RTP testinde 1.3 VSOC başarılı ise, VSOC/NB Voltage 1.25 çekip 30 dakika, 1 saat bakarsınız duruma göre. Dakika kısmı 60 Minutes yazıp tekrarlarsınız. Başarılı ise PBO, CO ve CS ayarları ile beraber VT3 uygulayın. Hata alıp almama durumuna göre eksi değeri kısıp testi tekrarlayın.

Yani demem o ki 1.3 VSOC şu anda size gereksiz olabilir, 1.25 VSOC halihazırda yetebilir. Olası hataları dışlamak adına 1.3 çekildi, zararı yoktur ama gerek de yoktur. 1.25 stabil değilse 1.27-1.28 vs. denersiniz.

En iyi test hep oyun testi oluyor. GPU+CPU'da genelde medium/high load civarlarında Max frekans zorladığı için crash yiyip yemediği stabiliteyi belli ediyor. Max yükte otomatik voltaj ve güç limitine toslayınca gizli throttlinge soktuğunda stabil mi acaba diye pek anlaşılamayabiliyor. 9950X3D'de motherboard limits açınca 310 watt gördüm AI FAISS açıkken 96 derece direktman throttle yiyordu 4.7GHz'lerde sürünürken. 2 saat 286 watt civarında tutunup tamamladı, anında 200 watt+UV yapıp fişini çektim, 200W ile 5-5.2 all Core takılıp R23'te 43K civarı skor alıyor 80-84 derecelerde. Motherboard limits 1000A'ya kadar çektirip sadece Instagram throttling yaptıran gereksiz bir şey gibi görünüyor gözümde.

Son düzenleyen: Moderatör:
En iyi test hep oyun testi oluyor. GPU+CPU'da genelde medium/high load civarlarında Max frekans zorladığı için crash yiyip yemediği stabiliteyi belli ediyor. Max yükte otomatik voltaj ve güç limitine toslayınca gizli throttlinge soktuğunda stabil mi acaba diye pek anlaşılamayabiliyor. 9950X3D'de motherboard limits açınca 310 watt gördüm AI FAISS açıkken 96 derece direktman throttle yiyordu 4.7GHz'lerde sürünürken. 2 saat 286 watt civarında tutunup tamamladı, anında 200 watt+UV yapıp fişini çektim, 200W ile 5-5.2 all Core takılıp R23'te 43K civarı skor alıyor 80-84 derecelerde. Motherboard limits 1000A'ya kadar çektirip sadece Instagram throttling yaptıran gereksiz bir şey gibi görünüyor gözümde.

VT3 testi, tam yüke sokmasa dahi yine de failletir. O hususta sorun olmaz, çok kez baktım birçok makinede. 95 derecede yine 3-5 saat, 200-250W çalışabilir bu işlemci. O kısımları dert etmeyin. RAM Test sonrası yani VT3 öncesi, PBO ayarlarınızı girip test işlemine başlayıp noktayı koyarsınız.

Ondan evvel Latency ve Bandwidth ile alakalı birkaç ayar daha ileteceğim. Şu anki test hatasız sonuçlanırsa en son 90 dakika bakarsınız 1 defa daha. ARD 0, FCLK 2167 ve VSOC/NB Voltage 1.25 ayarlanacak. Aktaracağım.

PMU Training kısmından ARD Manuel 0 çekilecek, sonrasında Zen alt kısımdan A2-B2 seçip iletin. 34-34 PHY Match olması gerekli.

1777261082427.webp

En son FCLK 2167, VSOC/NB 1.25 ve ARD 0 olmak kaydıyla 90 dakika RTP bakın. Hata alırsanız VSOC 1.27 vs. deneyin. ARD 0 ile beraber A2-B2 PHY hattı 34-34 eşlenecek. Latency adına önemli, Gear kapattırmadım sizde. Dual Rank Gear kapatmak çok problem. Bu kartlarda olmaz. O yüzden PHY 34-34 çekilecek ARD 0 ile.

1777261218892.webp

VT3 testi, tam yüke sokmasa dahi yine de failletir. O hususta sorun olmaz, çok kez baktım birçok makinede. 95 derecede yine 3-5 saat, 200-250W çalışabilir bu işlemci. O kısımları dert etmeyin. RAM Test sonrası yani VT3 öncesi, PBO ayarlarınızı girip test işlemine başlayıp noktayı koyarsınız.

Ondan evvel Latency ve Bandwidth ile alakalı birkaç ayar daha ileteceğim. Şu anki test hatasız sonuçlanırsa en son 90 dakika bakarsınız 1 defa daha. ARD 0, FCLK 2167 ve VSOC/NB Voltage 1.25 ayarlanacak. Aktaracağım.

Cycle 3/2 bitti. Ard nedir? Latency ve bandwidth PCI hattı ile mi ilgili?

Cycle 3/2 bitti. Ard nedir? Latency ve bandwidth PCI hattı ile mi ilgili?

Değil, görsel ilettim size. O şekilde ayarlanacak, PMU Training-ARD 0 şeklinde. Lokasyon çoğu kartta aynı, Search'ten ilgili lokasyonu bulup o kısma gittikten sonra Manuel ARD çekip 0 değeri girin. FCLK 2167 ve VSOC 1.25 ile RTP 90 dakika bakın. Hatta şu anda testi durdurun, bu dediklerim ile tekrardan bakın. @Yakuza

Boot sonrası A2-B2 iletin, kontrol edeceğim. Stabil gibi duruyor sizde, ARD 0 için VSOC ya da VDDP yetmeyebilir. 1.25 VSOC hata verirse 1.27 deneyin. Bir de sizde MCR ayarı Auto olarak açık şu anda, 2-3 haftada bir anakart sarı yakıp Train'e düşecektir. O durumda telaş etmeyin, normal bir süreç. Sonsuza kadar DRAM eğitimi hafızada tutamaz AM5 platformu.

Yine 1.2.0.3f AGESA yeterlidir, BIOS güncellemenize gerek yok şu an için. BIOS güncellediğiniz vakit Train algoritması değişecek, o toplara girmeyin henüz. Bank Refresh Mode ayarı eklenecek güncellediğinde, onu Normal Mode çekmeniz lazım. Yoksa stabilite bozabiliyor A-die'da.

AGESA değiştiğinde, yani BIOS güncellediğinde ayarlar elle sıfırdan girilecek. Hata yapmamaya özen gösterin, USB'den ayar aktarırsanız Boot etmez ya da BSOD verir. AGESA geçişlerde elle girilecek tek tek şu anki gibi.

Değil, görsel ilettim size. O şekilde ayarlanacak, PMU Training-ARD 0 şeklinde. Lokasyon çoğu kartta aynı, Search'ten ilgili lokasyonu bulup o kısma gittikten sonra Manuel ARD çekip 0 değeri girin. FCLK 2167 ve VSOC 1.25 ile RTP 90 dakika bakın. Hatta şu anda testi durdurun, bu dediklerim ile tekrardan bakın. @Yakuza

Boot sonrası A2-B2 iletin, kontrol edeceğim. Stabil gibi duruyor sizde, ARD 0 için VSOC'ya da VDDP yetmeyebilir. 1.25 VSOC hata verirse 1.27 deneyin. Bir de sizde MCR ayarı Auto olarak açık şu anda, 2-3 haftada bir anakart sarı yakıp Train'e düşecektir. O durumda telaş etmeyin, normal bir süreç. Sonsuza kadar DRAM eğitimi hafızada tutamaz AM5 platformu.

Yine 1.2. 0. 3F AGESA yeterlidir, BIOS güncellemenize gerek yok şu an için. BIOS güncellediğiniz vakit Train algoritması değişecek, o toplara girmeyin henüz. Bank Refresh Mode ayarı eklenecek güncellediğinde, onu Normal Mode çekmeniz lazım. Yoksa stabilite bozabiliyor A-die'da.

AGESA değiştiğinde, yani BIOS güncellediğinde ayarlar elle sıfırdan girilecek. Hata yapmamaya özen gösterin, USB'den ayar aktarırsanız Boot etmez ya da BSoD verir. AGESA geçişlerde elle girilecek tek tek şu anki gibi.

1777261866964.webp

1777261890518.webp

PC'yi ilk topladığımda 3-4 dakika ekran alamamıştım fanlar hızlı çalışınca RAM train ettiğini anladım.

RTP açıyorum Max 90minimum

Bu BIOS'u sanırım 24/48 zen6 alınca yükseltirim artık.

Mcr ellemedim, uzun süre aynı train stabilite bozar diye. Yeniden train etsin sorun değil de bazen RAM davranışı ve input lagın kısmen değiştiğini gözlemlemedim değil.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 244200

Eki Görüntüle 244201

PC'yi ilk topladığımda 3-4 dakika ekran alamamıştım fanlar hızlı çalışınca RAM train ettiğini anladım.

RTP açıyorum Max 90minimum

Bu BIOS'u sanırım 24/48 zen6 alınca yükseltirim artık.

Mcr ellemedim, uzun süre aynı train stabilite bozar diye yeniden train etsin sorun değil de bazen RAM davranışı ve input lagın kısmen değiştiğini gözlemlemedim değil.

Memory Context Restore ve Power Down ayarlarını aratıp Disabled yapman en iyisidir. Niye dersen, günde zaten 1 kere PC açılıyor ve çok nadiren kapatıyorsun. Haliyle Restart da çok atılmıyor, her defasında sıfırdan Train ederse bu Input Lag sorunlarının önüne geçersin.

Şu anda zaten MCR Auto iken Enabled, PDM Auto iken Disabled sende. İkisini de Disabled çek yine de, hafızada tutmasın. İyi değil bu platformda, Intel'dan farklı bu yönüyle. Zaten bir süre sonra Train'e düşüyor dediğim gibi. @Yakuza

MCR ayarı hafızada tutma ile ilişkili, kapalı kalması tavsiye edilir OC profillerde. Düz EXPO dahi bir OC profilidir bildiğin üzere. PDM ayarı da açık kalırsa Latency ekler, gereksizdir yine.

Zaten sana Burst Length 1x-1x bıraktırdım, Train süresini ciddi kısıyor bu. Şimdi 30 saniye ise, bunlar 8x iken 2-3 kat daha uzun sürecektir Train. Lineer bir artış yok tabii, 8 kat süre artmaz yani.

Gear açıkken Burst Length 8x-8x gerek yok uzun lafın kısası, 1x-1x yeterlidir. Bias 0-1 yine idealdir, 1-1'dir bunun Auto'su da. Size ayarlattığım şekilde stabiliteyi yakalayıp o şekilde bırakmanız, uzun vade yararınıza olacaktır. Sonrasında aktif soğutma olayını halledip tREFI 65.535 şeklinde kullanırsın.

Bundan ötesinin çok anlamı olmaz yani, 6400 yapılamıyor dediğim gibi. 6200 CL26 limittir DR'de çoğu çipte 1:1 modda. 1:2 mod yine Carbon'da yapılamaz DR modüllerle. 2x16 SR kitlerde mümkün. 1 DPC OC kartı lazım yüksek frekans için, X870E Apex gibi.

1:2 moddan kasıt, 8000-8400 MT/s aralığı. 1:1 mod limiti ve aralığı ise SR kitler için 6000-6600 MT/s. DR limiti 6000-6400 MT/s denebilir. 6400 nadirdir 2x32 DR'de. VSOC 1.3 vs. ister minimum. Golden IMC lazım.

Son düzenleme:
Memory Context Restore ve Power Down ayarlarını aratıp Disabled yapman en iyisidir. Niye dersen, günde zaten 1 kere PC açılıyor ve çok nadiren kapatıyorsun. Haliyle Restart da çok atılmıyor, her defasında sıfırdan Train ederse bu Input Lag sorunlarının önüne geçersin.

Şu anda zaten MCR Auto iken Enabled, PDM Auto iken Disabled sende. İkisini de Disabled çek yine de, hafızada tutmasın. İyi değil bu platformda, Intel'dan farklı bu yönüyle. Zaten bir süre sonra Train'e düşüyor dediğim gibi. @Yakuza

MCR ayarı hafızada tutma ile ilişkili, kapalı kalması tavsiye edilir OC profillerde. Düz EXPO dahi bir OC profilidir bildiğin üzere. PDM ayarı da açık kalırsa Latency ekler, gereksizdir yine.

Zaten sana Burst Length 1x-1x bıraktırdım, Train süresini ciddi kısıyor bu. Şimdi 30 saniye ise, bunlar 8x iken 2-3 kat daha uzun sürecektir Train. Lineer bir artış yok tabii, 8 kat süre artmaz yani.

Gear açıkken Burst Length 8x-8x gerek yok uzun lafın kısası, 1x-1x yeterlidir. Bias 0-1 yine idealdir, 1-1'dir bunun Auto'su da. Size ayarlattığım şekilde stabiliteyi yakalayıp o şekilde bırakmanız, uzun vade yararınıza olacaktır. Sonrasında aktif soğutma olayını halledip tREFI 65.535 şeklinde kullanırsın.
PC bir kez açılır, iş bitince kapatılır. Öyle uyku modunda tutan sabırsız gençlik enerjisi kalmadı bizde. :)

MCR kapatılacak, ardından PBO TDP+CO+CS ayarlanıp VT3 AVX2/512 zorlanacak, doğru mudur?

Pc bir kez açılır, iş bitince kapatılır. Öyle uyku modunda tutan sabırsız gençlik enerjisi kalmadı bizde :)

Mcr kapatılacak, ardından pbo tdp+co+cs ayarlanıp vt3 avx2/512 zorlanacak, doğru mudur?

Doğru, evet. :) MCR-PDM aratıp kapatın ilettiğim gibi. PDM zaten kapalı şu anda, MCR tek başına kapatın. Kafi gelir. Train hafızada tutmasın uzun süre boş yere, sıfırdan etmesi en iyisidir. Cold Boot sorunları önüne geçer böylece. OC profil sonuçta, 1.4V düz EXPO değil artık.

RTP şu an için 90 dakika, 2 saat civarı hata almazsan kendi PBO ayarlarını gir. O şekilde VT3 anlattığım gibi teste alın. Sadece VT3 başında tik olacak, ona dikkat edin. 9000 saniye ve Memory kısmını 52G ayarlayıp Start verin. 26G, 2x16 SR için uygundu. Sizde 2x32 DR var. O halde 2 kat fazlasını yazın. Test öncesi bellek temizliği yapıp 52G yazın yani o kısma. 9000 saniye ile beraber Start verdikten sonra HWiNFO'dan takip edersin.

Hata aldığın vakit, eksi değer kısacaksın. Shaper kısmında maksimum frekansa denk gelir VT3, öyle olmalı. Medium ya da High karşılık gelmez.

SR modüllerde 2x16 olarak düşünüldüğünde, 6 GB Free Memory kalıyordu. Şimdi sende 12 GB kalmış olacak takribi 52G yazdığında. Bu kısmı 56G de bırakabilirsin, ya da ilk olarak bellek temizliği sonrası bu kısım Auto iken Allocate miktarına bak. Örneğin 58 GB Allocate ediyorsa 56G yazıp öyle başlatırsın testi. DR'de durumlar az farklı. @Yakuza GUI sürümden devam edeceksin VT3'te, onun yöntemini ilgili mesajda anlatmıştım.

Doğru, evet. :) MCR-PDM aratıp kapatın ilettiğim gibi. PDM zaten kapalı şu anda, MCR tek başına kapatın. Kafi gelir. Train hafızada tutmasın uzun süre boş yere, sıfırdan etmesi en iyisidir. Cold Boot sorunları önüne geçer böylece. OC profil sonuçta, 1.4V düz EXPO değil artık.

RTP şu an için 90 dakika, 2 saat civarı hata almazsan kendi PBO ayarlarını gir. O şekilde VT3 anlattığım gibi teste alın. Sadece VT3 başında tik olacak, ona dikkat edin. 9000 saniye ve Memory kısmını 52G ayarlayıp Start verin. 26G, 2x16 SR için uygundu. Sizde 2x32 DR var. O halde 2 kat fazlasını yazın. Test öncesi bellek temizliği yapıp 52G yazın yani o kısma. 9000 saniye ile beraber Start verdikten sonra HWiNFO'dan takip edersin.

Hata aldığın vakit, eksi değer kısacaksın. Shaper kısmında maksimum frekansa denk gelir VT3, öyle olmalı. Medium ya da High karşılık gelmez.
Max yük ise CS ile x3D total -20 CO/ non-x3D total -15 oluyor. Kaldırır gibi, RPCS3 AVX512 ile God of War 3 + Ascension ve Uncharted 1-2-3 hatasız bitirmiştim, only use x3D core ile.

Max yük ise CS ile x3D total -20 CO/ non-x3D total -15 oluyor. Kaldırır gibi, RPCS3 AVX512 ile God of War 3 + Ascension ve Uncharted 1-2-3 hatasız bitirmiştim, only use x3D core ile.

Kaldırmazsa da her iki CCD'den -5 kısıp tekrar bakın. Genelde hata veren Logical bu testte yazar, ama çoğunlukla tutarsız veriyor. Örneğin Logical 22 çekirdek hata verirse Core 11 eder. Bu da CCD0/CCD1 ikilisinden CCD1 denk gelir. Bu tarzda yönlendirebilir seni. Bazen tutarsız ama. Kesin doğruluğu yok hata veren çekirdek bazında.