Makaleler
1
Yer
Istanbul, Turkiye
Selamlar herkese,

Debian MATE kullanıyorum ve monitörümü laptop'a bağlayınca sanki ekran kartı bozukmuş gibi saçma bir görüntü ortaya çıkıyor. Debian 11'de ikinci monitörden hiç görüntü alamazdım fakat 12'de en azından görüntü alabiliyorum. İşin ilginciyse imlecin gözükmesi fakat diğer her şeyin bozuk bir görüntüyle ekrana gelmesi. Ayrıca sistem kapanırken "Debian 12" splash screen'i de monitörde gözüküyor ama masaüstünde durum görseldeki gibi:

WhatsApp Image 2024-05-31 at 21.00.59 (1).webp

WhatsApp Image 2024-05-31 at 21.00.58.webp

Bu da laptop ekranından görüntü:
WhatsApp Image 2024-05-31 at 21.00.59.webp

Bu da kapanırken görüntü:
WhatsApp Image 2024-05-31 at 21.07.40.webp
Monitörün hoparlöründen ses vs. de geliyor fakat ilginç bir şekilde masaüstü ve diğer uygulamalarda görüntü bozuluyor. Windows'ta da çalıştırabiliyorum ama Debian'da bir türlü çalışmadı.

6.9.3 deneyin. O sizin dediğiniz stabil değilmiş.

Durum nedir şimdi? Düzeldi mi? Düzeldi ise ne yaptınız?
6.10 yazmışım kusura bakmayın. 6.1.0'dayım. Debian forumlarında konu açıp deneyeceğim.

Sanırım NVIDIA Optimus ile alakalı bir durum. Victus'larda MUX olayı yok, yazılım ile hallediliyor ve HDMI çıkışı da NVIDIA kart üzerinden sağlanıyor, NVIDIA kart çalışmadığı zaman da görüntü vermiyor. NVIDIA ayarlarında normalde X Server ayarları kısmı olması gerekirdi, görünmediğine göre de bunu anlayabiliyoruz diye yorumluyorum.
1717240773525.webp

Anlamadığım şey ise, Windows altında da bu Optimus olayları devam ediyor fakat hiçbir ayar yapmadan, HDMI kablosunu bağlar bağlamaz ikinci monitörde görüntü alabiliyorum. Linux için bunun bir çözümü olarak Bumblebee'yi okudum fakat Bumblebee ile bu sorun çözülür mü? Denemek lazım.

1717241504800.webp

Evet, Reverse PRIME dediği şey benim bahsettiğime geliyor; HDMI çıkışını übermensch HP mühendisleri NVIDIA kart üzerinden vermişler ve X sunucusunun konfigürasyonlarının modifiye etmem gerekiyor.

Arkadaşlar sorun X Server konfigürasyonu veya sürümü kaynaklı fakat gereken konfigürasyonu yapacak yetkinliğe sahip olmadığım için bir de daha güncel olan Fedora 40 ile (i3wm sürümü) LiveISO olarak denedim ve çift monitör olarak çalıştırabiliyorum. Debian'daki NVIDIA kapalı kaynak sürücüsünün XF86 AMD sürücüsüyle bir uyum sıkıntısı var mış sanırım ve NVIDIA sürücülerini kaldırınca görüntünün gelmesinin sebebi buymuş. Ama dediğim gibi, ilk mesajdaki saçma görüntünün sebebi X Server kaynaklı.

Son düzenleme: