EDCrasher

Yetkin
Yer
Batman
Elimde bir laptop var, içindeki Windows sıfırlama sonrası oluşan bir hata sonucunda çökmüş durumda. Ben de açılışta marka logosu geliyor diye UEFI destekliyordur diye düşündüm. BIOS'tan kontrol ettiğimde hem Legacy Support hem de UEFI Support ayarının açık olduğunu gördüm.
Marka logosu geldiğine göre Windows zaten UEFI olarak kurulmuştur diyerek Legacy ayarını kapattım ama sistem diski görmedi bu da Windows'un Legacy kurulduğunu gösteriyor.
Hangisi doğru bilgi veriyor anlayamadım.

IMG-20260106-WA0014.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanırım UEFI bir BIOS bu.

Yardımcı olur belki diye atmak istedim.

Sanırım UEFI bir BIOS bu.

Yardımcı olur belki diye atmak istedim.

Hocam peki Legacy Support kapatıldığında Windows kurulu diskin algılanmamasının sebebi nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran görüntüsünü incelediğimde OS Boot Manager seçeneği UEFI Boot Order listesinin içerisinde yer alıyor fakat Legacy Boot Order listesinde yer almıyor. Ben UEFI olarak kurulum yapıldığını düşünüyorum.

Güvenli Mod'da açılmıyor mu sistem?

Ekran görüntüsünü incelediğimde OS Boot Manager seçeneği UEFI Boot Order listesinin içerisinde yer alıyor fakat Legacy Boot Order listesinde yer almıyor. Ben UEFI olarak kurulum yapıldığını düşünüyorum.

Güvenli Mod'da açılmıyor mu sistem?
Hayır açılmıyor Windows tamamen bozulmuş durumda.

Ya EFI dosyasını onarmaya çalışacaksınız ya da önemli dosyalarınız yoksa temiz kurulum yapacaksınız gibi görünüyor.

Kendin sorunun cevabını vermişsin zaten.
"Legacy ayarını kapattım ama sistem diski görmedi." eğer disk MBR bölüm düzenindeyse, BIOS'ta Legacy Support kapalıyken diski boot edilebilir aygıt olarak görmez. UEFI için diskin GPT olması şart.

HP laptoplarda açılışta marka logosunun gelmesi standart BIOS özelliği zaten Windows'un UEFI modunda çalışıp çalışmadığını garanti etmiyor. BIOS'tan Legacy Support ayarını tekrar enabled yap, sistem açılacaktır.

Format atacaksan diski silip UEFI kurmanı öneririm, daha hızlı açılır. Ama şu anki hali Legacy.