Corsair H100 RGB 240 mm sıvı soğutucu tamir edilebilir mi?

sentetik

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

Buraya yeni üye oldum. Daha önce de takip ediyordum ama üye olmayı başıma bir dert gelince akıl edebildim. Konu başlığından da anlaşılacağı üzere büyük bir derdim var. İki sene önce (2023 Ocak ayında) almış olduğum sıvı soğutmam büyük ihtimal pompa arızası verdi. Forum içerisinde arama yaptım ama tamirat kısmı ile ilgili bir konu bulamadım. YouTube'da tamirini yapan bir yer buldum ama uzun seneler önce aktifliği bırakmış. Sitesi de iptal olmuş. İstanbul içerisinde güvenilir bir yer var mı onu da bilmiyorum. Bu yüzden sizlere danışayım dedim.

Öncelikle sistemin detaylarını yazayım (çok güçlü bileşen isteyen oyunlar oynamadığımdan -genelde tek bir oyun oynuyorum- sistemim bana oldukça yeterli, zamanında çok uygun fiyata toplama olarak almıştım, bazı bileşenler hoşunuza gitmeyebilir ama bütçemin elverdiği kadar "malum sebeplerden" bu şekilde aldım);
  • Anakart: MSI Z690-A Wi-Fi DDR4.
  • İşlemci: 12.nesil i3-12100
  • RAM: Corsair 32 GB (166+16 Dual) cMG32GX4M2D3600C18.
  • Ekran kartı: RTX 4060 Ti 8 GB.
  • Disk1: Samsung NVMe disk 1TB (heatsink, kendi soğutma bloku var)
  • Ekstra SSD diskler de mevcut ama ana oyunum Samsung üzerinde kurulu (diğerleri de eski oyunlar -metro Redux, BioShock gibi)
  • Sıvı soğutma: Corsair H100 RGB 240 mm Intel(1700p)-AMD uyumlu sıvı soğutucu.

Problemim ise; 12 Ekim gecesi ani bir FPS düşüşü ile başladı. Ne oluyor derken birden bütün sistem yavaşladı. Ben de işlemci ve RAM kullanımına bakarken bir anda %40 işlemci gücünü geçmeyen değerlerin %70 altına inmediğini gördüm. Sistemdeki bütün uygulamaları kapatmama rağmen (acaba bilmediğim bir virüs mü bulaştı diye düşünürken) çeşitli sistem izleme monitörleri ile işlemcinin aşırı ısındığını gördüm. Sonra aniden kapanmalar başladı. En son kapanma olduğunda açılış ekranında BIOS uyarısı denk geldi. Uyarıda "soğutma sisteminde bir hata var, işlemci aşırı ısınıyor" deyince benim jeton düştü. Zar zor BIOS'a girdiğimde eklediğim görseldeki uyarıyı aldım. Dikkat ederseniz CPU sıcaklık değeri 99 dereceye ulaşmış. Acaba dedim termal macunda mı bir sıkıntı oldu? Hemen bilgisayarı kapatıp soğutucu bloğunun işlemci üzerindeki pompa ünitesini söktüm ve kontrol ettim. Macun durumu gayet iyiydi. Kuruma olmamış. Akışkanlığı devam ediyordu. Biliyorum neredeyse 3 seneye yaklaşmış ama işlemciye yük bindirecek şekilde aşırı yüksek performanslı bir işlem veya oyun oynamıyorum. Başta da belirttiğim gibi sadece tek bir oyun odaklı kullanıyorum neyse. Macunu bendeki "Zalman ZM-STC8" ile yeniledim. Tekrar çalıştırdım. Problemsiz açıldı. Isı değerleri normal. Çalışmaya devam etti. Hiçbir işlem yapmadığım halde bir 15-20 dakika bekledim. Sonra bilgisayar yine kapandı ama ekranda "güncelleştirme devam ediyor" yazısı çıktı. Ben de herhalde bir güncelleştirme çıktı ve onu işleme aldı derken yine ekteki yüklediğim uyarı penceresi BIOS'a girmeden direkt karşıma çıktı. Eyvah dedim sıvı soğutma gidici. Hemen sistemi kapatıp komple sıvı soğutmayı söktüm, elimde sıfır stok işlemci ile gelen soğutma ünitesi duruyordu. Onu taktım. Bu sefer her şey stabil. Sıcaklık değerleri maksimum bu stok fan ile 70 dereceyi görüyor. Maksimumu da Windows açıldığında ilk yükte görüyor. Onun dışında boşta 38-40 derece, uygulama veya oyunu açtığımda 65-68 derece maksimum.

En başta da dediğim gibi bu sıvı soğutma tamir ediliyor mu? Çünkü günümüz şartlarında aynı ürünü aldığım ilk fiyatın neredeyse 3 katı bir ücret vermek (şu anki fiyatı 4.300-4.500 lira bandında) benim durumumda çok zor. Eğer tamiri yapılıyorsa yeni bir işlemci ve yeni bir daha büyük kasa almayı planlıyordum. Ona göre kendimi ayarlayacağım.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama ilk defa bu kadar çaresiz kaldım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Sıvı soğutucuların ömrü biraz kısa oluyor. 3 yıl gibi bir süre kullandıysanıza bu soğutucu için yeterli gibi duruyor miladını bitirmiş. Kule tipi bir soğutucu işini görecektir fakat stok soğutucu ile aldığın değerler gayet iyi. 3 yıl gibi bir sürede arıza yapması bence normal bir durum yük bindirme ile alakası yok bu konunun.

Hemen servise yolla tamir olmazsa garanti kapsamında değiştirsinler. Soğutucunun garantisi 3 yıl.

Cevaplar için teşekkürler, teknik servise yazı yazdım. Seri numarasını istiyorlarmış. Gelen cevaba göre buradan son durumu bildiririm ama malum ülkede herkes çok uyanık olduğu için kabul etmeme ihtimalleri çok yüksek. Bu yüzden ikinci bir alternatif olarak Gerforce GT 730 isimli arkadaşın önerisini de dikkate alarak "Kule Tipi" soğutucuya yönelmem gerekebilir. Alternatif olarak hangi tip veya markayı önerirsiniz? Ona göre araştırmamı yapayım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…