Makaleler
5
samsung-990-pro-ssd.png

Depolama sürücülerine yönelik sahtecilik vakaları giderek daha karmaşık hâle gelirken, popüler disk izleme yazılımı CrystalDiskInfo bu konuda önemli bir adım atıyor. Yeni güncellemeyle birlikte yazılım, sahte Samsung SSD modellerini tespit ettiğinde kullanıcıyı doğrudan uyaracak. CrystalDiskInfo, Sahte Samsung SSD’ler için Devrede Son dönemde özellikle Samsung görünümlü sahte SSD’lerin hızla yayılması dikkat çekiyor. Sahte Samsung 990 Pro…

Devamını Oku: CrystalDiskInfo, Artık Sahte Samsung SSD’leri Tespit Ettiğinde Bildirecek
Kaynak: Techolay

Dün Recep Baltaş'ın attığı tweet'i görmüştüm. Repoya bakınca hiçbir şey yoktu. Herhalde önce duyurusu yapılmıştır, oradan görmüştüm demiştim. Bugün bunu görünce tekrar repoya bakayım dedim. Commit gelmiş. Sorun şu ki maalesef makaledeki gibi gelişmiş bir şey yok. Türkler olarak yıllardır ilk göz attığımız şey olan firmware numarası var. O kadar.

Program sistemde tespit edilen diskleri sırayla geziyor.
İçinde adında SAMSUNG SSD 990 PRO olan ve firmware sürümü 8888888 olan varsa fake diyor.
İçinde adında SAMSUNG olan ama vendor ID'si 0x144D olmayan varsa fake diyor.
Yetmemiş, sonradan düzenleme ekleyip sadece NVMe olanları kontrol etmeye başlamış.

Türk dolandırıcılar (veya satın aldıkları yerler) halihazırda ismi doğru yazıyor, hatta bazısı firmware numarasını doğru yapabiliyor. Bizim için berbat bir tespit yöntemi. Hatta bizde SATA SSD'lerde daha yaygın.

Ülkede 5+ yıl önce ortaya ilk çıkan SSD dolandırıcıları dünyadaki en popüler SSD bilgi kontrol uygulamasının sahte ürün tespitini geçebilecek şekilde ürün üretmiş. Japonya 5 yıl geriden geliyor.

Yeterince açık kaynak projelerine katkıda bulunmuş, tonla issue açmış birisi olarak kılımı kıpırdatmayacağım çünkü adama tonla kaynak toplayıp bak S.M.A.R.T. verilerine bakman lazım, yayınlanmış firmware numaralarını tutup onlarla kıyaslaman lazım dedikçe adam ben öyle uygun gördüm diyecek. Çok isteyen varsa kolay gelsin. Burada ve Technopat'ta yeterince veri vardır herhalde.

Bu arada kolayca yazıp CrystalDiskInfo ekran görüntüsüne denk gelemedim ama özellikle bazı laptoplar OEM Samsung SSD'lerle geliyordu. Onların isminde 870 EVO vb. isim değil de daha cins şeyler oluyordu. Peki isimlerinde direkt Samsung geçiyor mu?