı ve bunların bana göre sebeplerini anlatmak istemiyorum, onların duymasını hiç istemiyorum. Sizce bu bölüme gitsem yaşadıklarımı, düşündüklerimi onlara mı anlatacaklar? Bu beni çok endişelendiriyor. Bir de çocuk ergen ruh hastalığı bölümü olduğu için annem ile gitmem gerekiyor. Konuşurken dışarıya mı alırlar? Sorunlarımı anlattıktan sonra beni çıkartıp ya da benim yanımda aileme sorunlarımı ve sebeplerini anlatır mı?

Bir de anlattıklarımın gizli kalacağından emin değilim. Bu konuşmalar bir yerde kayıt altına alınıyor mu? Örneğin artık ne isim veriliyorsa evraklarımda falan hasta şikayetinde falan sorunlarım, anlattıklarım yazar mı? Gelecekte herhangi bir sorunla karşılaşabilir miyim psikolojik destek aldığım için? (arkadaşlar aşırı düşünme rahatsızlığım olduğu için bunlardan emin olmadan gitmek istemiyorum, yazdıklarım biraz uzun biliyorum fakat emin olmak istiyorum. Eğer böyle değilse gitmeyeceğim çünkü)

Kendimi bu şekilde sağlıklı hissetmiyorum, en küçük olaylarda bile "bağlarım kopmuş mudur? Kemiğim erimiş midir, bilgisayarım yanar mı? Dokunsam elektrik akışından kısa devre olur mu? Fanlarım soğutmuyor mu? Bileğim acaba çatlamış mıdır? Telefonum bu bozuldu? Virüs mü yedim?" gibi kendimi kötü hissettirecek şeylere kafayı takıyorum, belirli konularda çok fazla takıntılıyım, sorunlarımdan kaynaklı diye düşünüyorum. Bir destek almak istiyorum ama ailem psikolojik ilaçlara karşı çıkıyor. Psikoloğa gitmeme izin veriyorlar fakat hiçbir şekilde ilaç kullanmama müsaade etmeyeceğini söyledi. Sadece konuşarak bu sorunların üstesinden gelebileceğimi düşünüyor sanırım bir de bağımlı falan olacağımdan ya da okula da gideceğim için beni kötü etkileceğinden korkuyor galiba. Ben insan psikolojisi ile de ilgileniyorum sorunlar öyle konuşarak falan tedavi olmaz ki, ilaç tedavisinin de gerekli olduğunu düşünüyorum.

Sizce ne yapmalıyım? Psikoloğa gitsem, sorunlarımı anlatmamasını söylesem olur mu? İlaç tedavisi almadan sadece konuşarak bu sorunları aşabilir miyim?

@6825 hocam sizin deneyiminiz nasıldı? Nasıl yaklaşıyorlar bir de işte dışarıya çık, müzik dinle rahatla gibi dandik sanki benim bilmediğim saçma tavsiyeler mi veriyorlar?

Son düzenleme:
Şimdi dostum hasta ile doktorun arasında konuşulan hasta ile doktorda kalır. Hiçbir doktor ailene senin yaşadıklarını doğrudan anlatmaz. Ayrıca ben psikiyatriste 17 yaşımda gitmeye başladım sana neden öyle yapıyorlar anlamadım. Biz buradan ne yapacağına yardımcı olamayız. İlaç iç veya içme demek saçma olur çünkü biz doktor değiliz tam olarak. Bu konuda bilgin olan biri olsa bile bir psikiyatristin seni oturup dinlemesi daha iyi olacaktır. He bu arada çok içinde kalırsa aileme anlatmayın dersin olur biter.

17 yaşımda gitmeye başladım sana neden öyle yapıyorlar anlamadım.

Hocam randevu için baktığımda hiçbir yerde bana psikiyatri bölümü yaşımdan dolayı çıkmıyor. Çocuk ve ergen ruh sağlığı bölümü gibi bir şey var mış bende ilk defa duydum oraya yönlendiriyor randevu almak için. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Ben zaten öyle hemen ilaç içeyim iyileşeyim demiyorum. Sadece ilaç tedavisi olmadan sadece destek ile psikolojik sorunların konuşarak falan kolay kolay çözülmeyeceğini biliyorum. Destek almak sadece tedaviyi hızlandırmak hastayı rahatlatmak için yapılıyor, genel tedavi doğru ilaçlar ve tıbbi yöntemler ile daha çabuk çözülebiliyor. O yüzden ilaç kullanmadan ne kadar sorunlarımın üstesinden gelirim emin olamıyorum.

Dediğim gibi ben ilaç kullanıyorum ancak bilgiçlik taslamak istemiyorum Çünkü derecesi nedir? Ne durumdadır gibi birçok faktör var. E bunları da en iyi seninle konuşacak doktor bilir.

Gitmelisiniz. Kafaya takacağınıza yapın gitsin. Beğenmezseniz daha gitmezsiniz.

Doğru diyorsunuz, bir de aileme anlatır mı bilmiyorum, onların üzülmesini istemiyorum zaten ilaç yazsa da kullanamayacağım büyük ihtimal, ne kadar bana yardımcı olacaklar orası soru işareti. Büyük ihtimal randevu alıp gideceğim, özellikle bu durumu belirteceğim.

Kendi kendime üstesinden gelmeye çalışıyorum ama bir yere kadar, gideceğim. Teşekkür ederim.

Okuldaki rehberler anlatıyor ancak anlatmaları çok yanlış. Hasta doktor gizliliği var. O yüzden yapmazlar.

Okuldaki rehberler anlatıyor ancak anlatmaları çok yanlış. Hasta doktor gizliliği var. O yüzden yapmazlar.

Evet hocam onları biliyorum, konu dışı biraz ama arkadaşım "yanlışlıkla" bir okul malına zarar vermişti. Rehberliğe gidip itiraf ettiğinde hocaya ailesine ne olursa olsun söylememesini ücreti neyse kendisinin karşılacağını söylemiş ona rağmen babasına annesine haber vermişler. Çoğu olayda söylüyorlar, psikolojik sorunlarımı onlara kesinlikle anlatmam zaten, doktor değil bir şey değil psikoloji ile alakalı gram bilgileri yok.

Hasta doktor gizliliği varsa gideceğim kesinlikle. Teşekkürler.

Hocam kısa tutacağım yoksa uzun yazıyorum baya. Durumunuzdan şikayetçiyseniz gidin, baktınız çok kötü oldu bir şey oldu doktorla konuşup bırakabilirsiniz veya ayarlamalar yapar. Gerekirse terapiye de yönlendirir sizi. Bana sorduğunuz soruya cevap olarak şöyle diyeyim sadece ilaç yazıyorlar, ekstra spor yapmamı önerdiler maksimum. Spor iyi geliyor bu arada ama işte depresyon hastası falansan onu yapacak gücün olmuyor, tabii bu da depresyonun seviyesine bağlı. Gizlilik konusu zaten açıklanmış, isterseniz ekstra sizde belirtebilirsiniz.

Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Spor olarak ilgilendiğim spor dalları var aslında ailem izin vermiyor, zaten spor lisesinde okuyorum ilgilendiğim sporları orada arkadaşlarımla falan yapıyoruz beraber güzel oluyor, antrenörle falan çalışsam daha iyi hatta profesyonel kariyer bile yapabileceğime inanıyorum ama hem bana o kadar bütçe ayıramıyorlar hem de asla izin vermiyorlar. İlerideki mesleğime bile şimdiden onlar karar veriyor, kaç yaşıma geldim kendi istediğim spordan ilerleyemiyorum, depresyondan emin değilim ama overthinking ve okp olduğundan eminim, çoğu belirtiler yaşıyorum ve hayatımı da kötü etkiliyor. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, gideceğim büyük ihtimal. Sağ olun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…