Yer
Valdrakken (The Seat of the Aspects)
Bu oyun hakkında yardıma ihtiyacım var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

• Bu oyunu çok oyunculu modu için değil, sadece görevlerde takılmak ve sevdiğim uçaklar için almak istiyorum. Buna değer mi?
  • Oyunun klavye ve mouse ile oynamanın zor olduğunun farkındayım, bu konuda hangi firmanın simülasyon ürünlerini almak daha sağlıklı olacaktır?
  • Her uçağın kullanımı için Türkçe ya da İngilizce rehberler bulunmaktadır mı?
  • Herhangi bir uçağı farklı bir DLC haritasında kullanabiliyor muyum yoksa sadece bulunduğu DLC'nin haritasında mı kullanabiliyorum?
  • Ryzen 5 5800x3D / ASUS ROG STRIX B550-F / Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2x8) 3600MHz DDR4 CL18 / ASUS Dual 4060 Bu sistem ile sağlıklı oynanabilir mi? (Ekran kartı değişecek) ya da ne gibi değişiklikler yapmam gerekiyor?
Bunlarda almayı düşündüğüm DLC'ler:

DCS: A-10C II Operation Persian Freedom Campaign

DCS: A-10C Operation Agile Spear Campaign

DCS: Black Shark 3

DCS: Black Shark 3 Upgrade

Black Shark 2: Republic Campaign

DCS: BF 109 K-4 Kurfürst - Jagdflieger Campaign

DCS: Syria

DCS: A-10C Warthog - The Enemy Within 3.0 Campaign

MIG-29 for DCS World

SU-33 for DCS World

A-10C: Stone Shield Campaign

SU-27 for DCS World

SU-25 for DCS World

DCS: Persian Gulf

Öncelikle i5-13400F, 32GB 3200MHz RAM ve RTX 3070'le ben ultra 120 fps civarı alıyorum. Tabii bu şartlar multiplayer pvp için geçerli, yerdeki öğeler az ve ben önleme uçuşu yapıyorum genellikle. PvE'de keyfi takılmak istiyorsanız birçok şey ekleyeceğiniz için fps değerleri değişebilir. 4090'ı bile zorlayan bir oyun. RAM tek oyunculu için yeterli olabilir, çok şey eklemezseniz oynanır ama yine de RAM'in 32 olmasını tavsiye ederim.

Ben oyunu bırakalı çok oldu. Arkadaşlarla F-16 Blok 50 alıp takılırdık ama artık girersem ya Su-27 ya da MiG-29S alıp böyle haftada bir saat maksiumum önleme uçuşuna çıkıyorum.

Tek başınıza girip sevdiğiniz uçaklarla takılacaksanız çok net söylüyorum, çok hızlı sıkılırsınız. Bir hafta içinde yapılacak hiçbir şey kalmaz. Anti-radyasyon görevi, önleme görevleri, CAS, it dalaşı vs. derken öyle ara sıra açtığınız bir oyuna dönüşür. Bunun yerine PvE sunucularda takılın, PvP işine hiç girmeyin.

Ka-50 alacaksanız zaten PvE odaklı oynarsınız. 4YA sunucuları training için en iyi sunuculardır, yeni oyuncu dostudur. Deneme sürümlerine izin verirler. Aynı şekilde A-10C'yle de havadan karaya operasyon yürüteceğiniz için 4YA sunucuları iyi olur. 4YA noob/new players friendly sunucudan ziyade insanların PvP cehenneminden kaçtıkları bir sunucu türüdür. Ka-50 eski bir helikopter ama bu versiyonu modernize edilmiş bir nebze termal sistemleri vs. iyi, onun yerine Apache tercih edebilirsiniz.

Öncelikle oynanış tarzınız ne olacak, her tarzı tatmak mı istiyorsunuz? O paketlere bakarak FC3 alacağınızı varsayıyorum. Ben zamanında almamıştım. Su-27, MiG-29 alıp kullanıyordum. F-16'yı PvE'de belki ara sıra.

Suriye haritası güzeldir, Türkiye'nin de bir kısmını içinde barındırıyor. Suriye'de cold-war araçlarının kullandığı güzel sunucular var. PvE odakli sunuclar açısından oynanabilir bir harita. Pek PvP sunucusu yok.

FC3 araçları MiG-29 dışında yeni bir güncelleme aldı. MiG-29 zaten almıştı yakın bir tarihte. Güncelleme iç kokpit kaplamalarını yeniledi. Kimisi beğendi kimisi beğenmedi. FC3 paketindeki hiçbir aracın kokpiti ellenmiyor. Tamamen klavyede ya da joystick üzerinden kontrol ediliyor. Kokpit tamamen ellenebilir araçlar pahalı ve tek satılan F-16, Mirage 2K, MiG-21, F-15E gibi paketler.

Rehberler konusunda sıkıntı çekmezsiniz, Türkçe rehber niteliğinde bildiğim güzel kanallar ve videolar var aşağıda paylaşırım.

Öğrenmeye PvE sunucularda başlarsanız iyi olur çünkü bu paketleri almadan birçok pahalı paketi 15 gün istediğiniz PvE sunucusunda test etme hakkınız oluyor. Ben F-16'yı falan öyle öğrenip hevesimi almıştım. Sürekli uçacağım bir araç olursa satın alırım ama F-16 sürecinde oyundan sıkılmıştım zaten. Arkadaşım da bıraktığı için.

Oyunu Steam'den indirmeyin, Steam sürümü bir tık daha sıkıntılı. Rahat modlama, oynanış ve multiplayer kısmı için açık beta modelinde oynuyoruz. Tek oyunculu için ise kararlı sürüm öneriliyor ama dediğim gibi tek oyuncu yerine neredeyse her şeyin serbest olduğu PvE'lerde oynayabilirsiniz. Tek oyunculuda yapmak istediğiniz senaryoları vs. kurup hevesinizi atın, sıkıldıkça da PvE girebilirsiniz.

Bu sunucuların genel mantığı havalimanlarını ele geçirip oralardan kalkış ve mühimmat yüklemesi sağlamak.

DCS hesabı açmalısınız, Steam'den aldığınız araçları profil kısmından DCS sitesi uyumlu modüllere çevirebiliyorsunuz. Bu deneme araçları Steam'de çalışmıyor, ayrıca önerim satın alırken de DCS'in kendi platformunu kullanmak. Hem sanırsam ilk oyunculara pahalı araçlar indirime giriyordu.

Tıklanabilir paketlerde her şeyi detaylıca öğrenmek zaman alacaktır, bu süreçte yardım lazım olursa yazabilirsiniz.

Böyle araçların başlatması vs. tamamen size ait, bunları isterseniz oyun kurarken çalışır halde de başlatabilirsiniz. PvE sunucularında da pist seçimi yaparken başlatılmış halde de doğabilirsiniz.

Flaming Cliffs 3 paketiyle gelen Su-27 gibi araçlar ise elektrik açtıktan sonra motor çalıştır komutuyla kolayca çalıştırılıp uçurmaya hazır olan araçlardır genel olarak.

MiG-29 kullanırken S modelini, Su-27 yerinde de J-11 kullanmanızı tavsiye ediyorum. Su-27 ne yazık ki radar güdümlü olarak R-27ER kullanıyor bunun yerine at unut aktif radar güdümlü R-77'leri J-11'de kullanabilirsiniz. İkisi de aynı uçak sadece birisi Çin export modeli. Su-33 ise Su-27'nin iki fazladan füze taşıyan ve uçak gemilerinden kalkabilen ağır abisi. Yine onun Çin exportu bir nevi iyidir ama Su-33 pek önermem. Su-25'in düz modeli soğuk savaş sunucularında oynanabilir, kullanması zordur yani silahları falan daha ilkel ateşlenir. Su-25T oyunun verdiği bir modül, Su-25'den daha modern ve A-10'un yapabildiği her şeyi yapabiliyor ama tıklanabilir değil.

Paketlerin yanına ek olarak alınan görevler genel olarak güzeldir, örneğin F-16'ların SEAD görevleri çok güzeldi yani bir seri şeklinde oynanıp bitirilebilir.

Ben joystick olarak eskiden Logitech Extreme 3D Pro kullanıyordum ama hassasiyeti kötü olduğu için Thrusmaster T16000M'e geçtim. Giriş seviyesi için en iyi kontrolcü bu hocam. Hotas gibi işlere şimdi girmeyin, oyunu gelecekte bırakırsanız kenarda kalır. DCS için Thrusmaster'in Airbus modellerini önermiyorum onlar daha çok sivil havacılık simülasyonlarına göre.

Paketler açısından, F-16 ve F-18'i sırayla deneyebilirsiniz. F-18 gemi füzeleri de taşıyor, zevkli bir uçak.

Deneme paketlerine ulaşmak için siteye kayıt olduktan sonra modüller arasında gezerken direkt "trial" kısmı olanlara basıp deneyebilir ya da hesaba giriş yapılıyken bütün trial modüllerini görüntülyebilirsiniz. Böylece oyunu öğrenip her şeyi denediğinizde eğer sıkılırsanız vs. boşuna para vermemiş olursunuz hocam.

Rehberler konusunda:

Hocam, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Doğru anladıysam, oyunu Steam üzerinden değil kendi platformu üzerinden oynayın ve satın alın diyorsunuz.

Gördüğüm birkaç yorumda oyun için HOTAS alın diyorlardı (klavye ile oynamanın zor olduğunu söylüyorlardı).

Oyun için webcam ya da benzeri bir cihaz vardı adını unuttum, o cihazı alarak oynanması tavsiye ediliyor. Sizce gerek var mıdır?

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Doğru anladıysam, oyunu Steam üzerinden değil kendi platformu üzerinden oynayın ve satın alın diyorsunuz.

Gördüğüm birkaç yorumda oyun için HOTAS alın diyorlardı (klavye ile oynamanın zor olduğunu söylüyorlardı).

Oyun için webcam ya da benzeri bir cihaz vardı adını unuttum, o cihazı alarak oynanması tavsiye ediliyor. Sizce gerek var mıdır?

Hocam bu tarz şeyleri eğer oyuna çok zaman ayiracaksaniz satın alın.

Klavyeyle oynamak zor, bir tane uçuş kolu yeterli olacaktır üzerinde zaten throttle kontrolü de var. TrackIR gibi teknolojiler bu işin manyakları için daha çok. Daha doğrusu, uçak simülasyonlarını ya da helikopter simülasyonlarını çok seviyorsanız alın. Bu işi önce bir öğrenmek gerek, onlar için çok erken önce bir uçuş kolu almakla başlayın. Klavyeyle oynanmaz ne yazık ki evet.

Çok merak ettiğiniz bir deneme modülünü de aktif edin, oyun içinde de indirip etkinleştirin. 15 günün sonunda beğenirseniz satın alırsınız onu da. Ayrıca evet Steam kullanmayın.

Son düzenleme:
Hocam bu tarz şeyleri eğer oyuna çok zaman ayiracaksaniz satın alın.

Klavyeyle oynamak zor, bir tane uçuş kolu yeterli olacaktır üzerinde zaten throttle kontrolü de var. TrackIR gibi teknolojiler bu işin manyakları için daha çok. Daha doğrusu, uçak simülasyonlarını ya da helikopter simülasyonlarını çok seviyorsanız alın. Bu işi önce bir öğrenmek gerek, onlar için çok erken önce bir uçuş kolu almakla başlayın. Klavyeyle oynanmaz ne yazık ki evet.

Çok merak ettiğiniz bir deneme modülünü de aktif edin, oyun içinde de indirip etkinleştirin. 15 günün sonunda beğenirseniz satın alırsınız onu da. Ayrıca evet Steam kullanmayın.
Hocam, cevaplarınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.