Emreylcn00
Çalışkan
Konu Başlıkları Gizle
Sistem Özelliklerim:
- Anakart: MSI X670E GAMING PLUS WIFI
- İşlemci: AMD Ryzen 9 7900X
- RAM: XPG Lancer 32GB DDR5 6000MHz CL30
- Ekran Kartı: MSI RTX 3070 Gaming X Trio
- Sıvı Soğutma: DeepCool LE520 240mm
İşlemcime BIOS üzerinden hiçbir şekilde müdahale edemiyorum. Ne PBO ayarlarını aktif hale getirebiliyorum ne de manuel olarak overclock veya undervolt yaptığımda ayarlar kalıcı oluyor. Yaptığım değişiklikler BIOS’ta kaydediliyor gibi görünse de sistem açıldığında etkili olmuyor, işlemci yine default ayarlarda çalışıyor.
Windows güç seçeneklerinde “Dengeli” mod aktif olmasına rağmen işlemci sürekli maksimum performans modundaymış gibi davranıyor ve boşta bile yüksek sıcaklıklarda çalışıyor. Özellikle hiçbir işlem yapılmadığında dahi sıcaklık değerleri 70°C civarına kadar çıkıyor. Ancak güç planını "Güç tasarrufu" moduna aldığımda sıcaklıklar belirgin şekilde düşüyor (örneğin 56-57°C seviyelerine geriliyor).
Soğutucumun bu işlemci için sınırda olduğunu biliyorum. DeepCool LE520’yi daha önce Ryzen 7 7500F işlemcimde kullanıyordum ve yeterli geliyordu. Ancak şu anki işlemciyi ikinci el olarak aldım ve soğutucum bu işlemci için yetersiz kalıyor olabilir. Yine de derdim sadece soğutma değil; asıl problem, BIOS’tan yapılan hiçbir ayarın işlemci davranışına etki etmemesi ve işlemcinin boşta bile aşırı güç tüketmesi/sıcak çalışması.
BIOS sürümüm günceldir ve en son sürüm yüklüdür.