Çözüldü Crimson Desert'te zaman zaman %1 Low FPS düşüşü ve mikro stutter

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Cokonatnat

Uzman
Crimson Desert oynarken zaman zaman (her zaman değil, arada) belirgin %1 Low FPS düşüşleri ve mikro stutter yaşıyorum.

Ortalama FPS gayet iyi seyrediyor ama bu ara sıra yaşanan donmalar oyunu akıcı hissettirmiyor.

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 9500F (6C/12T, 32MB L3) 5 GHz
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R 7200 MHz
  • Ekran Kartı: ASUS Dual RTX 5060 Ti OC 16 GB GDDR7
  • RAM: 1×16 GB Goodram DDR5 5600MHz CL36 (şu an Single channel, biliyorum bu önemli bir faktör)
  • SSD: KLEVV Cras C715 1TB NVMe PCI-e Gen3 X4 Okuma 3200 MB – Yazma
    2000 MB M.2 SSD
  • Soğutucu: Thermalright Frozen Magic 240 ARGB 240mm Sıvı Soğutma
Oyun Ayarları:
  • NVIDIA Driver Version: 610.62
  • Çözünürlük: 1080p
  • Grafikler: High
  • DLSS: DLAA / DLSS 4.5
  • Frame Generation: 2X (Açık)
  • V-Sync: Kapalı
  • Display Mode: Fullscreen denendi (Borderless da test edildi)
  • Ortalama 75 FPS, %1 FPS bundan daha düşük oluyor. ( monitörüm 1080p 75 Hz bu arada )
  • Ayar değiştirince de durum değişmiyor.
  • Frame Generation açık/kapalı fark etmiyor.
Gözlemlediğim pattern:
  • Stutter'lar sürekli değil, belirli aralıklarla oluyor.
  • GPU sıcaklık/clock düşüşü gözlemlemedim, throttling gibi durmuyor, ortalama 65-72 derece arasında sıcaklık.
  • Bu arada frame gen kapatıp oynadığım zamanlarda oldu, %1 problemi her durumda var gibi, nadirde olsa bu yaşanıyor.
Sorunun kaynağını netleştiremedim, üç ihtimal arasında kaldım:
  1. RAM mi? Single channel 1×16 GB kullanıyorum, 2×16 GB'a (Dual channel) geçsem bu sorunu çözer mi, yoksa katkısı sınırlı mı kalır?
  2. GPU mi? RTX 5060 Ti 16 GB bu sınıfta dengeli bir kart gibi görünüyor ama emin değilim, GPU kaynaklı olma ihtimali var mı?
  3. X3D cache eksikliği mi? 9500F'de 3D V-Cache yok (32MB standart L3). X3D'li bir işlemciye (7800X3D gibi) geçsem bu spesifik stutter sorunu gerçekten düzelir mi, yoksa bu daha çok genel performans artışı mı sağlar, benim yaşadığım türden ani donmaları hedeflemez mi?
Benzer sistemde (RTX 5060 Ti + Ryzen 5000-9000 serisi) Crimson Desert oynayan var mı, aynı sorunu yaşıyor musunuz?

Aynı zamanda Single → Dual channel RAM geçişi yapıp belirgin iyileşme gören oldu mu?

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Goodram'den yanıt alamıyoruz. Peki, BIOS'tan birkaç ayar tavsiye edeceğim. Onları uyguladıktan sonra tekrardan deneyin bakalım oyunu, bir değişiklik olacak mı?
Tabii ki hocam uygularım tavsiyelerinizi bekliyorum, bu arada bilgisayarı satın alırken performans seçmiştim oem pakette gelmeden biosta gerekli ayarları yapıp göndermişlerdi.

deneyelim, kaybedicek bir şeyimiz yok.

Tabii ki hocam uygularım tavsiyelerinizi bekliyorum, bu arada bilgisayarı satın alırken performans seçmiştim oem pakette gelmeden biosta gerekli ayarları yapıp göndermişlerdi.

deneyelim, kaybedicek bir şeyimiz yok.

@Cokonatnat Hynix olduğundan emin olsak 6000 MT/s çektirecektim, şimdi böyle bir şeye girişirsek Boot etmez. Clear CMOS düğmesi de yok, CLRTC pinlerden sıfırlaman gerekir. O yüzden o konuda seni uğraştırmak istemiyorum. Birkaç optimizasyon ayarı önermek çok daha doğru olacak. Fayda edip etmeyeceği de meçhul çünkü, yelpaze geniş bu konuda. AM5 sistemlerde genel anlamda sıkıntılar çoğunlukla RAM tarafını işaret ediyor ama. Açılan konular ve çözümler bunu destekler nitelikte.

Size tavsiyem Nitro ayarı olacak. Bir de BIOS'ta AI Tweaker kısmından EXPO I profili aktif edin. Sonrasında DRAM timings menüsünden Bank Refresh Mode ayarını Normal çekin, çünkü sizde Mixed almış. Mixed uygun değil size. 1.25V EXPO voltajını 1.3V deneyin bir de. Onu da ileteceğim.

@Cokonatnat Voltaj kısmı bu şekilde kalsın, AI Tweaker en alt kısımda yer alıyor.

Buyrun hocam.

Ram modeli bu:
GOODRAM IRDM 16GB (1x16GB) 5600MHz CL36 INTEL XMP 3.0 – AMD
EXPO DDR5 Ram (IR-5600D564L36S/16G)

Eki Görüntüle 258985

@LH44 Goodram:

Son düzenleme:

Ayarları yaptım hocam, BIOS'u kaydedip restart attım, bir sorun olmadı; fakat HWINFO'da hala 1.25V gözüküyor, 1.30 yapmama rağmen onu anlayamadım.

Bu arada EXPO I çoktan aktifmiş fakat Nitro mode Auto'da kalmış.

Oyun testini henüz yapmadım, testi birazdan yapacağım, teşekkür ederim.

Hocam hangisi işe yaradı bilmiyorum ama ben bir de NVIDIA shader'larını silip iyice temizledim, oyun shader'ları en baştan yükledi ve sizin BIOS ayarlarınızı uyguladım. Şu an ise 137 FPS'e kadar çıktı (2x frame gen açık), %1 FPS ise 115 FPS.

Ortalamada 110-140 FPS ve %1 FPS ise 85-115 arasında ve gayet akıcı oynanabilir. Çok teşekkür ederim, elinize sağlık. Sizin ayarlarınızın da etki ettiğine inanıyorum. Oyunu 1 ay önce falan 100+ FPS'e kadar alabiliyordum fakat son güncellemelerle FPS'im mahvetmişti, 75 falan alıyordum.

Dosya Ekleri

• crimson_optimized (1).webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 7
  • crimson_optimized_2 (1).webp
    1.005,9 KB · Görüntüleme: 5
  • crimson_optimized_3 (1).webp
    668,4 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleyen: Moderatör:

Sorun BIOS ayarları neticesinde çözülmüştür, Nitro ve voltaj ayarı verdim size. Tekrar problem olursa iletin, bakarız vakti gelince.

@Cokonatnat Şu anda bahsettiğiniz %1 FPS düşüşü ve stuttering mevcut mu yani ya da daha öncesi gibi rahatsız ediyor mu?

2x Frame gen açık olduğu için %1 fps 90-100 fps altına inmiyor o yüzden hiç stuttering yaşamıyorum kaymak gibi oluyor, hatta 2x frame gen kapatınca bile 70-80 normal fps alıyorum %1 fps ise 58-65 arası gidip geliyor ama onda bile mikro stuttering yaşamadım, sizin ayalarınızın işe yaradığını düşünüyorum bide ekstra olarak NVIDIA SHADER CACHE temizlemekte önemliymiş onu öğrendim, onunda etkilediğini düşünüyorum, update geldikçe oyun yavaşlıyordu cache şişiyordu, tekrardan sağ olun hocam.

Sizin modüller Samsung ya da Micron çip kullanıyor. Bir de Mixed moddayken train etmiş anakart, bu kesinlikle uygun değil ve stabilite bozuyor. İnce ayar çektim biraz size, daha doğrusu önerdim. Etkilememe şansı yok. En kötü ihtimalle %1 ve %0.1 FPS değeriniz arttı ki %1 FPS düşüklüğünden kaynaklı stuttering hissetmiyorsunuz anlık. Stabiliteniz de arttı çünkü. %1 FPS'in düşük olması direkt olarak stuttering değildir ama akıcı hissedemezsiniz, öyle diyeyim anlamanız açısından. Shader temizlemek şu an için direkt olarak stuttering çözmemesi lazım, iki adımı aynı anda yapmasanız aslında net olarak anlaşılabilirdi. Sorunun çözüldüğüne sevindim, bir problem olursa tekrardan iletirsiniz, inceleriz. Sevgiler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…