Rehber Cubic ile özelleştirilmiş Linux dağıtımı nasıl yapılır?

brcwn

Çalışkan
Yer
İstanbul

Herkese merhabalar,

Linux dünyasının en güzel yanlarından biri, sistemi tamamen kendi ihtiyaçlarınıza ve zevkinize göre şekillendirebilmenizdir. Kendi işletim sistemi projenizi hayata geçirmek, arayüzü kişiselleştirmek veya sadece her kurulumda aynı programları tekrar tekrar indirmekten kurtulmak istiyorsanız, Cubic (Custom Ubuntu ISO Creator) kullanabileceğiniz en pratik araçlardan biridir.

Bu rehberde, Ubuntu veya Debian tabanlı bir ISO dosyasını Cubic ile nasıl düzenleyebileceğinizi ve tamamen size ait, kuruluma hazır bir ISO dosyasını nasıl paketleyeceğinizi adım adım anlatmaya çalışacağım.

Gereksinimler​

• Ubuntu veya Debian (Linux Mint, KDE Neon, Pop!_OS vb.) bir ana makine veya sanal makine.
  • Özelleştirmek istediğiniz temel dağıtımın orijinal .iso dosyası.
  • İşlemler sırasında ISO'yu açıp sıkıştıracağımız için en az 15-20 GB boş disk alanı.

Adım 1: Cubic Kurulumu​

Öncelikle Cubic aracını sistemimize kurmamız gerekiyor. Terminali açıp aşağıdaki komutları sırasıyla girerek kurulumu tamamlayabilirsiniz:

Kod:
sudo apt-add-repository ppa:cubic-wizard/release
sudo apt update
sudo apt install cubic

Adım 2: Proje Oluşturma ve ISO Seçimi​

1. Uygulama menüsünden Cubic'i başlatın.
  2. Project Directory ekranında, çalışacağınız boş bir klasör seçmeniz istenecek. Örneğin ev dizininizde ~/ShineOS_Projesi adında bir klasör oluşturup burayı gösterebilirsiniz.
  3. İleri dediğinizde Original ISO kısmından indirdiğiniz taban ISO dosyasını seçin.
  4. Cubic, ISO içerisindeki bilgileri okuyacaktır. Bu aşamada alt kısımdaki Custom ISO alanından dağıtımınızın adını, sürümünü (örneğin Orion, Iris veya Pulse gibi sürüm kod adlarını) ve dosya adını belirleyebilirsiniz.

Adım 3: Sanal Ortama (Chroot) Geçiş​

İleri butonuna tıkladığınızda Cubic, orijinal ISO'yu belirlediğiniz proje klasörüne çıkartmaya başlayacaktır. Bu işlem diskinizin hızına bağlı olarak birkaç dakika sürebilir.

İşlem tamamlandığında karşınıza siyah bir terminal ekranı gelecek. Burası Chroot (Sanal Kök Dizini) ortamıdır. Bu terminalde yaptığınız her şey, oluşturduğunuz yeni işletim sisteminin içine işleyecektir. Ana makinenize hiçbir zarar vermez.

Bu aşamada yapabilecekleriniz:

• Sistemi Güncellemek:
    apt update && apt upgrade
  • İstenmeyen Uygulamaları Kaldırmak (Bloatware Temizliği):

apt purge program_adi

• Yeni Paketler ve Masaüstü Ortamları Kurmak: Favori tarayıcınızı, medya oynatıcılarınızı veya sürücüleri (örneğin donanım uyumluluğu için özel paketleri) bu aşamada kurabilirsiniz.
  • Görsel Özelleştirmeler: Yeni duvar kağıtlarını /usr/share/backgrounds/ dizinine kopyalayabilir, ikon setlerini veya temaları sistem dizinlerine ekleyebilirsiniz.

Adım 4: Kernel ve Boot Parametrelerinin Ayarlanması​

Gerekli tüm kurulumları yapıp terminal ekranında "İleri" dedikten sonra karşınıza Packages ve Options sekmeleri gelecek.

• Eğer birden fazla çekirdek (Kernel) kurduysanız, sistemin hangisiyle boot edileceğini buradan seçebilirsiniz.
  • Preseed sekmesinden otomatik kurulum ayarlarını yapılandırabilir, Boot sekmesinden GRUB ekranının nasıl görüneceğini (veya parametreleri) özelleştirebilirsiniz.

Adım 5: Sıkıştırma ve ISO'nun Oluşturulması​

Son aşamada Cubic, yaptığınız tüm değişiklikleri bir araya getirip SquashFS formatında sıkıştıracak ve yeni, boot edilebilir ISO dosyanızı oluşturacaktır. Bu işlem işlemcinizin (örneğin Core 2 Duo gibi eski nesil bir işlemci kullanıyorsanız biraz daha uzun sürebilir) gücüne göre zaman alacaktır.

İşlem bittiğinde, Cubic size yeni ISO dosyanızın oluşturulduğu konumu gösterecektir.

Sonuç ve Test​

Oluşturduğunuz bu özel dağıtımı hemen ana makinenize kurmadan önce sanal bir makinede (VirtualBox, VMware) veya Grub2Win gibi araçlarla bir Windows/Linux dual-boot test ortamında denemeniz faydalı olacaktır. Eğer her şey istediğiniz gibi çalışıyorsa, BalenaEtcher veya Ventoy ile USB'nize yazdırıp kullanıma başlayabilirsiniz.

Kendi işletim sisteminizi derlemek, Linux mimarisini anlamak ve teknik becerilerinizi geliştirmek için harika bir yoldur. Takıldığınız bir adım olursa veya özel bir paket kurulumunda hata alırsanız bu konu altından sorabilirsiniz. Herkese iyi sosyaller ve başarılı projeler dilerim!

Güncellenmiyor diye kullanmayı bırakıp kendim CHROOT öğrendim. Zamanında on numara program idi. Şimdi kontrol edeyim dedim geliştiricisi geri dönmüş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…