Doge 19

Üstün
Makaleler
1
Merhaba.

Sizlerin büyük olasılıkla ilk kez göreceği bir PSU satın aldım. 2004 yıllarında üretilmiş, "Gerçek 450W" olduğunu iddia eden ve kutu içeriğinde analog Wattmetre'si olan bu PSU'yu paylaşmak istiyorum. Forumda nostaljik bir ürün daha bulunsun.

Cooler Master Real Power RS-450-ACLY

IMG_20250807_191954_269.webp

PSU'yu ufak bir pazarlıkla 650 TL'ye aldım. Anakart 24 to 20 pin dönüştürücü kablosu hariç kutu içeriği duruyordu. Göstergenin cam jelatini dahi sökülmemiş. Hatta garanti etiketi de yerindeydi. Satıcının orta yaşlı ve bilgili biri olmasından tahmin ediyorum ki PSU'yu uzun yıllar kullanmış; belki de ilk sahibi. Tozlardan belli ki yılların hakkı verilmiş. Hava kompresörüyle tozunu attım, fan milini yağladım. Fan öyle bi' toz yemiş ki rulman göbeğindeki plastiğe toz parçaları biriktiği görülüyor. Biraz gürültülü çalışıyor zaten.

IMG_20250807_131839_608.webp
IMG_20250807_135313_722.webp

Kapağı açar açmaz bir PSU'da hava akışını yönlendiren bir parça olduğunu görmek bana sürpriz oldu. Yakın tarihlerde üretilen adı sanı belirsiz "gri kutulara" kıyasla içi epey dolu görünüyor. Toshiba marka transistör dahi var mış. Kabloların çoğu ise Molex'ten ibaret. 4'lü CPU kablosu olması ve ekran kartına bağlayabileceğimiz bir PCI-e kablosu bulunmadığından sistemde test edemedim. PSU'yu manuel çalıştırdım ama Wattmetre ibresini oynatacak kadar güç harcatamadım tabii ki. Ünite 1600-1700 Kg ağırlığında (kablolar hariç).

IMG_20250809_113753_309.webp
IMG_20250807_181627_482.webp
IMG_20250807_183906_295.webp

IMG_20250807_173927_545.webp

IMG_20250807_172740_041.webp
IMG_20250807_174601_890.webp
IMG_20250807_174434_173.webp
IMG_20250807_174129_294.webp

Cooler Master'ın kendine has ürünlerini (özellikle eskileri) sevdiğimden, bir tanesini bulunca alıp kenara koyarım. Bu PSU'nun ise analog Wattmetre'ye sahip olması beni asıl cezbeden taraf oldu. Sistemin çektiği güç hakkında kullanıcıyı anlık olarak bilgilendirmesi direkt bana hitap eden bir özellik çünkü. Genel anlamda kalitesi güven veriyor ve 21 yıldır kullanıldığını varsayarsak hiçbir arızası yok sanırım.

Ayrıca @Andar Han ve @Oreki bu güç kaynağı hakkında ne söylemek isterseniz zevkle okurum. Ayrıcalığı varsa neler olduğunu merak ediyorum.
Fotoğrafları elimden geldiğince düzgün çekmeye çalıştım, umarım yeterlidir. Konuyu hazırlarken resimleri ideal boyutlarda yaptım ama değişiklikleri kaydedince eski haline döndü veya sapıttı, düzeltmeye ne kadar uğraşsam da böyle kaldı.

İnceleme niteliği taşır mı bilmiyorum. Sadece forumla paylaşmak istedim.
Zamanında detaylı bir incelemesi yayımlanmış: Cooler Master Real Power RS-450-ACLY Power Supply

İlginize teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba.

Sizlerin büyük olasılıkla ilk kez göreceği bir PSU satın aldım. 2004 yıllarında üretilmiş, "Gerçek 450W" olduğunu iddia eden ve kutu içeriğinde analog Wattmetre'si olan bu PSU'yu paylaşmak istiyorum. Forumda nostaljik bir ürün daha bulunsun.

Cooler Master Real Power RS-450-ACLY

Eki Görüntüle 171559
PSU'yu ufak bir pazarlıkla 650 TL'ye aldım. Anakart 24 to 20 pin dönüştürücü kablosu hariç kutu içeriği duruyordu. Göstergenin cam jelatini dahi sökülmemiş. Hatta garanti etiketi de yerindeydi. Satıcının orta yaşlı ve bilgili biri olmasından tahmin ediyorum ki PSU'yu uzun yıllar kullanmış; belki de ilk sahibi. Tozlardan belli ki yılların hakkı verilmiş. Hava kompresörüyle tozunu attım, fan milini yağladım. Fan öyle bi' toz yemiş ki rulman göbeğindeki plastiğe toz parçaları biriktiği görülüyor. Biraz gürültülü çalışıyor zaten.

Kapağı açar açmaz bir PSU'da hava akışını yönlendiren bir parça konulduğunu görmek bana sürpriz oldu. Yakın tarihlerde üretilen adı sanı belirsiz "gri kutulara" kıyasla içi epey dolu görünüyor. Toshiba marka transistör dahi var mış. Kabloların çoğu ise Molex'ten ibaret. 4'lü CPU kablosu olması ve ekran kartına bağlayabileceğimiz bir PCI-e kablosu bulunmadığından sistemde test edemedim. PSU'yu manuel çalıştırdım ama Wattmetre ibresini oynatacak kadar güç harcatamadım tabii ki. Ünite 1600-1700 KG ağırlığında (kablolar hariç).

Cooler Master'ın kendine has ürünlerini (özellikle eskileri) sevdiğimden, bir tanesini bulunca alıp kenara koyarım. Bu PSU'nun ise analog Wattmetre'ye sahip olması beni asıl cezbeden taraf oldu. Sistemin çektiği güç hakkında kullanıcıyı anlık olarak bilgilendirmesi direkt bana hitap eden bir özellik çünkü. Genel anlamda kalitesi güven veriyor ve 21 yıldır kullanıldığını varsayarsak hiçbir arızası yok sanırım.

Ayrıca @Andar Han ve @Oreki bu güç kaynağı hakkında ne söylemek isterseniz zevkle okurum. Ayrıcalığı varsa neler olduğunu merak ediyorum.
Fotoğrafları elimden geldiğince düzgün çekmeye çalıştım, umarım yeterlidir.

İnceleme niteliği taşır mı bilmiyorum. Sadece forumla paylaşmak istedim.
Zamanında detaylı bir incelemesi yayımlanmış: https://silentpcreview.com/cooler-master-real-power-rs-450-acly-power-supply/

İlginize teşekkürler.

ıuıı.webp

EMI filtresi yeterli duruyor. 2 tane chocke bobin, 1 tane NTC, o sarılı olan sanırım MOV, 2 tane X kapasitörü, 2 tane y kapasitörü ve son olarak şu sağdaki siyah olanda sigorta sanırım. Eksik bir parça yok EMI filtresinde. NTC ve sigortanın değerleri belli olsaydı daha iyi olurdu.

Grup regulasyonlu bir tasarımı var.

1754749300958.webp

2 adet bobin var. Büyük olan 12v ve 5V kanalının küçük olan 3.3v kanalının.

1754749451784.webp

Bridge rectifier 8 amper seçilmiş.

1754749649639.webp

PWM kontrolcü ML4800CP. İçinde belirli korumalar var.

1. Bulk kapasitör markası Nippon Chemi-Con. PAG serisine ait. Kaliteli.

1754750603689.webp

2. kapasitör markası Ltec. @Oreki dünkü konuda bu firmanın chengXden bile kötü olduğundan bahsetmişti. Fakat 2004 yılında belki daha iyi üretim yapıyor olabilirler. 450v 150uf. İki kapasitör birleştiğinde 270uf yapıyor. 450w için sınırda gibi.

1754751260491.webp

Son düzenleme:
Zamanının ötesinde bir PSU gerçekten, geri dönüş yapacağım. Ben gelene kadar @Andar Han bakarsa yazar zaten, dışardayım şimdi.

2. kapasitör markası Ltec. @Oreki dünki konuda bu firmanın chengXden bile kötü olduğundan bahsetmişti.

ChengX aslında segmentine göre gayet iyi bir üretici. Tier 1 firmaların ayrıldığı asıl nokta, kalite kontrol süreçleri.

Üstünkörü bakınca OEM sahibi Acbel sanırım. Resimlerde görülen birkaç eleman gayet kaliteli duruyor. APFC mosfetlerinin Toshiba (datasheetine göre 500V-15A), PWM/PFC kontrol entegresinin Fairychild (bir süre önce On SemiConductor tarafından alınmıştı) olması, bazı yerlerde ucuza kaçılmadığını gösteriyor.

APFC katı girişinde PCB'nin sol altındaki sarı büyük indüktöre ve yine PWM/PFC kombo entegresinin bağlı olduğu dikey devrenin alt kısmındaki 4 adet diyotla yapılmış 5VSB için olduğunu tahmin ettiğim köprü doğrultucu yapısına da böyle eski ve düşük güçte modellerde pek rastlanmıyor. Bu arada o devrenin hemen arkasındaki ufak sarı transformatör de yine 5VSB kanalı için olmalı.

PCB'nin tam ortasındaki ana transformatörün üzerindeki elemanlar siyah bir parça ile kapanmış, sanırım izolasyon transformatörü ve transistörleri de orada konumlanmış.

Bunun dışında 1. ve 2. soğutucunun ön ve arkasındaki elemanların birkaçı gözüküyor, tam sayısı ve nitelikleri görülebilirse biraz daha fazla veri elde etmiş oluruz. Tahminimce DC tarafta sadece schottky diyot kullanılmamıştır ama fotoğraf paylaşırsanız daha iyi olur.

Bir de yine DC kapasitörleri de tam seçilmiyor sanırım birkaç farklı marka söz konusu.

Açıkçası şu haliyle bile yaşına göre güzel model.

Son düzenleme:
PCB'nin tam ortasındaki ana transformatörün üzerindeki elemanlar siyah bir parça ile kapanmış, sanırım izolasyon transformatörü ve transistörleri de orada konumlanmış.
Bahsettiğiniz kısmın altında 4 adet aynı eleman sırayla dizilmişti. Aradan çekmeye çalıştım ama kamera netlememişti.
ama fotoğraf paylaşırsanız daha iyi olur.
Netleyebildiğim her yeri çekmeye çalıştım. Bazı yerler eksik kaldı maalesef.

@Doge, internette de birkaç inceleme var lakin fotoğrafları yine sınırlı. Hatta 550W olanını TechPowerUp incelemiş (tâbii bu inceleme de direkt kullanılamaz, güç farkı olan aynı serideki modeller, farklı platform ve farklı yapı kalitesine sahip olabiliyor) ama onun da verileri biraz kısıtlı;

Son düzenleme:
Bu PSU'nun zamanının ötesinde olmasının sebeplerinden birisi APFC kullanması zaten. 2004 yılında bizler arkadan el ile 110V/220V ayarını yapmayı unutup PSU'ları havaya uçuruyorduk. PPFC kullanan PSU'lar bu ayarı otomatik yapamıyorlardı, bu PSU otomatik yapıyor APFC kullandığından ötürü. Onunla alakalı olarak yazım vardı zaten buralarda bir yerde. Şimdi başlayalım.

1754786778694.webp

PWM ve APFC combo controller çipi ve circuit'i. Çipin arkasında seramik kapasitörler kümelenmiştir. Gelen AC'yi ortalamada 320V DC'ye (AC RMS (Root Mean Square) hesaplaması) dönüştürerek arkasındaki mosfetleri çalıştırır. Şunlar:

1754787599179.webp

Ardından da bulk kapasitörü şarj edilir ve yoluna devam eder.

Bu controller'ın en ünlülerine aslında sürekli denk geliyoruz. CM6800, tanıdık gelmiştir.

Bu çipin de temel olayı zaten verimlilik artışı sağlamak, APFC vs PPFC yazımda anlatmıştım bunları. Main Switcher'lar eli yüzü düzgün, çipin de kalitesi yerinde.

Şimdi gelelim asıl soruya: 2004 yılında çıkan bir PSU neden iki tane bulk kapasitörüne sahip olabilir?
Cevabı elbette işin ekonomisinde gizli. İki kapasitör de 450V ve kaliteleri arasında bu kadar uçurum olması insanı ilk başta şüpheye düşürüyor ama aslında çok basit: maliyet.

Tek bir kapasitörle elde edilen değer, iki ayrı kapasitörle elde edilen değerden daha pahalıdır. Ancak burada japon kapasitörler daha maliyetli olduğundan bir tanesini LTEC seçmişler, diğeri de Nippon olsaydı muhtemelen o dönemde PSU'nun fiyatı daha da uçuk olacaktı. Günümüzde de firmalarda bu tarz tercihlerin yaygın olduğunu gözlemliyoruz.

1754790820216.webp

550W modeli için 525W yükteki ripple değerleri dönemi için gerçekten iyi. 2004 yılından bahsediyoruz. 54 mV uzaktan bakınca pek iyi gelmiyor ama bugün üretilen A600DN'ler 120mV limitlerini aşıyor. 5V değerlerine tek kelimeyle bayıldım. 23 mV nedir? Müthiş.

1754790981586.webp

PF readingleri yine epey iyi, üstüne tatlı bir verimlilik ile günü kapatıyor. Günümüzdeki çoğu giriş seviyesi PSU'ya 21 yıllık geçmişi ile taş çıkartacak bir iş var ortada.

Açıkçası şu haliyle bile yaşına göre güzel model.

Çok iyi çok. 21 yıl olmuş, A600DN bunun getir götürünü falan yapar anca.

Bu bilgiler her yerde bulunmaz gerçekten. Emeğinize sağlık.

Şimdi PSU gözümde daha da değerlendi. İleride retro bir sistem toplarsam ilk parçası bu PSU olacak.

PSU'da önceden resimlerini çektiğim ve gözüme takılan birkaç parça var.

Şu iki bacaklı olan sanırım bobin. İlk fotoğraflarda görünen pembe noktalı eleman. Peki bunun kauçukla sarılması ve yerden yüksekte olmasının amacı ne?

IMG_20250807_175018_150.webp

Şu kablo da bir parçanın içinden geçiyor. Neden?

IMG_20250807_174631_602.webp

Hemen altındaki mavi renkli, tornavidayla ayarı değiştirilebilir gibi duran eleman nedir?

Son düzenleme:
Bu bilgiler her yerde bulunmaz gerçekten. Emeğinize sağlık.

Şimdi PSU gözümde daha da değerlendi. İleride retro bir sistem toplarsam ilk parçası bu PSU olacak.

PSU'da önceden resimlerini çektiğim ve gözüme takılan birkaç parça var.

Şu iki bacaklı olan sanırım bobin. İlk fotoğraflarda görünen pembe noktalı eleman. Peki bunun kauçukla sarılması ve yerden yüksekte olmasının amacı ne?

Eki Görüntüle 171783

Şu kablo da bir parçanın içinden geçiyor. Neden?

Eki Görüntüle 171785

Hemen altındaki mavi renkli, tornavidayla ayarı değiştirilebilir gibi duran eleman nedir?

O üstteki bobin oluyor. 5vsb transformatörünün bobini gibi geldi bana. Ama neden 2 tane kocaman transformatör kullanmışlar anlamadım. Andar han veya oreki biliyordur.

1754819548123.webp

O mavili olan trimpot. APFC'nin sol kısmına koymuşlar. Ayrıca ayrı PCB üzerinde. EMI filtresiyle alakalı sanırım. Cevapları bende merak ettim.

1754820106341.webp

Pasif bir ferrit halkası olabilir mi acaba bu? Eğer öyleyse pasif filtreleme yapıyor olması lazım. O trimpotta kablodan gelen sinyalleri yönetiyor olabilir.

Çok garip bir tasarımmış bende merak ettim.

Şimdi gelelim asıl soruya: 2004 yılında çıkan bir PSU neden iki tane bulk kapasitörüne sahip olabilir?
Cevabı elbette işin ekonomisinde gizli. İki kapasitör de 450V ve kaliteleri arasında bu kadar uçurum olması insanı ilk başta şüpheye düşürüyor ama aslında çok basit: Maliyet.

1754820866559.webp

Andar han hocamın attığı incelemeki modelde 2 tane nippon chemi con kullanılmış. 550w olduğundan değil mi?

@Doge, Hocam bu arada cevaplarsanız sevinirim bu güç kaynağını nereden buldunuz acaba?

Son düzenleme:
Peki bunun kauçukla sarılması ve yerden yüksekte olmasının amacı ne?

Yüksek ihtimalle hemen yanındaki transformatörün manyetik etkisini düşürebilmek için o şekilde konumlanmış ama tam olarak emin değilim. Bobinlerin sarılması ise genelde titreşimi düşürme maksadı ile oluyor. Coil whine engellemede bobine silikon sıkılmasınin temeli de buna benzer.

@Yusuf7878'in de belirttiği gibi trimpot hemen üzerindeki küçük Teapo marka kondansatörle ve yukarıdaki halka ile beraber ripple filtrelemesi için ekstra olarak konulmuş olması olası.

Ama neden 2 tane kocaman transformatör kullanmışlar anlamadım.

Biri ana transformatör zaten. Diğeri de APFC indüktörü yeni nesil modellerde daha küçük kullanılıyor. Misal Pylon 550W modelinde PCB'nin solunda doğrultucunun hemen üzerindeki nispeten daha küçük siyah indüktör gibi.

pMpzDQ87obNqB4PX4Zmvgd-970-80.jpg.webp