Fanı kontrol etmek için röle veya MOSFET kullanabilirsiniz. Röle kullanmanız durumunda, Arduino sadece röleyi açıp kapatarak fanı kontrol eder ve fanın güç devresinden tamamen izole olur - diye tahmin ediyorum, yanlışsam diğer arkadaşlar beni düzeltirler. MOSFET tercih ederseniz, Arduino'nun 5V çıkışını kullanarak doğrudan 12V'luk fanı kontrol edebilirsiniz.Arduino ile fana 12V güç verebiliyor muyum yoksa doğrudan adaptörden sorunsuz şekilde aktarabilecek miyim? Araştırdığım kadarıyla Arduino 5V çıkış veriyormuş.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 15 Aralık 2023
- Makaleler
- 4
Uno'nun dahili dijital pinlerinin cikisi evet dusuk, 40mA ile sinirli bu yuzden onceden de bahsettigim gibi akimi yukseltmeniz gerek. Bunu @7025 'in dedigi gibi MOSFET ile ya da basit bir BJT transistor ile yapabilirsiniz, transistorun cikis akimi 0.5-0.6A olacak sekilde secim yapin.Araştırdığım kadarıyla Arduino 5V çıkış veriyormuş.
HDDKullanıyorum
Üstün
En fazla 8V çıkış veriyor, işime yaramaz.
@Yuki @HDDKullanıyorum @7025 Arduino ve potansiyometre ile fanlara 12v güç verebiliyor muyum yoksa doğrudan adaptörden sorunsuz şekilde aktarabilecek miyim? Araştırdığım kadarıyla Arduino 5V çıkış veriyormuş.
Şöyle bir ürünü alsam gereksiz olur mu yoksa sadece Arduino Uno kartı yeterli mi?
Eğer Arduino hoşuna giderse bu tarz bir set alabilirsin şu an için bütçe kısıtlı durumdaysa gerek yok ve evet Arduino 12v giriş 5V çıkışa sahiptir fanları beslemek için motor sürücü kullanacağız
L298N Voltaj Regulatörlü Çift Motor Sürücü Kartı(Kırmızı PCB) Satın Al | Robotistan
L298N Voltaj Regulatörlü Çift Motor Sürücü Kartı(Kırmızı PCB) en uygun fiyatla Robotistan'da! Aynı gün kargo ve taksit avantajlarıyla hemen sipariş verin!
Doge
Yetkin
- Makaleler
- 1
Bu seferki düzeneğimde MOSFET'i soğutamam, daha minimal bir şey olacak.
Fanlar da 2x 12V/0.50A olacak.
Bu durumda potansiyometre ile 12V bağlantısı için gereken motor sürücüsü, transistörle aynı görevi mi görecek?
Yani motor sürücü alırsam, transistörlere (veya tam tersi) gerek kalmaz mı?
Fanlar da 2x 12V/0.50A olacak.
Uno'nun dahili dijital pinlerinin cikisi evet dusuk, 40mA ile sinirli bu yuzden onceden de bahsettigim gibi akimi yukseltmeniz gerek. Bunu @7025 'in dedigi gibi MOSFET ile ya da basit bir BJT transistor ile yapabilirsiniz, transistorun cikis akimi 0.5-0.6A olacak sekilde secim yapin.
Eğer Arduino hoşuna giderse bu tarz bir set alabilirsin şu an için bütçe kısıtlı durumdaysa gerek yok ve evet Arduino 12v giriş 5V çıkışa sahiptir fanları beslemek için motor sürücü kullanacağız
![]()
L298N Voltaj Regulatörlü Çift Motor Sürücü Kartı(Kırmızı PCB) Satın Al | Robotistan
L298N Voltaj Regulatörlü Çift Motor Sürücü Kartı(Kırmızı PCB) en uygun fiyatla Robotistan'da! Aynı gün kargo ve taksit avantajlarıyla hemen sipariş verin!www.robotistan.com
Bu durumda potansiyometre ile 12V bağlantısı için gereken motor sürücüsü, transistörle aynı görevi mi görecek?
Yani motor sürücü alırsam, transistörlere (veya tam tersi) gerek kalmaz mı?
- Makaleler
- 4
L298N alirsaniz evet transistore gerek kalmaz.
Doge
Yetkin
- Makaleler
- 1
Montajlama ve özgürlük potansiyeli konusunda daha avantajlı gibi.
L298N sürücüsünün çalışma akımı 2A olarak belirtilmiş. Devreye fanları ve Arduino Uno kartını da katarsak, 12V?A kaç Amperlik bir adaptöre (uygun oluyor ise trafo) ihtiyacım var?
O halde gerekenleri şöyle anlıyorum, yanlışsam düzeltiniz;
2x 12V/0.50A fan için 10K potansiyometre, L298N motor sürücü ve Arduino Uno.
L298N sürücüsünün çalışma akımı 2A olarak belirtilmiş. Devreye fanları ve Arduino Uno kartını da katarsak, 12V?A kaç Amperlik bir adaptöre (uygun oluyor ise trafo) ihtiyacım var?
HDDKullanıyorum
Üstün
Montajlama ve özgürlük potansiyeli konusunda daha avantajlı gibi.
o halde gerekenleri şöyle anlıyorum, yanlışsam düzeltiniz;
2X 12V/0.50A fan için 10K potansiyometre, L298n motor sürücü ve Arduino Uno.
L298n sürücüsünün çalışma akımı 2A olarak belirtilmiş. Devreye fanları ve Arduino Uno kartını da katarsak, 12v? A kaç amperlik bir adaptöre (uygun oluyor ise trafo) ihtiyacım var?
2-5a arası bir trafo işinizi görecektir LED trafosu ismiyle elektronik dükkanlarında satılır.
Doge
Yetkin
- Makaleler
- 1
Bu arada kafama takılan ve bu konuyu da ilgilendiren bir durum için şu konuyu açtım, bakarsanız memnun olurum: Fanlar düşük akım çekiyor
@Yuki @7025 @HDDKullanıyorum İnternette satılan 12V/5A adaptör ve trafolara baktığımda hepsinde ya düşük voltaj ya da düşük amper vermesi gibi sorunlardan bahsedilmiş.
Bendeki adaptörlere de kendi çapımda şöyle bir test yaptım;
Fanları 2A adaptörle çalıştırdım. Fanların etiketinde yazan Amperlerin toplamda 1.15A ediyor ama Wattmetrede 0.70A civarı değer görünüyordu ve fanlar son hızda çalışıyordu. Fanlar 2A adaptörde bile 0.70A akım çekip son hızda çalışırken, 1A adaptörde fanların hızı düştü. Bence bu demek oluyor ki adaptörün verimliliği yerlerde.
Bu yüzden doğru değerleri verebilen bir adaptör bulmak istiyorum. Direkt 12V/10A trafo alsam tüm bu devreler için nasıl olur?
Önerileriniz ne olur, siz olsanız ne yapardınız?
@Yuki @7025 @HDDKullanıyorum İnternette satılan 12V/5A adaptör ve trafolara baktığımda hepsinde ya düşük voltaj ya da düşük amper vermesi gibi sorunlardan bahsedilmiş.
Bendeki adaptörlere de kendi çapımda şöyle bir test yaptım;
Fanları 2A adaptörle çalıştırdım. Fanların etiketinde yazan Amperlerin toplamda 1.15A ediyor ama Wattmetrede 0.70A civarı değer görünüyordu ve fanlar son hızda çalışıyordu. Fanlar 2A adaptörde bile 0.70A akım çekip son hızda çalışırken, 1A adaptörde fanların hızı düştü. Bence bu demek oluyor ki adaptörün verimliliği yerlerde.
Bu yüzden doğru değerleri verebilen bir adaptör bulmak istiyorum. Direkt 12V/10A trafo alsam tüm bu devreler için nasıl olur?
Önerileriniz ne olur, siz olsanız ne yapardınız?
Son düzenleme:
- Makaleler
- 4
10A o devre icin genel olarak cok fazla olur, regule etmek icin de devreyi kalabaliklastirmak gerekecek.Bu yüzden doğru değerleri verebilen bir adaptör bulmak istiyorum. Direkt 12V/10A trafo alsam tüm bu devreler için nasıl olur?
Doge
Yetkin
- Makaleler
- 1
Anlayamadım, regüle etmek derken?10A o devre icin genel olarak cok fazla olur, regule etmek icin de devreyi kalabaliklastirmak gerekecek.
10A kullanmak garanti olur ve trafo zorlanmadan daha verimli çalışır diye düşünmüştüm.