@HDDKullanıyorum @Yuki Bağlantılar doğru mu?

Eki Görüntüle 57761

Detayları eklemeden önce emin olmak istiyorum.

Olumsuz cevap gelmediği için doğru diye anlıyorum ama kafama takılan birkaç şey var.
  • Arduino'ya (+) ve (-) kablolar için sürücüde yer kalmıyor gibi.
  • Potansiyometrenin (+) ve (-) kabloların sürücüde nereye bağlanacağını göremedim.
  • PWM kablosu bağlantısında hata var gibi.
  • Fanları paralel bağlantı yapmak zorunda değilim sanki.
Sizin yazdıklarınıza bakarak yapmaya çalıştım. Resme bakınca ise soru işaretleri oluştu.

Arduino güç girişi için motor sürücüdeki 5v out ve GND pinleri kullanılır. Motor sürücünün GND pinine 2 kablo sokarak birisini arduino'ya vermek gerekir. 5v out ise tek kablo ile arduino'ya bağlanır potansiyometre Arduino üzerinden güç alıcak fan konusuna gelirsek paralel bağlamak zorundasınız.

Arduino güç girişi için motor sürücüdeki 5v out ve GND pinleri kullanılır. Motor sürücünün GND pinine 2 kablo sokarak birisini arduino'ya vermek gerekir. 5v out ise tek kablo ile arduino'ya bağlanır potansiyometre Arduino üzerinden güç alıcak fan konusuna gelirsek paralel bağlamak zorundasınız.
Öğrenmek için soruyorum; potansiyometre madem Arduino'ya bağlanacak, motor sürücü ne işe yaramış oluyor?

Ayrıca sürücüde A ve B şeklinde iki tane motor çıkışı var. Fanları bu ikisine ayrı ayrı taksam neden olmaz?

Son düzenleme:
Öğrenmek için soruyorum; potansiyometre madem Arduino'ya bağlanacak, motor sürücü ne işe yaramış oluyor?

Ayrıca sürücüde A ve B şeklinde iki tane motor çıkışı var. Fanları bu ikisine ayrı ayrı taksam neden olmaz?
Arduino üzerine motor bağlarsan Arduino bozulur. Motorlar çok fazla akım çeker bu akımı motor sürücü karşılayacak, elimizde 4 adet fan var 2 adet fan A çıkışına paralel diğer 2 fan ise B çıkışına paralel olarak konumlandırılıcak.

@HDDKullanıyorum Şöyle tekrardan açıklayayım;

Şemada olduğu gibi ve bahsettiğim üzere 2 adet 12V/0.50A fan kullanacağım. Bu iki fanı, sürücüdeki A ve B çıkışlarına ayrı ayrı bağlasam olmaz mı diye merak ediyorum.​
Bir diğer konu da;
"Öğrenmek için soruyorum; potansiyometre madem Arduino'ya bağlanacak, motor sürücü ne işe yaramış oluyor?"​
Çünkü ilk denememde potansiyometreyi yakmıştım. Çözümü ise motor sürücü kullanmakmış ama motor sürücüye neden bağlanmıyor? Motor sürücü bu devrede ne işe yarayacak?​

Şemayı tekrar atıyorum:

Adsız.png

Son düzenleme:
@HDDKullanıyorum şöyle tekrardan açıklayayım;

şemada olduğu gibi ve bahsettiğim üzere 2 adet 12V/0.50A fan kullanacağım. Bu iki fanı, sürücüdeki A ve B çıkışlarına ayrı ayrı bağlasam olmaz mı diye merak ediyorum.​
Bir diğer konu da;
"öğrenmek için soruyorum; potansiyometre madem Arduino'ya bağlanacak, motor sürücü ne işe yaramış oluyor?"​
çünkü ilk denememde potansiyometreyi yakmıştım. Çözümü ise motor sürücü kullanmakmış ama motor sürücüye neden bağlanmıyor? Motor sürücü bu devrede ne işe yarayacak?​

Şemayı tekrar atıyorum:

Eki Görüntüle 57865

Fan sayısı 2 adet ise paralel bağlantıya gerek yok 4 adet olursa gerek olur bu devrede motor sürücü motorlar için gereken akımı karşılayacak Arduino tek başına motor süremez potansiyometre Arduino'ya veri gönderecek bu veriler Arduino'daki yazılım tarafından incelenecek ve motor sürücüye gönderilecek potansiyometre Arduino ile haberleşecek yani.

Arduino tek başına motor süremez potansiyometre Arduino'ya veri gönderecek bu veriler Arduino'daki yazılım tarafından incelenecek ve motor sürücüye gönderilecek potansiyometre Arduino ile haberleşecek yani.
  • Şemadaki PWM bağlantısı, fanlar ve potansiyometrenin orta bacağı ile paralel şekilde Arduino'ya bağlı.
  • Fanların (+) ve (-) bağlantısı ise motor sürücüye bağlı olduğuna göre; Arduino, gelen PWM sinyalini işleyip motor sürücüye %50 veya %85 voltaj düşürmesi için komut gönderecek. Motor sürücü de fanlara giden voltajı ayarlayabilecek.
Buraya kadar doğru anlamış mıyım acaba?

Ben ise şöyle düşünmüştüm:
  • Fanlar PWM sinyalini Arduino'dan alıp, fanın kendi içindeki devreden komutu işleyerek gerektiği kadar adaptörden voltaj çekeceği şeklinde. (motor sürücü olmadan)
  • Yani sadece Arduino kullanarak PWM ile potansiyometreden voltaj ayarlaması yapabileceğim.
Örnek şema:

Adsız - Kopya.webp

Net bir şekilde öğrenebilmek için bunları soruyorum.

Güncelleme tarihi: 12.09.2025

Zaman buldukça geliştiriyorum.

IMG_20250707_122936_311~3.webp

Son düzenleme: