Değerli dostlar, o zaman bu sevdadan vazgeçiyorum. Zaten fanların küçük olmaları dolayısıyla hem gürültülüler hem de dar bir alanı soğutabiliyorlar.

CPU fanları yerine 1 veya 2 adet aynı RPM'e sahip 140mm fanla bu işe devam edeceğim. Arduino ile yapmak istiyorum.

Sizlere şöyle bir sorum daha var, @Yuki konuyu biliyorsunuz:
10K potansiyometrede 1 ila 10 aralığında ayarlama yapılabiliyordu ama bende sadece 1-2 aralığında çalışıyordu, Pot'u 2'nin ötesine çevirince fanlara güç gitmiyordu. Sonra potansiyometre yanıp çöp oldu zaten.
Böyle bir durum yaşamıştım. Acı tecrübe kazanmanın haricinde param da boşa gitmişti.
  • Örneğin bu fan/fanlar, 12V/0.30 değerinde ve 1600 RPM hızında çalışıyor olsun.
  • Potansiyometre 10K olsun.
  • Adaptör de 12V/1A olabilir veya Arduino için nasıl bir güç kaynağı gerekiyorsa o.
Arduino üzerinden nasıl sağlıklı bir şekilde kullanabilirim?

Değerli dostlar, o zaman bu sevdadan vazgeçiyorum. Zaten fanların küçük olmaları dolayısıyla hem gürültülüler hem de dar bir alanı soğutabiliyorlar.

CPU fanları yerine 1 veya 2 adet aynı RPM'e sahip 140mm fanla bu işe devam edeceğim. Arduino ile yapmak istiyorum.

Sizlere şöyle bir sorum daha var, @Yuki konuyu biliyorsunuz:

Böyle bir durum yaşamıştım. Acı tecrübe kazanmanın haricinde param da boşa gitmişti.
  • Örneğin bu fan/fanlar, 12V/0.30 değerinde ve 1600 RPM hızında çalışıyor olsun.
  • Potansiyometre 10k olsun.
  • Adaptör de 12V/1A olabilir veya Arduino için nasıl bir güç kaynağı gerekiyorsa o.
Arduino üzerinden nasıl sağlıklı bir şekilde kullanabilirim?

En sağlıklı yol her fan için ayrı bir potansiyometre kullanmak olacaktır.

@Doge, biraz farazi bir şekilde cevap vermiş olacağım; ama anlattıklarınıza binaen aklımdaki senaryoda ben bağlantıları şöyle yapardım: Potansiyometrenin bir ucunu 5V pinine (voltaj için), diğer ucunu GND pinine (referans için) bağlardım. Orta pinini ise analog pinlerden (Arduino için) birine bağlardım. Fanın pozitif ucunu 12V pinine (motor gücü için), negatif ucunu da GND pinine (akımın dönüş yolu için) bağlardım. Kontrol pinini ise PWM pinlerinden birine bağlardım.

Hangi malzemeleri satın almam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?

Yavaş yavaş temin edeceğim; önce fanlar, kablolar, güç kaynağı, düzeneğin tasarımı ve sonra sizlerin önereceği gereken devre elemanları.

Bu süreçte çok soru sorabilirim : )
@Doge MOSFET ile de bunu yapabilecegini onceki konuda belirtmistim tabii bu sekilde yaparsan biraz urun arastirmasi yapman gerekecek ve MOSFET'i de sogutman gerekecek.
Arduino ile belki MOSFET'e gerek kalmaz diye düşünmüştüm.

Son düzenleme:
Herhangi bir Arduino modeli ve basit bir motor sürücü tüm sorunları halledecektir.
Bu iki ürün ve ekstra olarak bir güç kaynağı ile çok basit şekilde halledebilirsiniz.

Bu ürünler gerekli Arduino ve motor sürücü daha sonra geriye güç kaynağı ve yazılım kısmı kalıyor.

Fan hızı kontrolü için bunu kullanabilirsin. Direk güç kaynağının çıkışına ya da direk USB olarak takarak bütün fanların hızını ayarlayabilirsin. Kullanıyorum, memnunum.

Fan hızı kontrolü için bunu kullanabilirsin. Direk güç kaynağının çıkışına ya da direk USB olarak takarak bütün fanların hızını ayarlayabilirsin. Kullanıyorum, memnunum.
En fazla 8V çıkış veriyor, işime yaramaz.

@Yuki @HDDKullanıyorum @7025 Arduino ve potansiyometre ile fanlara 12V güç verebiliyor muyum yoksa doğrudan adaptörden sorunsuz şekilde aktarabilecek miyim? Araştırdığım kadarıyla Arduino 5V çıkış veriyormuş.

Şöyle bir ürünü alsam gereksiz olur mu yoksa sadece Arduino Uno kartı yeterli mi?