Dark N10 kasaya Arctic Liquid Freezer II 240 Pro soğutucunun montajı nasıl olmalı?

hovarda

Yetkin
Yer
Samsun
Arkadaşlar, 13700K işlemci için Arctic Liquid Freezer III 240 Pro soğutucu aldım. Dark N10 kasa kullanıyorum. Üst bölgeye montaj olmadı, kalın geldi; ben de ön tarafa yerleştirdim.
Ancak sıcaklıklar hâlâ stres testte 88–89 dereceye çıkıyor.
Şimdi benim sorunum şu: Kasanın ön tarafında disk yuvası olduğu için bir fanın yarısı, yaklaşık bir parmak boşluk kalacak şekilde çalışıyor. Bu yüzden rahat hava alamadığını düşünüyorum.
Bu durumdan dolayı soğutma farkı olur mu?
Egzoz fanını havayı içeri verecek şekilde mi yapsaydım?
Şu an egzoz fan ve kasanın üst kısmındaki bir fan havayı dışarı atıyor.
Kasa değiştirme şansım yok, epey borcum var. Perçinleri mi kırsam?

Son düzenleme:
13700K'ya yetecek bir soğutucu değil o 360 mm olanı zor tutuyor.

Pro model olduğunu yeni fark ettim. Evet, normale göre daha başarılı olabilir. Testlerini görmedim, ne kadar iyi olduğunu bilmiyorum ama 240 mm işte, o dezavantajı var. Düz 360 mm olanını alıp uzay sistem çalıştırsanız daha iyiydi.

O aradaki fan boşluğu performansı etkiler. 90 derece çok kötü de değil, 13700k sonuçta bu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu yaz sıcağında açıkçası normal geliyor. Ancak ben emin olmak için aşağıya bir şekil ve anlatım bırakacağım .

Aşağıya bıraktığım görselde, mavi çizgiler hava, sarı dikdörtgen radyatör, mor kısım borular.

Sıvı soğutma aşağıdaki görselde intake şekilde montajlı yani fanlar radyatörle kasa arasında içeriye hava üfleyecek şekilde montajlı bu şekilde yapmadıysanız (veya fanlar radyatörden önce yine intake şekildede montajlanabilir.) sıcaklıkların o seviyede seyretmesi hiç şaşırtıcı değil.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250801_174215_Chrome~2.webp
    754,3 KB · Görüntüleme: 43

Yok hocam öyle değil fanlar içeriden dışa doğru ama aşağıdaki fanın yarısı 1 parmak boşluktan hava çekiyor. Egzoz ve üstteki fan işlemci kısmındaki sıcak havayı dışarı atar diye düşündüm ama sonra ekran kartının sıcaklığını unuttum

Yok hocam öyle değil fanlar içeriden dışa doğru ama aşağıdaki fanın yarısı 1 parmak boşluktan hava çekiyor.
İçeriden dışa doğru montajladınız yani fanlar dışarı üflüyor hocam. Kasanın görsellerine baktım internetten 5 fan görünüyor. Öndekileri söktünüz kaldı 3. Bunlardan 2'si dışarı, 1'i intake duruyor anladığım kadarıyla. Sıvı soğutmayı da söylediğinize göre dışarı üfleyecek şekilde montajladınız. Bununla beraber 4 fan dışarıya üflerken 1 fan içeri üflüyor. Böyle ise sıcaklıklar gayet normal hocam. Sıvı soğutmanın fanlarını içeri üfleyecek şekilde ters çevirin. Yaz aylarında havada sıcak olduğu için pek fark göremeyebilirsiniz. 4-5 derece fakat hava soğudukça (bahar sıcaklığı diyeyim) fark daha görülür olur.

Anladığım kadarıyla böyle doğru mudur?

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250801_180951_Photos~2.webp
    646,8 KB · Görüntüleme: 42

Aynen doğru hocam ama şöyle bir sıkıntı var içeri üfleyen hiç fan yok hepsi dışarı üflüyor. Hava sirkülasyonu olacak şekilde yapsam mı dedim ama hava zaten sıcak içeri sıcak hava çekecek diye düşündüm.

Aynen doğru hocam ama şöyle bir sıkıntı var içeri üfleyen hiç fan yok hepsi dışarı üflüyor.
O zaman bu sıcaklıklar fazlasıyla normal hocam. Şu şekilde yapın;

Kırmızı çizgi dışarı üfleyecek fan,
Mavi çizgiler içeri üfleyecek fanlar,

Sarı çizgiyi şöyle açıklayayım. Şuan üstte bulunan ve dışarı üfleyeb fanın konumunu sarı yere alabiliyorsanız içeri üfleyecek şekilde ayarlayın. Eğer yerini değiştiremiyorsanız dışarı üfleyecek şekilde kalabilir.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250801_181744_Photos~2.webp
    589,9 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleme:

Hocam o zaman 3 içeri 2 dışarı olacak şekilde yapayım. Ya da sadece işlemcinin fanları içeri üfleyip diğerleri dışarı üflese?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…