Dell Inspiron N5110 i7 sistem yükseltmesi ve yaşanan sorunlar

senatorcato

Çalışkan
Yaklaşık 13 yıldır bende olan, son 4 yıldır ise evde atıl durumda bekleyen eski laptopumu Home lab Server'a dönüştürmek istedim. Cihazı çalıştırdığımda ciddi bir ısınma problemi fark ettim. Bunun üzerine termal bakım yapmaya karar verdim. Ancak sırf termal macun değişimiyle yetinmek istemedim.

Biraz araştırma yaptıktan sonra bu laptopa Intel i7-2670QM (SR02N, Socket G2 rPGA988) işlemcisinin uyumlu olduğunu öğrendim. Ayrıca birçok kaynakta ve birkaç YouTube videosunda cihazın 4+4 GB RAM (toplam 8 GB) desteklediği bilgisi yer alıyordu.

AliExpress üzerinden bahsi geçen işlemciyi sipariş ettim ve elime ulaştığında laptopun içini açarak montajı yaptım. Termal macunu da uyguladıktan sonra cihazı çalıştırmaya çalıştım ama ilk etapta hiçbir tepki vermedi. Önce RAM'den şüphelendim, sonra işlemcinin bozuk olabileceğini düşündüm. Deneme yanılma yöntemiyle tek RAM slotunda cihazı çalıştırabildim.

Laptop açıldığında resimdeki gibi bir hata mesajı aldım(temsili resim)
Yani cihazım, mevcut 90W adaptörün yetersiz olduğunu ve 130W adaptör kullanmam gerektiğini belirtiyordu. Bu uyarıyı geçerek sistemi açmayı başardım. Şu an cihaz stabil şekilde çalışıyor, ancak 4+4 GB RAM konfigürasyonunu bir türlü çalıştıramadım. 4+4 yaptığımda bilgisayar açılıp kapanıyor hiç bip sesi yok, sadece 4+4 GB bir kere açıl onda da ekran feri gelip gitti ve kapandı.

BIOS güncel. Aşağıdaki iki konuda görüşlerinizi rica ediyorum:

1. RAM'in sadece tek slotta çalışıyor olması adaptör yetersizliğinden mi kaynaklı, yoksa anakartım gerçekten 4 GB'tan fazlasını desteklemiyor mu?
  2. i7-2670QM işlemcisine geçiş yaptığım için donanımın güç ihtiyacı artmış olabilir mi?

i7-2670QM işlemcisine geçiş yaptığım için donanımın güç ihtiyacı artmış olabilir mi?
N5110 hem soğutma açısından vasat bir laptop, hem de eski işlemcin 35W iken yeni işlemcin 45W. Hem soğutma hem de güç ihtiyacı artıyor bu sebeple.

RAM'in sadece tek slotta çalışıyor olması adaptör yetersizliğinden mi kaynaklı, yoksa anakartım gerçekten 4 GB'tan fazlasını desteklemiyor mu?
Laptopunun anakartı 16 GB (8+8) bile destekliyor, dayımda vardı ve 16 GB yapmıştık. Eski işlemcini takıp 4+4 GB dener misin? Ayrıca her iki RAM'i de tek tek test ettin mi?

Eski işlemciyi takıp test etmek külfet olduğu için post açtım ama en son denemek zorunda kalacağım. Ramları tek tek taktımğımda sorun olmuyor ramlar ve slotlar çalışıyor. Evet soğutma konusunda çok başarısız laptop boştayken bile ısınıyor. Sadece 1 adet fanı var ve düşük profil.

O makineye i7-3612QM takmak gerekli. 35W. Ancak onu calistiriyor.

Keşke forumda konu açsaydım daha önce. Peki 130w adaptör alsam çalıştırabilir miyim 8gb? çünkü adaptör çakma ve 90w
Dostum konu adaptor degil o islemciye gucu saglayan VRM'lerin o gucu saglayamamasi. ustelik sogutma blogu 35W islemcileri sogutmak icin yapilmis. Sen oraya 45W islemci takip sogumasini bekliyorsun. Fiziksel olarak mumkun degil yani. Istersen 1000W adaptorun olsun. Sorun makinenin icinde.

Onceki islemcin iki cekirdekli olmali. Bu ise dort cekirdekli. Soyle bir yol izleyebilirsin. Islemcinin maksimum calistigi frekansi limitlersin. Bunu Windows'un guc yonetimi, BIOS ya da bu is icin olan araclarla yapablirsin. Islemcin cikabilecegi frekanstan daha dusuk calisir ama TDP'ye takilmaz. IPC yani tek cekirdek basarimi duser ama hala dort cekirdekli oldugu icin coklu cekirdek gerektiren uygulamalarda yine de eskisinden iyi performans verecektir.

Son düzenleme:
Peki neden 130w adaptör takın uyarısı veriyor?

Dell notebooklarin adaptorleri 3 pinli. Arti ve eksi uclar disinda birde adaptorle notebook un iletisim kurdugu pin var. Senin elindeki cakma adaptor ise bu pin yoktur. O yuzden uyari veriyor olabilir.

Dell notebooklarin adaptorleri 3 pinli. Arti ve eksi uclar disinda birde adaptorle notebook un iletisim kurdugu pin var. Senin elindeki cakma adaptor ise bu pin yoktur. O yuzden uyari veriyor olabilir.
Doğru çakma ama 90w 130 değil laptop 130w istiyor.

Doğru çakma ama 90w 130 değil laptop 130w istiyor.
BIOS'larin icindeki cogu yordam ortak. O CPU tanimlama kisminda o islemci icin 130W adaptor gerekli diye tanimli ise BIOS o uyariyi verir ama yukarida belirttigim nedenlerden dolayi orijinal 130W Dell adaptorle de o CPU sogutulamayacagi icin surekli yavaslayacak makine. VRM'ler de bir sure sonra bozulabilir. Bence cok zorlama o haliyle. Makine senin tabii, sen daha iyi bilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…