İnceleme Dark and Darker

Cranxiel

Yetkin
Makaleler
5

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Hedef
  2. 2 Sınıflar
  3. 3 Market
  4. 4 Haritalar
  5. 5 Kendi yorumum
Son zamanlarda Steam ve Epic üzerinden ücretsiz olmasıyla birçok insanın ilgisini çeken bir 3D dungeon oyunu olan Dark and Darker'ı yaklaşık 50 saat oynadım. Öncelikle oyundan bahsedeceğim sonra da kendi tecrübelerimden bahsedeceğim.

Hedef

İçine girdiğimiz zindanda hem bizim gibi bazı çevrim içi oyuncular bulunuyor hem de zindan içinde tehlikeler bizi bekliyor. Etraftaki bubi tuzaklarına dikkat etmemiz gerekiyor. Amacımız bu tehlikelerle savaşarak zindan içindeki eşyaları toplamak ardından ise zindandan güvenli bir şekilde kaçmak. Sınıfımıza uygun olan eşyaları kullanabiliriz ve uygun olmayanları ise markette satabiliriz.

Sınıflar

Oyunda 9 sınıf var. "Fighter, Barbarian, Rogue, Ranger, Wizard, Cleric, Bard, Warlock, Druid". Bazılarından kısaca bahsedelim; "Ranger" bildiğimiz okçu, hem yay hem tek elli kılıçları kullanabiliyor, "Wizard" büyü güçlerini kullanabiliyor fakat büyü güçlerinin bir limiti var. Büyüleri kullandıkça azalıyor ve arttırmak için zaman zaman meditasyon yapması gerekiyor. "Warlock"a ben şahsen savaş büyücüsü diyorum. Yakın dövüş silahlarını kullanabiliyor ve canının bir miktarı karşılığında büyü kullanabiliyor. Her karakter kendine özel perk ve spell seçebiliyor. Oyunda en nefret ettiğim noktalardan biri sınıf konusunda var. Eğer ki ücretsiz sürümde oynuyorsanız maksimum 1 sınıf seçebiliyorsunuz, başka bir sınıfı oynamak için mevcut olan karakterinizi silmeniz gerekiyor. Bunun dışında oyunu "premium" hesaba yükseltebilirsiniz ve bu 30 dolar. Böyle bir oyuna Türkiye koşullarında 30 dolar vermenin hiçbir mantığı yok ve ücretsiz sürümde maksimum 1 sınıf seçimine izin verilmesi oyun yapımcılarının tam bir paragöz olduklarının kanıtıdır. Zaten oyun ücretliyken bu oyunu fahiş fiyatlara sattıklarını hatırlıyorum. Emin değilim ama 100-150 dolar arasında sadece kendi siteleri üzerinden satış yapıyorlardı.

Market

Oyun içinde NPC marketleri var ve bunlara eşya satmanın yanı sıra onlardan görevler de alabiliyoruz. Her NPC'ye belli başlı eşyalar satılabiliyor. Örneğin, kılıç ustasına sadece kılıç ve bu tarz eşyalar satılıyor. Görevleri tamamlayınca NPC bize daha iyi eşyalar satabiliyor ve görev tamamlama ödülleri alıyoruz. Ayrıca oyunculara ait bir markette bulunuyor. Ücretsiz sürümdeki oyuncular rahatlıkla buradan eşyalar satın alabiliyor fakat hiçbir şekilde bir eşya satamıyorlar. Oyun bu noktada yine sizi "premium" almaya zorluyor.

Haritalar

3 çeşit harita bulunuyor. Buz, goblin ve kale haritası diyorum ben bu haritalara. Bir haritaya girerken "solo, duo" veya "trio" olarak girebiliyorsunuz. "trio" olarak girdiğiniz haritalarda sizi "trio"lar beklerken, "solo" girdiğiniz oyunlarda sadece "solo" oyuncular olur. Haritalar iki katmandan oluşuyor. İlk katman herkesin oyun başında doğduğu ve eşya topladığı ilk kat oluyor ve 15 dakika içinde çıkışlara giderek oyunu tamamlayabiliyorsunuz. Öte yandan oyunda ikinci kata giden bazı merdivenler var ve bunlar haritada kırmızı olarak gösteriliyor. Bu merdivenlere girdiğinizde, haritanın ikinci katına ulaşıyorsunuz ve buradaki canavarlar, ilk kata göre oldukça daha güçlü oluyor ancak buradaki ödüller ilk kata göre daha iyi oluyor. Oyundaki bir mekanik eksikliği de haritalar kısmında başlıyor. Oyunda 3 harita var ve hepsinin dizayn şekli birebir aynı. Yani siz bir haritayı ezberlerseniz o harita sürekli hep aynı şekilde karşınıza çıkacak. Yani oyunda çoğu zindan oyunlarının aksine "random seed" olayı yok. Şimdi, her haritada iki zorluk seviyesi var, biri normal diğeri ise zor. Ücretsiz sürümlerde sadece normal zorluk seviyesinde oynamanıza izin veriliyor, eğer ki zor seviyede oynamak isterseniz oyun size yine ve yine "premium" almayı dayatıyor. Eğer ki zor seviyede oynarsanız daha güçlü canavarlarla karşılaşıyorsunuz ve daha iyi ödüller elde ediyorsunuz.
Güçlenme Süreci
Oyunda aslında güçlenme sistemi tamamen leş. Evet gerçekten leş ve berbat! Oyunda seviye sistemi var. Seviyeniz 20 olduktan sonra tüm perk ve spell'lere ulaşabiliyorsunuz ancak sorun şu ki seviye 20 olmak çok basit, birkaç saat oynayarak seviye 20 olabiliyorsunuz. Ayrıca seviyeniz arttıkça size eklenen ekstra bir özellik olmuyor, yani siz seviye birken lobide seviye 545 adam görebiliyorsunuz. Oyunda güçlenmek için eşyalara ihtiyacınız var, bunlar zırh oluyor, kılıç oluyor, asa oluyor falan filan. Asıl sorun da burada başlıyor. Eğer ki zindanda bir kere bile ölürseniz sizin onlarca saat vererek kastığınız tüm eşyalar bir anda püf diye kayboluyor. Geri getirmek için oyunda goblin adında bir tüccar var fakat kendisi eşyalarınızın çeyreğini geri getiriyor ve bunları çok fahiş fiyatlara satıyor. Şimdi tahmin edebiliyorum diyeceksiniz ki, eee olması gereken bu değil mi zaten. Şöyle bir sorun var, oyunda 7-8 derece enderlikte eşyalar olabiliyor, bunlar sıradan seviyesinden başlayıp efsaneviye kadar gidiyor. Bir karaktere tamamen efsanevi eşyalar almak gerçekten günler alıyor. Oyun ise sizi bir kere öldürdüğünde bütün efsanevi eşyalarınızı elinizden alıyor ve daha sonra sanki sıfırdan başlamış gibi yeniden eşya kasmakla uğraşıyorsunuz. Yani diyeceğim o ki, oyunda gelişme süreci yok. Güçlenme diye bir şey yok.

Kendi yorumum

Oyunun ilk saatlerinde gerçekten çok eğlenmiştim. Hangi karakterin ne yaptığını, hangi özelliğin neye yaradığını, haritalarda neler olduğu beni cezbediyordu. Bir süre sonra oyunu kavrayınca aslında oyunun sürekli bir döngü içinde olduğunu fark ettim ki bu dungeon oyunlarına ters bir şey. Sürekli aynı yerde doğan bosslar ve canavarlar, sürekli aynı yerde olan rastgele eşyalar. Yani oyun bir süre sonra sıkıcı olmaya başladı. En son ise efsanevi set yapmak isterken defalarca benden 10 kat güçlü adamlar tarafından öldürülünce oyunu silip attım birkaç hafta önce. Oyundaki eşleştirmede şöyle bir sıkıntı var, sizde tek bir efsanevi eşya bile olursa, karşınıza tam set efsanevi eşyalı adamları atıyor. Sizde eşya bile olmasa elinde epik düzeyinde eşyalara sahip adamları atıyor. Haliyle bu adamlarla baş etmek çok zor. Oyuna ilk önce co-op ve singleplayer özelliklerinin gelmesi gerekiyor. Ondan sonra ise haritaların tamamen rastgele bir hale gelmesi gerekiyor fakat oyunun discord sunucusundan gördüğüm kadarıyla oyun geliştiricilerinin bu durum umrunda bile değil. Geliştiriciler, oyunu LoL ve Dota2 gibi metası olan bir oyuna çevirmeye çalışıyor. Oyunda gerçekten bazı sınıflar diğer sınıflara oranla absürt düzeyde daha güçlü. Mesela "Fighter" ile "Cleric" kombosu şu an durdurulamıyor. "Fighter" sürekli olarak sizin üstünüze saldırıyor ve hayvani hasarlar atıyor, "Cleric" ise sürekli ona can basıyor. Bir nevi adam ölümsüz oluyor. Ayrıca, normalde bir savaşçıdan beklediğimiz şey çok hasar alması ve orta ile az düzeyde hasar vurması olur, bir büyücü ise çok hasar atar ancak canı az olur. Oyunda, savaşçı hem çok hasar vuruyor hem de çok hasar alabiliyor, büyücü karakteri tamamen işlevsiz. Gerçekten işlevsiz, saatlerce büyücü oynadım. Hem doğru düzgün hasar atamıyor hem de birkaç vuruşa ölüyor.

Gerçekten potansiyeli olan bir oyunun rezil olduğunu söyleyebilirim. Benim önerim şu ki, eğer ki bu oyunu oynamayı düşünüyorsanız öncelikle bu oyunun bir dungeon değil, Dota2 veyahut LoL gibi moba bir oyun olduğunu düşünün. Oyunda absürt bir meta var. İlk birkaç saat oynayarak eğlenebilirsiniz ondan sonra salabilirsiniz. Oyunu şu anki haliyle önermiyorum, 2/10.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…