DDR5 sistemde Dual channel vs Quad channel

crybeek

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba. Gigabyte B650 Eagle AX anakartım ve Patriot 6000 MHz CL30 değerinde iki tane RAM'im var. Toplam 32 GB olmak üzere. Ben Adobe programlarını kullandığım için 32 GB beni tıkıyor, daha fazla RAM lazım. Birkaç forumda DDR5 sistemler için 4 RAM slotu takılınca sorunlar çıktığını okumuştum. Bu sorun hâlâ devam ediyor mu? Ya da ben şu an RAM'lerimi 6000 MHz'de kullanıyorum. 4 modül RAM takılınca hızda ya da FPS'de sorun yaşar mıyım? Mavi ekran gibi sorunlar ya da herhangi bir sorun yaşar mıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullandığın anakartta Quad channel özelliği yok, Dual channel var sadece. Quad channel özelliğini destekleyen anakartlar 4+4, 8 adet RAM slota sahiptir.

Screenshot_1.webp

DDR5 sistemlerde ne yazık ki böyle bir sorun var. Anakartına ait belleklerle alakalı 5 Mayıs 2025'te bir BIOS güncellemesi gelmiş. BIOS güncellemesi bu sorunu çözer mi emin değilim. Sana tavsiyem 32 GB yetmiyorsa elindekini satıp 2 adet 32 GB RAM almanı öneririm.

Screenshot_1.webp

Kullandığın anakartta Quad channel özelliği yok, Dual channel var sadece. Quad channel özelliğini destekleyen anakartlar 4+4, 8 adet RAM slota sahiptir.

Eki Görüntüle 152466

DDR5 sistemlerde ne yazık ki böyle bir sorun var. Anakartına ait belleklerle alakalı 5 Mayıs 2025'te bir BIOS güncellemesi gelmiş. BIOS güncellemesi bu sorunu çözer mi emin değilim. Sana tavsiyem 32 GB yetmiyorsa elindekini satıp 2 adet 32 GB RAM almanı öneririm.

Eki Görüntüle 152470

Hocam DDR 5 sistemler çıkalı seneler oldu. Sizce düzeltememişler midir?

Çok saçmaymış ya. O zaman neden 4 RAM yuvası koyuyorlar ki. DDR 4 sistemimde 3000 MHz de 4x8 olarak sorunsuz kullanabiliyordum.

4 slotun sebebi kapasite arttırmaktır, hız değil. DDR4 sisteminde 3600 MHz kullanamazsın büyük ihitmal. Ancak 5600 GT gibi iyi IMC sahip işlemcilerde mümkün olabilir, birde MATX anakart olursa daha mümkün olur. Neden MATX dersen, işlemciden RAM'e giden yollar kısaldığı için parazit azalır ve stabilite artar. Bu işlemcilerde APU olurlar ve yüksek frekans bilindiği üzere APU performansını katlayan bir şey.

Son düzenleme:
Yüksek hız istiyorsan 4 slotu doldurma, 2 x 32 GB almanı öneririm. Sonra elindekileri satıp maliyeti biraz düşürebilirsin.

DDR 4 sistemimde 3000 MHz de 4x8 olarak sorunsuz kullanabiliyordum.
4 x 3200 MHz de sorun çıkarmıyordu DDR4'lerde ama DDR5'lerde 4 slot dolunca 4800 MHz'de çalışıyorlar genellikle. Bazı ufak ayarlarla bunun üstüne çıkanlar oluyor ama stabilite düşüyor. Ben de onlardan biriydim, 2 x 32 GB bellek alıp o sorunu hallettim.

4 slot DDR5 bi tık nazlı, 6000 mhz tam stabil olmaz genelde. Hız düşüyor bazen mavi ekran falan çıkabiliyo. Uyumlu kitle dene, hızdan biraz kısarsan sıkıntı olmaz.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt